Η Ιταλία και τα Βαλκάνια μετρούν τις περισσότερες πληγές, την ώρα που και βορειότερα, στη νότια Πολωνία, ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η ευρωπαϊκή μετεωρολογική υπηρεσία Meteoalarm εξέδωσε προειδοποιήσεις σε συνολικά 10 χώρες.
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τη ζέστη- ένας στη Ρουμανία κι ένας στην Πολωνία- ενώ πολλοί άλλοι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα ηλιάσης και άλλων παθήσεων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Στην Αλβανία, 300 πυροσβέστες και στρατιώτες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο 75 πύρινα μέτωπα, ενώ η χώρα ζήτησε έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται επίσης η Σερβία, η Βοσνία, η ΠΓΔΜ και η Κροατία όπου οι αρχές έχουν επίσης συστήσει στους πολίτες να μην βγαίνουν έξω και να αυξήσουν την κατανάλωση νερού. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φλερτάρουν με τους 40 βαθμούς έως και την επόμενη εβδομάδα.
Οι οινοπαραγωγοί στην Ιταλία ξεκίνησαν τη συγκομιδή σταφυλιών εβδομάδες νωρίτερα εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης. Ο Κάρλο Πετρίνι, ιδρυτής του κινήματος Slow Food, έγραψε στην εφημερίδα La Stampa ότι η συγκομιδή σταφυλιών δεν είχε ποτέ ξανά ξεκινήσει πριν από την 15η Αυγούστου.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε 26 πόλεις, μεταξύ αυτών τη Βενετία και τη Ρώμη, όπου οι αρχές διέκοψαν την υδροδότηση σε πολλά από τα συντριβάνια λόγω της έλλειψης νερού.
Η γκαλερί Uffizi στην Φλωρεντία έκλεισε προσωρινά σήμερα εξαιτίας βλάβης στο σύστημα κλιματισμού, είπε ο διευθυντής της στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Στην Ουγγαρία οι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου της Βουδαπέστης προσέφεραν τεράστια κομμάτια πάγου στις δύο πολικές αρκούδες, προκειμένου να δροσιστούν, μαζί με παγωμένο καρπούζι.
Αξιωματούχοι στη Βοσνία προειδοποιούν ότι το κύμα καύσωνα σε συνδυασμό με την ξηρασία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της γεωργικής παραγωγής κατά 50%. Και στη γειτονική Σερβία η κατάσταση είναι παρόμοια και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ξηρασία θα προκαλέσει καταστροφές στις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας, τουλάχιστον κατά 30%.
Στην Κροατία ο καύσωνας σε συνδυασμό με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αξιωματούχους.
Ο υδράργυρος στις ακτές της Αδριατικής στην χώρα, μεταξύ αυτών στην πόλη Ντουμπρόβνικ, είχε ήδη σκαρφαλώσει στους 32 βαθμούς Κελσίου σημερα το πρωί και ανάμένεται να ανέλθει στους 42 κατά τη διαρκεια της ημέρας, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία.
«Στις δύο ώρες που κάνω βάρδια σήμερα, είδα τέσσερις ανθρώπους να λιποθυμούν στον δρόμο και να παραπονιούνται για συμπτώματα θερμοπληξίας» δήλωσε ο Γκόραν, τροχονόμος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, από την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι.