Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος αποχωρώντας από μια θρησκευτική εκδήλωση απάντησε με ένα αινιγματικό «θα δούμε» σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να επιτεθούν στην Πιονγκγιάνγκ, μετά την νέα προκλητική δοκιμή.
https://www.youtube.com/watch?v=rQc_DAGGEx8
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί σήμερα με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια για να συζητήσουν την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα», ανέφερε σε μία δήλωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς. «Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε όταν απαιτείται.»
Νωρίτερα, τη σιωπή του σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας με εξελιγμένη, όπως ισχυρίζεται η Πιονγιάνγκ, βόμβα υδρογόνου έσπασε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με ανάρτηση στο Twitter το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) χαρακτήρισε την πράξη της Βόρειας Κορέας ως «πολύ εχθρική και επικίνδυνη» κατά των ΗΠΑ και επέκρινε την Κίνα για τη στάση συμπαράστασης που διατηρεί απέναντι στην Πιονγιάνγκ.
«Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια μεγάλη πυρηνική δοκιμή. Οι λέξεις και οι ενέργειές τους συνεχίζουν να είναι εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις ΗΠΑ» έγραψε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα απείθαρχο κράτος που έχει γίνει μια μεγάλη απειλή και ντροπή για την Κίνα που προσπαθεί να τη βοηθήσει χωρίς επιτυχία» συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασαν από κοινού τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα και κάλεσαν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι Μέρκελ και Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τους δύο ηγέτες να καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση, σύμφωνα με το Βερολίνο.
«Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.
Γάζα: 19 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, σε ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα
Tη Δευτέρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Β. Κορέα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας αύριο Δευτέρα στις 10 π.μ. -17:00μ.μ. ώρα Ελλάδας, αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.
Η Κίνα ενεργοποιεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα της ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων της με τη Βόρεια Κορέα, έπειτα από τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή από τις 03:46 ώρα Γκρίνουιτς (06:46 ώρα Ελλάδας), δηλαδή λίγο μετά την πυρηνική δοκιμή, ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν «έκτακτες μετρήσεις ελέγχου της ακτινοβολίας» στις συνοριακές περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε το υπουργείο σε σύντομη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό μικρομπλόγκ του.
Το υπουργείο δεν διευκρίνισε αν έχει εντοπιστεί ακτινοβολία.
Το επίπεδο συναγερμού είναι το δεύτερο σε μια κινεζική κλίμακα «σχεδίων έκτακτης ανάγκης» που περιλαμβάνει τέσσερις βαθμίδες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Εξάλλου το υπουργείο διευκρίνισε πως οι σταθμοί αυτόματου ελέγχου της ακτινοβολίας που βρίσκονται στις τρεις βορειοανατολικές επαρχίες (Χεϊλονγκγιάνγκ, Τζιλίν, Λιαονίνγκ) καθώς και εκείνος του Σαντόνγκ (ανατολικά) «βρίσκονται σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας».
Νωρίτερα, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα της οποίας απειλεί τη χώρα του με τρόπο όλο και πιο «σοβαρό και επείγοντα».
Η Βόρεια Κορέα, η οποία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, «αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας» και πραγματοποίησε μια «απολύτως απαράδεκτη» πυρηνική δοκιμή, δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους.
«Το να ξέρουμε αν μπορούμε να κάνουμε να σταματήσουν οι επικίνδυνες δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη εξαρτάται από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας», συνέχισε.
Ο Άμπε είχε εκτιμήσει προηγουμένως σε μια ανακοίνωση πως το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αντιπροσωπεύει μια όλο και πιο «σοβαρή και επείγουσα» απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.
«Η χώρα μας εκφράζει μια ισχυρή διαμαρτυρία εναντίον της Βόρειας Κορέας και την καταδικάζει με τους πιο ισχυρούς όρους», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.
Η νέα βορειοκορεατική δοκιμή –η έκτη και η πιο ισχυρή μέχρι σήμερα– πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Άμπε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Παράλληλα η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε προτού ανακοινώσει τη δοκιμή της ότι ανέπτυξε μια μικροσκοπική βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να προσαρμοστεί σε έναν πύραυλο.
Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή «αφού μελέτησε τις πληροφορίες της μετεωρολογικής υπηρεσίας και άλλες πληροφορίες».
Ο υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα δήλωσε πως το υπουργείο του έστειλε ανιχνευτικά αεροπλάνα που μπορούν να εντοπίζουν ραδιενεργά κατάλοιπα.