Η διαρροή έγινε το 2015, αλλά το συμβάν μαθεύτηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη σουηδική κυβέρνηση, καθώς αρκετά κυβερνητικά μέλη κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους.
Με τη διαρροή εργαζόμενοι στα τμήματα IT άλλων χωρών απέκτησαν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν άτομα καταγεγραμμένα στις βάσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αστυνομίας της Σουηδίας. Το λάθος φαίνεται πως συνέβη όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να αναθέσει σε τρίτους τη διαχείριση δεδομένων από το Πρακτορείο Μεταφορών.
Εξαιτίας του σκανδάλου φαίνεται πως βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση οι υπουργοί Υποδομών, Άμυνας και Εσωτερικών για τον ρόλο τους στη διαρροή των δεδομένων.
Ο πρωθυπουργός της χώρας από την πλευρά του σχολίασε πως η χώρα του και οι πολίτες της εκτέθηκαν σε κίνδυνο από την πιθανότητα διαρροών διαφόρων δεδομένων.
Η κεντροδεξιά συμμαχία της αντιπολίτευσης κατηγορεί τους τρεις υπουργούς πως δεν έκαναν τίποτα για να προστατέψουν τη χώρα. Η Annie Loof, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος της χώρας σχολίασε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι αγνόησαν τις ευθύνες τους. Δεν έκαναν καμία ενέργεια για να προστατέψουν την ασφάλεια της Σουηδίας».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να υποβάλουν αίτηση για να καλέσουν τους νομοθέτες για ψηφοφορία εντός 10 ημερών. Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει την πλειοψηφία τότε οι υπουργοί θα πρέπει να παραιτηθούν, ένα αποτέλεσμα που φαίνεται αρκετά πιθανό.
Το Πρακτορείο Μεταφορών ανακοίνωσε την Δευτέρα πως δεν είχε καμία ένδειξη πως ευαίσθητες πληροφορίες έχουν φτάσει σε λάθος χέρια, αλλά ο Lofven ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει το ακριβώς συνέβη.
Ακόμα η αστυνομία φαίνεται πως ειδοποίησε το Υπουργείο Άμυνας σχετικά με τη διαρροή, αλλά ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε φέτος για το συμβάν. Ο ίδιος τόνισε πως η υπουργός Υποδομών, στο οποίο υπάγεται το Πρακτορείο Μεταφορών, δεν τον ενημέρωσε. Με τη σειρά της η υπουργός Johansson κατηγόρησε έναν από τους πρώην γραμματείς της πως δεν την ενημέρωσε σχετικά με το ζήτημα.