Ανοικτή πλέον είναι η σύγκρουση Γερμανίας και Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Υστερα από μια μακρά ανταλλαγή απειλών, οι δύο χώρες κλιμάκωσαν τη μεταξύ τους ένταση, η οποία επεκτάθηκε από τις αντιδράσεις για τη Δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις επενδύσεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Αυξάνοντας τους τόνους της έντασης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε μήνυμα στη Γερμανία, καλώντας τη «να συνέλθει» και «να συμμαζευτεί»! Με αυτή τη δήλωση, ο Ερντογάν θέλησε να απαντήσει στην ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους πολίτες, προειδοποιώντας για την επικινδυνότητα οποιασδήποτε επίσκεψης ή επένδυσης στην Τουρκία. Αν και η γερμανοτουρκική κόντρα υπέφωσκε εδώ και καιρό, φαίνεται πως η σύλληψη δύο Γερμανών πολιτών στην Τουρκία ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγόρησε την Αγκυρα για συστηματικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου που «την απομακρύνουν από τις ευρωπαϊκές αξίες». Σε ακολουθία με τις προειδοποιήσεις του Γκάμπριελ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, παρομοίασε χθες την Τουρκία με την Ανατολική Γερμανία: «Η Τουρκία συλλαμβάνει αυθαίρετα και δεν εφαρμόζει τα ελάχιστα όρια προξενικής προστασίας». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για τους Γερμανούς τουρίστες η χώρα έχει γίνει επικίνδυνη.
Η Τουρκία ανησυχεί μήπως μειωθεί ο τουρισμός με αυτές τις προειδοποιήσεις και σταματήσουν οι γερμανικές εταιρίες τις επενδύσεις. Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, χθες το πρωί, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία ως «αδικαιολόγητη και κακόβουλη» και δήλωσε πως «εμείς έχουμε πιο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη από σας… H Γερμανία πρέπει να συμμαζευτεί. Δεν μπορεί να μας τρομάξει. Η κυβέρνησή της πρέπει να δώσει απαντήσεις για τους τρομοκράτες που έχει στα εδάφη της και έχουν στόχο την Τουρκία». Στις δηλώσεις του, ο Ερντογάν προσπάθησε να καθησυχάσει τις γερμανικές εταιρίες, λέγοντας: «Εγώ ρώτησα στις μυστικές υπηρεσίες μας και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για κάποια γερμανική εταιρία. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές για ξένες επενδύσεις και από τη Γερμανία».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, τονίζοντας πως «η Γερμανία είναι στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και πρόσθεσε ότι «η ένταση δεν έχει όφελος σε κανέναν. Η Τουρκία θέλει να λάβει μέτρα για να μην υπάρχουν στα εδάφη της οι υποστηρικτές του PKK και FETO».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τις αποστολές όπλων προς την Τουρκία. Προς το παρόν είναι δημοσιογραφικές οι πληροφορίες, αλλά, αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη πιο σοβαρή ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Ο Πέτερ Αλτμάιερ, προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει στις Βρυξέλλες το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Τουρκία για την ενταξιακή διαδικασία.
Η γερμανική αντίδραση σημειώθηκε ύστερα από τη σύλληψη ενός Γερμανού πολίτη, ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Πέτερ Στόιντνερ συνελήφθη μαζί με πέντε άλλα άτομα με την κατηγορία της στήριξης της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί υποκινητή του πραξικοπήματος. Πριν από μέρες, είχε συλληφθεί και ένας Γερμανός δημοσιογράφος. Η Αγκυρα θεωρεί ότι μπορεί να ανταλλάξει την ελευθερία των συλληφθέντων Γερμανών με Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία μετά το πραξικόπημα.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου