Μέσα σε αυτό το κλίμα η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας στη Μεγαλόνησο θεωρείται ως μήνυμα στήριξης στη Λευκωσία.
Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.
Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη η εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς το στόχο θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.
Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί θα πραγματοποιήσει σήμερα μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και αναμένεται να επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Μέσα σε αυτό το κλίμα το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να πλέει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αρχικά ταξίδεψε στη Μόρφου ενώ αργότερα κατευθύνθηκε ανοιχτά της Πάφου χωρίς να πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες. Η Αγκυρα δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τίποτε για ερευνητική δραστηριότητα του συγκεκριμένου σκάφους.
Η τουρκική φρεγάτα «Gokceada» παραμένει δυτικά της Κύπρου, σε διεθνή ύδατα, και παρακολουθεί από μεγάλη απόσταση τη δραστηριότητα στο Οικόπεδο 11.
Ο υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν δήλωσε στην εφημερίδα «Μιλιέτ» πως η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μόρφου και το επόμενο βήμα είναι να πάει και πλατφόρμα για να γίνει γεώτρηση. Πάντως η Τουρκία δεν διαθέτει πλατφόρμα και η αγορά ή η ενοικίασή της απαιτεί χρόνο.
Π. Παυλόπουλος
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε ομιλία του στην Κάσο στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.
Για την αμυντική θωράκιση της Δωδεκανήσου επανέλαβε όσα και πριν από μερικούς μήνες είχε αναφέρει στη Ρόδο, ότι «η Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, έχει, στο πλαίσιο του δικαιώματος προληπτικής άμυνας, τη δυνατότητα της πλήρους αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων έναντι κάθε επικείμενης απειλής».
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου