Οι κάλπες έκλεισαν στις μικρές πόλεις και κοινότητες στις 19:00 ώρα Ελλάδος, στις μητροπόλεις κλείνουν στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Οι δημοσιογράφοι εγκαταστάθηκαν από νωρίς στα κεντρικά του κόμματος Μακρόν, αναμένοντας τις δηλώσεις.
Αποχή ρεκόρ
Σήμερα, 18 Ιουνίου, γράφεται στη Γαλλία ο επίλογος μιας μακράς προεκλογικής εκστρατείας. Είναι η όγδοη φορά μέσα σε έναν χρόνο που οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες (μαζί με τις προκριματικές για τους υποψηφίους προέδρους) κάνοντας έναν πολιτικό μαραθώνειο ο οποίος διήρκησε για πάνω από έναν χρόνο.
Ολα δείχνουν ότι κουρασμένοι από αυτόν τον μαραθώνειο οι ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες και η αποχή αναμένεται να καταγράψει ιστορικά ποσοστά στη Γαλλία.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή ήταν στο 35,33%, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, πιθανόν το πιο χαμηλό στην ιστορία, γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ.
Στον α’ γύρο, και ενώ η συμμετοχή κρίθηκε ιστορικά χαμηλή, η συμμετοχή την ίδια ώρα ήταν 40.75%. Αυτή τη φορά η συμμετοχή έπεσε κατά 5 μονάδες και βρίσκεται, το απόγευμα της Κυριακής, 18 Ιουνίου, σε απόλυτο χαμηλό ρεκόρ για γαλλικές βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με την εταιρεία Ipsos/Sopra Steria η τελική αποχή μπορεί να φτάσει το ποσοστό ρεκόρ 57%. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Erable η αποχή μπορεί να φτάσει το 58%.
Το μεσημέρι, η συμμετοχή ανήλθε στο 17,75% καταγράφοντας ραγδαία πτώση από το δεύτερο γύρο του 2012 και του 2007 (21,41% το 2012 και 22,89% το 2007) και από τον πρώτο γύρο (19 , 24%).
Ηδη ανακοινώθηκαν αποτελέσματα περιφερειών του εξωτερικού. Δύο βουλευτές του κόμματος Μακρόν, ο Roland Lescure και η Paula Forteza εξελέγησαν στην Αμερική. Ο πρώτος στην περιφέρεια Καναδάς-ΗΠΑ, η δεύτερη στην περιφέρεια Κεντρική Αμερική. Εκθρόνισαν έτσι τους δύο εν ενεργεία βουλευτές του δεξιού κόμματος.
Μόνη από έξι υπουργούς υποψήφιους στις εκλογές μετά τον πρώτο γύρο, η Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντια Εδάφη) επανεξελέγη τελικά σε Σεν-Πιέρ και Μικελόν με μόλις 136 ψήφους παραπάνω. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα έπρεπε να εγκαταλείψει την υπουργική της θέση. Οι άλλοι πέντε συνάδελφοί της είναι φαβορί σήμερα στη μητροπολιτική Γαλλία.
Στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο, δύο νησιά στην Καραϊβική, που κατά παράδοση ψηφίζουν Δεξιά, η υποψήφια της παράταξης «Δημοκρατία εμπρός» (REM) του Εμανουέλ Μακρόν ηττήθηκε από την Κλερ Ζαβουά των Ρεπουμπλικανών, που εξελέγη με 54,73% των ψήφων.
Στη Γουιάνα, ο απερχόμενος βουλευτής του DVG Γκαμπριέλ Σερβίλ επανεξελέγη. Θα είναι στην Εθνοσυνέλευση με τον Λεναΐκ Αντάμ, που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του Μακρόν. Η Γουαδελούπη εξέλεξε τέσσερις νέους βουλευτές: δύο του DVG (Ζιστίν Μπενέν και Μαξ Ματιασέν) έναν του Μακρόν (Ολιβιέ Σερβά) και μια σοσιαλίστρια (Ελέν Βενκέρ-Κριστόφ). Στη Μαρτινίκα, μία γυναίκα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Ζοζέτ Μανέν, του DVG) και τρεις απερχόμενοι επανεξελέγησαν.
Κάποιοι βουλευτές εξελέγησαν ήδη από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής. Αυτή είναι η περίπτωση του Sylvain Maillard, 43 ετών, ο οποίος έκανε ήδη την εμφάνισή του στη βουλή, την περασμένη Τρίτη.
Πολύ άνετος, δίνοντας συνεντεύξεις στα αγγλικά και στα γερμανικά, ο βουλευτής του 9ου διαμερίσματος του Παρισιού -μικρο-επιχειρηματίας εξαγωγέας ηλεκτρονικών συσκευών-, έβγαλε την επίσημη φωτογραφία του, πήρε την καθιερωμένη τρίχρωμη βουλευτική εσάρπα και έκανε τον γύρο της βουλής, ακολουθούμενος από ένα πλήθος γάλλων και ξένων δημοσιογράφων.
«Είναι πολύ ωραία εδώ, είναι όπως στην τηλεόραση, λίγο πιο μικρό» δήλωσε ο Sylvain Maillard.
«Οι επαγγελματίες πολιτικοί να φύγουν, αυτή είναι η πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν», πρόσθεσε ο νέος βουλευτής στο ραδιόφωνο France Inter. «Ο πρόεδρος Μακρόν έχει θέληση να αλλάξει τα πράγματα, να σπάσει τους κώδικες. Αυτοί οι επαγγελματίες πολιτικοί που δεν κάνουν παρά μόνο αυτό και ζουν μόνο από αυτό, μπλοκάρουν τη Γαλλία», πρόσθεσε.
Ας σημειωθεί ότι 4 βουλευτές έχουν ήδη εκλεγεί από τον α’ γύρο, δύο του Μακρόν, 1 του κεντρώου κόμματος Modem και ένας αριστερός.
Υποψήφια βουλευτής και η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν
Η Μπριζίτ Μακρόν έμεινε στην παραλιακή πόλη Τουκέ την Κυριακή των εκλογών για να στηρίξει την κόρη της Τιφέν Οζιέρ, δικηγόρο στο επάγγελμα, η οποία είναι υποψήφια αναπληρώτρια βουλευτής με το κόμμα Μακρόν.
«Εγώ δεν εμπλέκομαι στην προεκλογική εκστρατεία, δεν κάνω πολιτική», δήλωσε η Μπριζίτ Μακρόν στους δημοσιογράφους.
Η κόρη της Τιφέν Οζιέρ θα εκλεγεί σίγουρα αναπληρώτρια βουλευτής αφού με 35% στον πρώτο γύρο, το ντουέτο βρίσκεται μπροστά από τον υποψήφιο βουλευτή-δήμαρχο της πόλης Τουκέ.
Γιατί οι Γάλλοι ψηφίζουν Μακρόν;
Η εφημερίδα Le Monde κάνει από το πρωί της Κυριακής ρεπορτάζ στα εκλογικά κέντρα.
Στην περιοχή Vitré όπου η δεξιά βουλευτής Isabelle Le Callenec αναμένεται να χάσει την έδρα της από την υποψήφια του Μακρόν, η Le Monde ρώτησε τους ψηφοφόρους τι και γιατί ψήφισαν.
Ο Jean και η Marie-Thérèse, κοτσονάτοι ηλικιωμένοι 81 και 78 ετών αντίστοιχα, ψήφισαν ταμπέλα και όχι πρόσωπο. «Δεν γνωρίζουμε καθόλου την υποψήφια της «Δημοκρατίας εμπρός». Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ψηφίσαμε για τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν είναι θετικός και αποτελεσματικός. Πιστεύουμε στην αλλαγή», δήλωσαν.
Τα ίδια είπε και η 54χρονη πωλήτρια Christine, η οποία ψήφισε τον Εμανουέλ Μακρόν και στην προεδρική εκλογή. «Ψήφισα την υποψήφια του Μακρόν, παρότι είναι μια απλή περιφερειακή σύμβουλος και δεν γνωρίζει καλά την περιοχή. Εχουμε ανάγκη από ανανέωση. Μετά, θα δούμε!», δηλώνει.
Στην περιοχή Villeneuve d’Ascq η υποψήφια βουλευτής του Μακρόν είχε καταδικαστεί με 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή γιατί πλαστογράφησε το πτυχίο της. Αθωώθηκε και είναι υποψήφια, αντιμέτωπη με υποψήφιο του κομμουνιστικού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία».
Η 67χρονη συνταξιούχος Marie-Josée Mussche, δηλώνει: «Είναι λίγο άσχημη ψήφος, άκουσα για τα προβλήματα της υποψήφιας βουλευτή, αλλά δεν έχω επιλογή. Είμαι παθιασμένη με την πολιτική, θέλω να δώσω μια ευκαιρία στον Μακρόν να αλλάξει τον κόσμο». Ωθησε μάλιστα και τις φίλες της να ψηφίσουν Μακρόν «αλλιώς θα δίναμε ψήφους στους νεοκομμουνιστές».
Τα αίτια της αποχής
Ο καύσωνας, η γιορτή του Πατέρα, η παραλία; Τα γαλλικά ΜΜΕ προσπαθούν να βρουν τα αίτια της αποχής-ρεκόρ που σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές ως το μεσημέρι της Κυριακής 18 Ιουνίου.
Εδώ η παραλία του Τουκέ, της πόλης όπου έχει το εξοχικό του και ψηφίζει ο Εμανουέλ Μακρόν:
Κανείς στα εκλογικά κέντρα, η Le Monde ανέβασε φωτογραφίες ενδεικτικές: οι εκλογικοί αντιπρόσωποι διαβάζουν περιοδικά για να περάσει η ώρα.Ούτε τα ωραία κτήρια έκαναν τους Γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες. Στη Λυόν ψήφιζαν στο παλάτι όπου στεγάζεται το χρηματιστήριο.
Μακρόν, με τις περισσότερες γυναίκες υποψήφιες
Το κόμμα Μακρόν έχει τις περισσότερες γυναίκες υποψήφιες βουλευτές από όλα τα κόμματα: 229 γυναίκες και 225 άνδρες στο σύνολο των υποψηφίων. Στον α’ γύρο της προηγούμενης Κυριακής, στους 577 βουλευτές που θα εκλεγούν οι 245 που προκρίθηκαν είναι γυναίκες. Αν εκλεγούν τελικά όλες, το 40% της νέας βουλής θα αποτελείται από γυναίκες. Ενα ρεκόρ της εποχής Μακρόν.
To κύμα Μακρόν
Δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, βασιζόμενα σε σφυγμομετρήσεις αλλά και στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου θεωρούν μάλιστα πιθανό το Republique en Marche («Δημοκρατία Εμπρός») να εξασφαλίσει έως και 470 έδρες επί συνόλου 577, πολύ περισσότερες απ’ τις 289 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία παρέχοντας έτσι στον Μακρόν την αναγκαία στήριξη για να περάσει τους ερχόμενους μήνες τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο -μέρος μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με την οποία θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας.
Φρανσουά Φιγιόν: Μια μέρα θα μιλήσω, είναι ακόμη νωρίς
Aπό τις 23 Απριλίου, μετά την παταγώδη αποτυχία του και το σκάνδαλο της αργομισθίας, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος της δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, δεν έχει μιλήσει. Δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής.
Εσπασε τη σιωπή του την Κυριακή των εκλογών και μίλησε στην εφημερίδα «Journal du dimanche» λέγοντας ότι συνεχίζει να αναζητά εκείνον ή εκείνους που επιτάχυναν την ήττα του.
«Θέλω να ξέρω από πού ήρθε και πώς συνέβη», δήλωσε. Για τον Φιγιόν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κάποιος «οδήγησε το χέρι» των επικριτών του. «Ισως η κυβέρνηση, ίσως κάποιος από το κόμμα μου ή ίσως και κάποιο άτομο έξω από την πολιτική, αλλά δεν θέλω να αποκαλύψω το όνομά του», είπε.
Μειωμένη συμμετοχή
Το ποσοστό της συμμετοχής έφθανε το 17,75% στις 13:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) έναντι 21,41% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Προσωπικότητες, κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργοί εκτός βουλής
Η παλίρροια Μακρόν σάρωσε τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Καταπέλτης ήταν ο αποκλεισμός, από τον α’ γύρο, του υποψηφίου προέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν. Από τον α’ γύρο αποκλείστηκε επίσης ο γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, η πρώην υπουργός Ορελί Φιλιπετί και περίπου 100 ακόμη πρώην υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης Ολάντ.
Κατάρρευση στελεχών και στα άλλα κόμματα. Αποκλείστηκαν από τον α’ γύρο η Σεσίλ Ντιφλό, πρώην πρόεδρος των Οικολόγων και πρώην υπουργός του Ολάντ, η Εμανουέλ Κος, πρώην υπουργός του Ολάντ, η πρώην υπουργός του Σαρκοζί Ραμά Γιάντ κλπ.
Χωρίς τη Μπριζίτ ψήφισε ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), πριν μεταβεί στην περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Σαρλ ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940.
Ο Μακρόν ψήφισε στις 9.00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή.
Ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο και έβγαλαν σέλφι μαζί του.
Στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν είχε ψηφίσει προς το μεσημέρι με τη σύζυγό του. Σήμερα, εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον του νωρίς, πριν επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για να πάει στο Μον-Βαλεριέν, στην περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να προεδρεύσει της τελετής μνήμης της 18ης Ιουνίου 1940.
Στο Ενέν-Μπομόν ψήφισε η Λεπέν
Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε στο Ενέν-Μπομόν, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.
Η Λεπέν συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης αυτής, η οποία αριθμεί περίπου 26.000 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα προπύργια του ακροδεξιού κόμματος. Ο Μπριουά προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο.
Η Λεπέν δεν έκανε καμία δήλωση στους περίπου 20 δημοσιογράφους που την περίμεναν σε σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο.
Εκλογική και οικονομική καταστροφή για το Σοσιαλιστικό κόμμα
Η παλίρροια που αναμένεται από το κόμμα Μακρόν δεν θα έχει μόνο πολιτικές συνέπειες: η κατάρρευση του Σοσιαλιστικού κόμματος θα του κοστίσει και οικονομικά.
Η κρατική χρηματοδότηση αναμένεται να καταρρεύσει μαζί με τα εκλογικά ποσοστά. Το Σοσιαλιστικό κόμμα θα λάβει το 2018 λιγότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ αντί των 25 εκατομμυρίων που ελάμβανε ως σήμερα.
Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Canard Enchaîné ο γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς (αποκλείστηκε από τον α’ γύρο των βουλευτικών) έχει συγκαλέσει την οικονομική επιτροπή στις 22 Ιουνίου στα κεντρικά του PS. Και μόνο οι μισθοί των εργαζομένων στο Σοσιαλιστικό κόμμα ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί φοβούνται ότι έρχονται απολύσεις στο άλλοτε πανίσχυρο κόμμα, ενώ δεν αποκλείεται να πωληθεί και το ακριβό κτήριο της οδού Solferino.
Κατακερματισμένη η αντιπολίτευση
Έξι εβδομάδες μετά την εκλογή του Μακρόν στην προεδρία τα παραδοσιακά κόμματα της αστικής Δεξιάς και των Σοσιαλιστών ετοιμάζονται για μια νέα πικρή ήττα.
«Η “Δημοκρατία εμπρός” θα αφήσει μια εκατοστή έδρες για όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης. Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανής, η οποία τροφοδοτεί τις κατηγορίες ότι ένα και μοναδικό κόμμα θα έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και ότι αυτό κάνει κακό στη δημοκρατία», αναφέρει η Liberation.
Η Δεξιά επιδιώκει μια αξιοπρεπή ήττα ώστε να εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση, αν αποφύγει τη διάσπαση, καθώς πολλοί απ’ τους βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, τάσσονται υπέρ μιας συνεργασίας με τον Μακρόν και ενδέχεται να σχηματίσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα για να υποστηρίξουν τις μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης, ενώ άλλοι είναι κάθετα αντίθετοι στην προοπτική οποιασδήποτε συνεργασίας με τον 39χρονο πρόεδρο της χώρας.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα τελεί υπό κατάρρευση. Αναμένεται να αναμένεται να εκλέξει από 15 έως το πολύ 35 βουλευτές, αλλά ορισμένοι απ’ τους σφοδρούς επικριτές του Μακρόν, όπως ο Μπενουά Αμόν, έμειναν εκτός Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ απ’ τα προβεβλημένα στελέχη αναμένεται να μπουν στη Βουλή εκείνα που φάνηκαν πρόθυμα να συνεργαστούν με τον Μακρόν, όπως ο Μανουέλ Βαλς κι η Μαρισόλ Τουρέν.
Συντριβή απειλή και το νεοκομμουνιστικό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας αναμένεται να εκλέξει 15 βουλευτές στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Τι έγινε στον Α΄γύρο
Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το κόμμα του Μακρόν και το ΜοDem απέσπασαν ποσοστό 32,3%, έναντι 21,5% των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, 13,2% του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, 11% της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν και μόλις 9,5% του πρώην κυβερνώντος κόμματος της χώρας, των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους.
Στις 20:000 οι πρώτες επίσημες προβλέψεις
Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά απ’ τις 8πμ ως τις 18:00 (πμ) και στις μεγάλες πόλεις δύο ώρες επιπλέον, ενώ στις υπερπόντιες κτήσεις λόγω της διαφοράς της ώρας ψήφισαν ήδη από χθες. Οι πρώτες επίσημες προβλέψεις αναμένονται γύρω στις 20:00.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πάνω από 50.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. Μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων ετών η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Στις βουλευτικές εκλογές τις Γαλλίας εκλέγεται από ένας βουλευτής σε κάθε μία απ’ τις 577 εκλογικές περιφέρειες της χώρας βάσει ενός συστήματος που δυσκολεύει αρκετά τα μικρά κόμματα να κατακτήσουν έδρες.
Η ψηφοφορία της 4ης Ιουλίου για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα καθορίσει την κατανομή των νεοεκλεγέντων.
Η δίχως προηγούμενο υπεροχή του Μακρόν βοηθήθηκε από το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA, το 71% των Γάλλων συμφωνούν πλέον να υιοθετηθεί η αναλογική στις βουλευτικές εκλογές, διατηρώντας το πλειοψηφικό σύστημα για τις προεδρικές.