Τουλάχιστον εκτονώθηκε κάπως η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να δηλώνει ότι «θα περιμένει να δει τι θα κάνουν οι τρελοί Γιάνκηδες» προτού ρίξει πυραύλους κοντά στο Γκουάμ. Δεν συνέβη το ίδιο με τη Βενεζουέλα, την οποία ο Τραμπ απείλησε την Παρασκευή με… στρατιωτική επέμβαση. Μολονότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, τάχθηκε στη διάρκεια της νοτιοαμερικανικής του περιοδείας υπέρ της ειρηνικής λύσης στη Βενεζουέλα, τη χαρακτήρισε «αποτυχημένο κράτος που απειλεί τις ΗΠΑ, με αυξημένη εισροή λαθρομεταναστών και ναρκωτικών» και προειδοποίησε ότι θα κλιμακωθούν οι οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος της ώσπου να αποκατασταθεί η δημοκρατία.
Μόλις τρία 24ωρα μετά την εφόρμηση ενός 20χρονου νεοναζί από το Οχάιο με Ι.Χ. στο πλήθος αντιρατσιστών διαδηλωτών, στο Σαρλότσβιλ της Βιρτζίνια, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια 32χρονη και να τραυματιστούν 19 άτομα, ο Τραμπ ανάρτησε στο twitter ένα σκίτσο παρόμοιας λογικής: Μια αμαξοστοιχία με την ονομασία «Τραμπ» να χτυπάει ένα δημοσιογράφο του CNN πάνω στις ράγες και λεζάντα: «Οι ψεύτικες ειδήσεις (fake news) δεν μπορούν να σταματήσουν το τρένο Τραμπ». Αξιωματούχοι του Λ. Οίκου δήλωσαν στο NBC ότι το σκίτσο «αναρτήθηκε αναρμοδίως» και διαγράφηκε από το twitter αμέσως μόλις εντοπίστηκε (ύστερα από 30 λεπτά), χωρίς ωστόσο να αμβλυνθούν οι αλγεινές εντυπώσεις.
Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ είχε επιτεθεί σκαιά στο δημοσιογράφο του CNN, Τζιμ Ακόστα, που τον ρώτησε γιατί καθυστέρησε να καταδικάσει τους λευκούς ρατσιστές του Νότου και την Κου Κλουξ Κλαν με το όνομά τους: «Επειδή μου αρέσουν οι αληθινές ειδήσεις κι όχι οι ψεύτικες. Κι εσύ είσαι ψεύτικη είδηση», απάντησε στο δημοσιογράφο δείχνοντάς τον με το δάχτυλο.
Ράπισμα για τον Τραμπ ήταν οι παραιτήσεις των διευθυνόντων συμβούλων τριών μεγάλων ομίλων της Αμερικής (Intel Corp, Merck, Under Armour) από το Συμβούλιο Αμερικανικής Βιομηχανίας, ένα συμβουλευτικό όργανο του Λ. Οίκου. Πρώτος άνοιξε το χορό ο Αφροαμερικανός CEO της φαρμακευτικής Merck, Kένεθ Φρέιζερ, καταδικάζοντας τη στάση του Τραμπ στα γεγονότα της Βιρτζίνια κι επισημαίνοντας την ανάγκη «να πάρουμε θέση απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό». Ο Τραμπ ειρωνεύτηκε ότι «τώρα ο Φρέιζερ θα έχει χρόνο να ρίξει τις τσουχτερές τιμές των φαρμάκων».
Τον επιβλαβή πολιτικό διχασμό που προκαλεί ο Τραμπ επικαλέστηκε ως αιτία της παραίτησής του ο CEO της Intel, Μπράιαν Κράνιτς, ενώ από το βιομηχανικό συμβούλιο αποχώρησε και ο Κέβιν Πλανκ, της εταιρίας αθλητικών ειδών Under Armour. Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο να αποσύρει τους εκπροσώπους της από το σώμα εξετάζει και η συνομοσπονδία εργατικών σωματείων των ΗΠΑ, NAFL-CIO, που εκπροσωπεί 12,5 εκατομμύρια εργαζομένους.
Παρά τη σχετική ηρεμία που επικρατεί στη Βιρτζίνια, οι διαδηλώσεις κατά του Τραμπ πολλαπλασιάζονται σε Ν. Υόρκη και άλλες πόλεις, ενώ ο Τύπος γράφει πως οι ακροδεξιοί ετοιμάζουν νέες εξορμήσεις. Το διχαστικό κλίμα τροφοδοτείται από την πρόθεση πολλών αμερικανικών δήμων (Βαλτιμόρη, Λέξινγκτον, Μέμφις, Τζάκσονβιλ) να αποκαθηλώσουν μνημεία των Νοτίων από τον Αμερικανικό Εμφύλιο, που είχαν παραμείνει στη θέση τους. Το γκρέμισμα του αδριάντα του στρατηγού των Νοτίων Ρόμπερτ Λι (οπαδού της δουλείας) αποτέλεσε άλλωστε το έναυσμα για το φονικό ξέσπασμα των ακροδεξιών ομάδων (νεοναζί, Κου Κλουξ Κλαν κ.ά.) που συνασπίστηκαν στην οργάνωση «Ενώστε τη Δεξιά» στη Σαρλότσβιλ.
Στο μεταξύ, η σχετική ύφεση στο βορειοκορεατικό δεν επιτρέπει στη διεθνή κοινότητα τον εφησυχασμό. Μετά το βήμα πίσω που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν σχετικά με το Γκουάμ, ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι δεν δικαιούνται να επιτεθούν μονομερώς στον Βορρά προτού τους συμβουλευθούν, όπως ορίζει το κοινό αμυντικό σύμφωνο.
Στη Βενεζουέλα ο Μαδούρο με αφορμή τις στρατιωτικές απειλές του Τραμπ συγκάλεσε άσκηση παλλαϊκής άμυνας με τη συμμετοχή πολιτών στις 26-27 Αυγούστου, ενώ οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις οπαδών του επισκιάζουν τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης – η οποία αναγκάστηκε να καταδικάσει με τη σειρά της την αμερικανική απειλή. «Ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε απόλυτα σαφές ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια αν η Βενεζουέλα βουλιάξει σε δικτατορία. Το αποτυχημένο κράτος της απειλεί την ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρου του Δυτικού Ημισφαιρίου, αλλά και του λαού των ΗΠΑ», υπογράμμισε από την Κολομβία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου