Mε έναν «σατανικό» ελιγμό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πολιτικό προσωπικό και την κοινή γνώμη της Βρετανίας υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων με την Ε.Ε. (κατ’ αρχήν με ένα soft Brexit και αργότερα… ποιος ξέρει;)
«Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι επιμένει στο Brexit και σεβόμαστε την απόφασή της. Αν όμως θελήσουν να αλλάξουν γνώμη, φυσικά θα βρουν τις πόρτες μας ανοιχτές», αιφνιδίασε ο Σόιμπλε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Ενα ακόμη δεδομένο που τον κάνει να αισθάνεται ισχυρός είναι ότι το τελευταίο 12μηνο 2.865 Βρετανοί απέκτησαν κατόπιν αιτήσεως τη… γερμανική υπηκοότητα, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Αφήνοντας το πράγμα να ωριμάσει, ο Γερμανός πολιτικός είπε πως «δεν είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή να αρχίσουμε τις εικασίες για το αν θα συμβεί ή όχι (σ.σ.: η υπαναχώρηση των Βρετανών από το Brexit)», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να τους αφήσουμε κάποιες μέρες να το σκεφτούν». Διόλου τυχαία, ο Σόιμπλε αποκάλυψε πως την επομένη των εκλογών μίλησε τηλεφωνικά με τον Βρετανό ομόλογό του, Μάικλ Χάμοντ, και συμπέρανε ότι το Λονδίνο «χρειάζεται κάποιο χρονικό περιθώριο».
Το καρότο όμως του δρος Σόιμπλε συνοδεύτηκε από το μαστίγιο του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που προειδοποίησε πως η Ε.Ε. έχει έτοιμο σχέδιο για να μεταφέρει από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη τις χρυσοφόρες υπηρεσίες εκκαθάρισης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών του ευρώ. Η διαμεσολαβητική υπηρεσία του clearing business συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Βρετανία και συνίσταται στην εκκαθάριση διεθνών χρηματοπιστωτικών αγοραπωλησιών σε νομίσματα, μετοχές, ομόλογα και παράγωγα.
Τόσο στο εσωτερικό των Τόρις όσο και στην κοινή γνώμη υπάρχει πίεση προς τη Μέι για διαδικασία «συναινετικού Brexit», με τη συμμετοχή στη διαπραγματευτική ομάδα ακόμη και των Εργατικών! Τη θέση αυτή εξέφρασαν οι πρώην υπουργοί των Συντηρητικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, Ιβέτ Κούπερ και Χάριετ Χάρτμαν, μαζί με την αρχηγό του σκοτσέζικου SNP, Νίκολα Στέρτζον, και μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου. Τη δημιουργία «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» ζητά και το 51% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του YouGov, έναντι 30% που επιθυμούν να σηκώσει όλο το βάρος η Συντηρητική κυβέρνηση. Πάντως η κίνηση της Μέι να βάλει στην κυβέρνηση (υπ. Περιβάλλοντος) τον κύριο εσωκομματικό της αντίπαλο και οπαδό του soft Βrexit, Μάικλ Γκόουβ, αποδείχθηκε σοφή. Ο τελευταίος μεταμορφώθηκε ξαφνικά σε… θαυμαστή της Mέι, ξεκαθαρίζοντας πως η Βρετανία θα φύγει οπωσδήποτε από την ενιαία αγορά και θα ελέγξει τα σύνορά της, διατηρώντας τη «μέγιστη πρόσβαση» στην αγορά της Ε.Ε. και τη συνεργασία σε τομείς όπως η επιστήμη. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν χθες και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε την Τερέζα Μέι στο Παρίσι. Ο Μακρόν της δήλωσε ξεκάθαρα ότι η πόρτα της Ε.Ε. παραμένει ανοιχτή, όσο ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποχώρησης. «Οταν όμως αρχίσουν, θα είναι δύσκολη η επιστροφή», πρόσθεσε. Η Μέι διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα ωστόσο με την «Telegraph», κορυφαίοι υπουργοί βρίσκονται σε μυστικές επαφές με Εργατικούς βουλευτές ώστε να χαραχθεί κοινή γραμμή (η οποία θα επιβληθεί στη Μέι) για υποχωρήσεις στα θέματα της μετανάστευσης, της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς.
Ο διχασμός ανάμεσα σε «soft» και «hard brexiteers» στο στρατόπεδο των Συντηρητικών δεν επιτρέπει αισιοδοξία για μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα, αν και η συμφωνία της Μέι με τους Συντηρητικούς Βορειοϊρλανδούς προτεστάντες για το σχηματισμό κυβέρνησης δείχνει ζήτημα χρόνου.
Υστερα από επαφές μιας ώρας με την πρωθυπουργό στην Ντάουνινγκ Στριτ, η αρχηγός του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), Αρλίν Φόστερ, δήλωσε πως οι συνομιλίες «πηγαίνουν καλά, χωρίς μείζονα προβλήματα» κι εξέφρασε την ελπίδα για «σύντομη επιτυχή κατάληξη». Το βορειοϊρλανδικό κόμμα θα στηρίξει την κυβέρνηση με τους 10 βουλευτές του (οι Συντηρητικοί υπολείπονται 8 έδρες της αυτοδυναμίας) χωρίς να πάρει υπουργεία. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός και διάδοχος της Μάργκαρετ Θάτσερ, Τζον Μέιτζορ, προειδοποίησε πως η συμμετοχή ενός βορειοϊρλανδικού κόμματος με συγκεκριμένη πολιτική και θρησκευτική ταυτότητα θα υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 στη Β. Ιρλανδία. Παράλληλα, αν συνοδευτεί με πακέτο βοήθειας στο Μπέλφαστ, θα δώσει την εντύπωση πως η Μέι εξαγόρασε τις ψήφους μιας συγκεκριμένης περιφέρειας, προκαλώντας γκρίνια σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην πανηγυρική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου η Μέι απηύθυνε έκκληση εθνικής ενότητας ανάμεσα στα κόμματα και τις κοινωνικές τάξεις εν όψει των επικείμενων εθνικών προκλήσεων. Αφού τη συνεχάρη για την «επιστροφή της στην πρωθυπουργία», ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε έτοιμος να προσφέρει την «ισχυρή και σταθερή ηγεσία του στο έθνος», αν ο μη γένοιτο «δεν προκύψει κυβερνητικός συνασπισμός μέσα από τις χαώδεις διαπραγματεύσεις».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου