Η ομιλία του Κάρλες Πουτζντεμόντ ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 19:00 ώρα Ελλάδος, αλλά πήρε αναβολή για μία ώρα και ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πουτζντεμόντ , η καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου οφείλεται σε επαφές για διεθνή διαμεσολάβηση, ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση.
ΔΕΙΤΕ LIVE THN ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Την ίδια στιγμή η Μαδρίτη ρίχνει «λάδι στην φωτιά» καθώς θεωρεί πως μια μεσολάβηση με τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν «δεν είναι εφικτή».
Η ομιλία Πουτζντεμόν
“Είμαι εδώ μετά το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του. Για να εξηγήσω σε εσάς τις συνέπειες. Η ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν είναι πια ένα εσωτερικό θέμα. Είναι ένα ευρωπαίκό θέμα. Δεν θα κάνω απειλές. Είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θέλω να μιλήσω στον λαό, σε όσους κινητοποιήθηκαν, ειδικά την ημέρα του δημοψηφίσματος” είπε ξεκινώντας ο Καταλανός πρόεδρος.
“Έχουμε αποδείξει πολλάκις ότι ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά είναι η Δημοκρατία και η Ειρήνη. Αυτό γίνεται μόνο με σεβασμό στη γνώμη του λαού και με διάλογο. Είχα πολλούς που μου έλεγαν τι πρέπει να κάνω και τι όχι. Πρέπει να τους σεβαστούμε όλους. Τους ευχαρίστησα όλους γιατί όλοι είχαν τους λόγους τους. Αυτό που θα προτείνω δεν είναι μια προσωπική εμμονή. Αλλά το αποτέλεσμα διαλόγου”.
“Είμαστε εδώ επειδή την 1η Οκτωβρίου η Καταλονία είχε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Είναι η πρώτη φορά που έγιναν εκλογές με επιθέσεις της αστυνομίας. Η αστυνομία και οι πράξεις της είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Ο στόχος δεν ήταν να μην υπάρχουν ψήφοι. Αλλά ο φόβος. Στόχος ήταν να μείνουν οι άνθρωποι σπίτι. Δεν πέτυχαν τον στόχο όμως γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι αψήφησαν τον φόβο και ψήφισαν. Ξέρουμε ότι 770.000 άνθρωποι θα ψήφιζαν και δεν μπόρεσαν”.
“Τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει το δημοψήφισμα. Όταν οι πολίτες πήγαν να ψηφίσουν, τα βρήκαν όλα οργανωμένα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι το έκαναν αυτό πιθανό. Άνθρωποι κοιμούνταν στα σχολεία, τύπωναν ψηφοδέλτια, τεχνικοί δούλευαν για να γίνουν όλα. Ψηφοφόροι που ψήφισαν ναι ή όχι, ή λευκό, όλοι το έκαναν αυτό πιθανό. Θέλω να στείλω την συμπάθειά μου σε όσους τραυματίστηκαν. Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα τους. Πρέπει να καταδικάσουμε τις πράξεις της κυβέρνησης. Ως καταλανός πρόεδρος ξέρω ότι πολλοί φοβούνται”.
“Από τον θάνατο του Φράνκο, η Καταλονία συμμετείχε μαζικά στην Δημοκρατία. Δεν ήταν μόνο μια οικονομική μηχανή, αλλά βοήθησε και στην σταθερότητα. Η Καταλονία τόνιζε πως το Σύνταγμα του 1978 ήταν μια καλή αρχή. Καθώς τα χρόνια πέρασαν, συνειδητοποιήσαμε πως οι ισπανικές Αρχές μας έβλεπαν ως τον τελικό στόχο. Για μας ήταν μια μετάβαση. Το 2005, το 85% αυτού του Κοινοβουλίου, ακολουθώντας τις διαδικασίες του Συντάγματος, ενέκρινε μια νέα αρχή για την Καταλονία. Κι αυτό προκάλεσε αντιδράσεις. Ήταν μια απόδειξη το δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχε το 47% του λαού”.
“Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε εναντίον της απόφασης του 2005. Παρόλο που ακολουθήσαμε όλες τις διαδικασίες του Συντάγματος, παρά το 85% του κοινοβουλίου που ήταν μαζί μας και παρά την αυτονομία της Καταλονίας που εγκρίνει και ο λαός. Η Ισπανία δεν το ενέκρινε και τροποποίησε το κείμενο. Αυτό ήταν ντροπή. Από τότε η ισπανική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε βίαια. Ήταν εναντίον της γλώσσας, της κουλτούρας και των Θεσμών μας. Εκατομμύρια πολιτών συνειδητοποίησαν πως ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά ήταν να ανακηρύξει η Καταλονία την περιοχή αυτόνομη”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ23/12/2024|17:05Μελάνια Τραμπ: Η άγνωστη ζωή της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ - Το μόντελινγκ, οι πλαστικές επεμβάσεις
“Επίσης και η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου έκανε λόγο για ανεξαρτησία. Θεωρήσαμε πως υπάρχουν πολίτες που έπρεπε να μιλήσουν. Κι αυτό έπρεπε να γίνει με δημοψήφισμα. Οι Θεσμοί και η κοινωνία πίεζαν με διάφορες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες. Ζητούσαμε διάλογο. Ζητούσαμε ένα δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα που θα ψήφιζαν και οι δύο πλευρές και για το οποίο και οι δύο πλευρές θα συμφωνούσαν να το σεβαστούν. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να το κάνει, γιατί όχι εμείς; Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είδαν εχθρική αντιμετώπιση. Πολλοί υπουργοί μας προσήχθησαν από την Δικαιοσύνη. Όλοι τους παύθηκαν, Υπήρξαν πρόστιμα. Πολλά μέλη του Κοινοβουλίου μηνύθηκαν επειδή εξέφρασαν την υπεράσπιση του δικαιώματος του να αποφασίζει κανείς”.
“Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όλους τους Ισπανούς πολίτες για διάλογο. Ξέρω ότι κάποιες πληροφορίες που διαβάζετε στα media δεν είναι όπως πρέπει. Θέλω να κάνετε μια προσπάθεια να καταλάβετε τι μας έφερε εδώ. Δεν είμαστε εγκληματίες, τρελοί, επαναστάτες. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και θέλουμε μόνο να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Πάντα ήμασταν. Δεν έχουμε κάτι εναντίον της Ισπανίας. Το αντίθετο. Θέλουμε να μας καταλάβει η Ισπανία. Η σχέση Ισπανίας και Καταλονίας δεν δουλεύει εδώ και χρόνια. Μια χώρα δεν μπορεί να πιεστεί με τη βία να συμμορφωθεί σε μια κατάσταση. Κυρίες και κύριοι, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν πως κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Η ψήφος είπε “ναι” στην ανεξαρτησία. Και αυτή είναι η θέληση με την οποία θέλω να προχωρήσω.
Ο Νόμος λέει ότι 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, πρέπει να ξεκινήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες. Τώρα, σε αυτή την ιστορική στιγμή ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω την θέληση του λαού να είναι η Καταλονία μια ανεξάρτητη χώρα”!
“Ακουστήκαμε από ολόκληρο τον κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαίους ηγέτες κλπ. Πολλές προσωπικότητες στην Ευρώπη θέλουν αυτό τον διάλογο. Όλοι θέλουν οι φωνές να ακουστούν. Θέλουμε χρόνο για αυτόν τον διάλογο. Θέλω να ζητήσω από τους πολίτες της Καταλονίας να συνεχίσουν να διαδηλώνουν. Οικονομικά, θέλω να πω στις εταιρείες να συνεχίσουν και να μη φοβούνται. Στην ισπανική κυβέρνηση ζητώ να μας ακούσει. Όχι εμάς αν δεν θέλει. Αλλά τον λαό που ζητά διαπραγματεύσεις. Σήμερα κάνουμε μια κίνηση υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου. Είμαι πεπεισμένος πως τις επόμενε ημέρες όλοι θα φερθούν με υπευθυνότητα και το ζήτημα της Καταλονίας θα λυθεί με σεβασμό. Θέλουμε να είμαστε πιστοί στην μεγάλη μας Ιστορία. Σε όλους όσοι υπέφεραν για τα παιδιά τους”.
Oι επαφές με τους ξένους ηγέτες
Οι φήμες για τους λόγους της καθυστέρησης της ομιλίας του Πουτζντεμόντ, όπως προαναφέραμε οργιάζουν.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, υπήρξε επικοινωνία της Καταλονίας με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ίσως ακόμη και με τον ίδιο τον Γιούνκερ, παρόλο που αυτό δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.
Η επίσημη θέση της ΕΕ είναι πως η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι ένα “εσωτερικό” ζήτημα της Ισπανίας.
Ποιος είναι ο Κάρλες Πουτζντεμόντ
Ο 54χρονος υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα εκφωνήσει μια ιστορική ομιλία στο καταλανικό κοινοβούλιο. Η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 ώρα Ελλάδας. Οι νέες πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο για… παράταση στην αγωνία! Σύμφωνα με το Euronews, ο Καταλανός πρόεδρος έχει μια συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ως εκ τούτου, η ομιλία του θα καθυστερήσει για μία ώρα. Η εκπρόσωπος του Γιούνκερ, ωστόσο, Μίνα Αντρέεβα διέψευσε την πααπάνω πληροφορία κάνοντας λόγο μάλιστα για «fake news»!
Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του. Ακόμα και οι σύμβουλοί του είναι διχασμένοι. Οι υποστηρικτές του Πουτζντεμόντ τον παροτρύνουν να επιμείνει.
Το διακύβευμα; Ανυπολόγιστα σημαντικό! Η Μαδρίτη απειλεί… για τα χειρότερα (σ.σ. δηλαδή να συλλάβει τον Καταλανό πρόεδρο) και η Ισπανία κρατά την ανάσα της!
Έτοιμη να συλλάβουν τον Πουτζντεμόν
Την ίδια στιγμή η ισπανική αστυνομία είναι έτοιμη να συλλάβει αμέσως τον Πρόεδρο της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν , αν διακηρύξει ανεξαρτησία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα εξοικειωμένα με τα σχέδια της κυβέρνησης.
Ενώ η τελική απόφαση για το αν θα δράσει ή όχι η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ληφθεί, η εθνική αστυνομική δύναμη έχει δώσει εντολή να αναπτυχθούν δυνάμεις στην Καταλωνία, με την προοπτική να συμμετάσχουν σε μια επιδρομή εάν η καταλανική αστυνομία προσπαθήσει να προστατέψει τον Πουτζντεμόν , ανέφερε μία εκ των πηγών του πρακτορείου.
Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη φράση «δήλωση ανεξαρτησίας», αλλά πιθανότατα η δήλωσή του θα είναι επιφυλακτική ή εντός ορίων κατά κάποιο τρόπο, σύμφωνα με άλλη πηγή.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε χωρίς αμφιβολίες ότι θα χρησιμοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις, ανάλογα με το πόσο σαφώς θα κηρύξει ανεξαρτησία η κυβέρνηση της Βαρκελώνης. Μερικές ώρες πριν την έναρξη της ομιλία του Πουτζντεμόν , η ισπανική κυβέρνηση άρχισε να ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλωνίας, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερα για τις διαταγές που έχουν ληφθεί.
Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς διερευνούν κατηγορίες εναντίον άλλων ηγετών υπέρ της απόσχισης, μεταξύ των οποίων ο Jordi Sanchez, επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας.
Η καταλανική αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο πάρκο μπροστά από το κοινοβούλιο
Η αστυνομία έκλεισε, «για λόγους ασφαλείας», την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελόνη, απ΄όπου ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν ενδέχεται να κηρύξει απόψε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.
«Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα [όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο] θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο Twitter.
Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».
«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.
Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλωνία έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας», όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.
Ο Πουτζντεμόν αναμένεται να πάρει τον λόγο στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία, για να αναφερθεί στις συνέπειες του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου, κατά το οποίο, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, το «Ναι» κέρδισε με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψήφων και όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 43%.
Το «δημοψήφισμα», η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη, και το σχέδιο για αυτονομία ενέτειναν τις εντάσεις, που ήταν ήδη ισχυρές, με τη Μαδρίτη αλλά και μεταξύ των Καταλανών.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Καταλανοί τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας ενός επίσημου δημοψηφίσματος, αλλά η πλειονότητα τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Την Κυριακή 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας.
Είναι άγνωστο αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν υπολογίζει πράγματι να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας απόψε, αν σκέπτεται να κάνει μια κήρυξη ανεξαρτησίας που θα ισχύσει αργότερα ή αν θα περιοριστεί σε μια συμβολική κήρυξη, υπογραμμίζοντας ότι επείγει να γίνει διάλογος και προκαλώντας έτσι το ξεκίνημα μιας διαδικασίας σε στάδια.
Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.
Απόσχιση εδώ και τώρα ζητά… η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλωνίας
Μιλώντας λίγα λεπτά πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.«Δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας» είπε η Σανταμαρία, εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει «μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της».
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον Καταλανό εθνικιστή βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπέρ της ανεξαρτησίας, φωνάζοντας: Visca Catalunya lliure! (σ.σ. «Ζήτω η ελεύθερη Καταλωνία» στα καταλανικά).Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ως μη γενόμενο το «δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία, που είχε απαγορευτεί από τη δικαιοσύνη.
Εκκληση Τουσκ στον ηγέτη της Καταλονίας -«Μην ανακοινώσεις την ανεξαρτησία της περιοχής»
Εκκληση στον ηγέτη της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας του να μην προχωρήσει σε ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής από την Ισπανία.
«Απευθύνω έκκληση στον Κάρλες Πουτζντεμόν να μην ανακοινώσει μια απόφαση που θα κάνει το διάλογο αδύνατο. Σας ζητώ να σεβαστείτε τη συνταγματική τάξη. Ας ψάχνουμε πάντα να βρούμε τι μας ενώνει. Ας είμαστε ενωμένοι στη διαφορετικότητά μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μάλιστα, ο κ. Τουσκ, μιλώντας από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι προχωρά σε αυτή την έκκληση «κατανοώντας και νοιώθοντας τα επιχειρήματα και τα συναισθήματα και των δύο πλευρών».
Την Κυριακή, ο ηγέτης της Καταλονίας τόνισε ότι «η νομοθεσία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα κατέδειξαν την επικράτηση του “ναι”».
Ο Πουτζντεμόν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία το απόγευμα της Τρίτης -χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο αυτής.
Νωρίτερα την Τρίτη, το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε ότι η ισπανική κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμη και να συλλάβει τον ηγέτη της Καταλονίας, εάν αυτός ανακοινώσει την ανεξαρτησία της περιοχής.