Σε σημερινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος κατέστησε σαφές πως η κατάσταση στη Μεσόγειο δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη στη Διαδρομή των Βαλκανίων, όπως διατείνεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος επαίρεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως με την περυσινή δική του πρωτοβουλία για το κλείσιμο αυτής της διαδρομής έχει λύσει, από αυτήν τουλάχιστον την πλευρά, το προσφυγικό πρόβλημα για την Ευρώπη.
Κατανοεί τις ευαισθησίες της Αυστρίας και υπολογίζει περαιτέρω στην υποστήριξη της Βιέννης, τονίζει στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέροντας ταυτόχρονα πως οι αριθμοί των προσφύγων μέσω της Διαδρομής της Μεσογείου θα μπορούσαν να αυξηθούν το καλοκαίρι, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη αρχίσει η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής, και η ΕΕ έχει αρχίσει να αναζητά τις αιτίες για τις μεταναστευτικές ροές στην Αφρική, ενώ κατορθώθηκε να καταστραφούν τα δίκτυα διακινητών.
Κατά την άποψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, ένα σημαντικό πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθεί η σταθεροποίηση της Λιβύης, καθώς με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, η ΕΕ μπορεί να διαχειριστεί την μετανάστευση καλύτερα από ό,τι έως τώρα.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων τον Μάρτιο του 2016, προκαλώντας τότε έντονες κριτικές, ζητά τώρα οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο να μεταφέρονται άμεσα σε κέντρα υποδοχής στην Τυνησία ή στην Αίγυπτο, κάτι που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την πρώτη ενώ έντονες επιφυλάξεις εκφράζει η δεύτερη.
Επισημαίνοντας πως οι προτάσεις αυτές είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, τις αιτιάσεις Κουρτς έχει επικρίνει ως «συνθήματα που ακούγονται καλά, αλλά με τα οποία όμως δεν επιλύεται η πρόκληση της μετανάστευσης», ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.
Επίσης τις έχει απορρίψει κατηγορηματικά και ο ειδικός σε θέματα προσφύγων και στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κίλιαν Κλάινσμιντ, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος σε ζητήματα μετανάστευσης, τόσο της αυστριακής, όσο και της γερμανικής κυβέρνησης.
Με παλαιότερη πρωτοβουλία του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υιοθέτηση του «αυστραλιανού μοντέλου» στο προσφυγικό ζήτημα και την μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζας σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων.
Η πρωτοβουλία είχε προκαλέσει τότε θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές, ενώ πρόσφατα η αυστραλιανή κυβέρνηση καταδικάστηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις για πρόσφυγες, ακριβώς εξαιτίας της εφαρμογής αυτού του «αυστραλιανού μοντέλου».
Παρατηρητές στη Βιέννη συνδέουν τις επικρινόμενες ως «ιδιαίτερα λαϊκιστικές», νέες αιτιάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών για το προσφυγικό, με την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των πρόωρων αυστριακών βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, στις οποίες διεκδικεί για το κόμμα του την πρώτη θέση και για τον ίδιο το αξίωμα του καγκελάριου.