Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Υεμένη και η Λιβύη αποφάσισαν στις αρχές του μήνα τη διακοπή των πολιτικών και διπλωματικών επαφών καθώς και τις εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας την Ντόχα ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Ως τις 5 Ιουνίου το μικρό αλλά ισχυρό βασίλειο εισήγαγε τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα από τους γείτονές του και συνολικά το 80% των τροφίμων.
Οι εξελίξεις όμως έχουν αναγκάσει τη χώρα -την πλουσιότερη σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος- να ανοίξει νέες εμπορικές οδούς για να εισάγει τρόφιμα, οικοδομικά υλικά και εξοπλισμό για τη βιομηχανία του φυσικού αερίου και από ό,τι φαίνεται έχει γίνει ιδιαίτερα ευρηματική.
Ο επιχειρηματίας αποφάσισε να καλύψει το κενό που άφησε η κατάρρευση στην προσφορά φρέσκου γάλακτος μεταφέροντας με αεροπλάνο 4.000 αγελάδες. Οπως επισημαίνει, θα χρειαστούν περίπου 60 πτήσεις της Qatar Airways για να φτάσουν οι αγελάδες, βάρους 600 κιλών η κάθε μία, στη χώρα από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. «Ηρθε η ώρα να δουλέψουμε για το Κατάρ» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Κυβερνητική υπάλληλος της χώρας επισήμανε πως η κίνηση του επιχειρηματία έχει στόχο κυρίως να δείξει πως το Κατάρ μπορεί να βρει τρόπους να επιβιώσει. «Η κυβέρνησή μας έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν θα έχουμε ελλείψεις και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Δεν φοβόμαστε, κανείς δεν θα πεθάνει από πείνα», αναφέρει η 40χρονη Ουμ Ισα.
Το Κατάρ, μετά την απόφαση των έξι χωρών, ανακοίνωσε πως ανοίγει θαλάσσια και εναέρια δίοδο μέσω του Ιράν, της Τουρκίας και των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Ομάν. Ηδη τουρκικά γαλακτοκομικά προϊόντα στέλνονται στη χώρα με αεροπλάνα, όπως και ιρανικά φρούτα και λαχανικά, ενώ παράλληλα «τρέχει» εκστρατεία για την προώθηση και την αγορά εγχώριων φρέσκων προϊόντων.
Αποκλιμάκωση
Η άμεση κινητικότητα που επέδειξε το εμιράτο φαίνεται πως λειτούργησε, αφού ήδη (κατά τη δεύτερη εβδομάδα των κυρώσεων) η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και υπάρχει αποκλιμάκωση, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι προσπάθειες για διεθνή κινητοποίηση, αφού ο υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε τις προηγούμενες ημέρες σε Μόσχα, Λονδίνο και Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγορές στο Κατάρ δείχνουν να σταθεροποιούνται, ενώ χθες η Σαουδική Αραβία ξεκαθάρισε πως το εμπάργκο δεν αφορά σε ιατροφαρμακευτικά υλικά.
Ο πρόεδρος του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, δήλωσε χθες, εν όψει της σημερινής επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, πως διαφωνεί με την απομόνωση του Κατάρ, καθώς πλήττει τους απλούς πολίτες και όχι το καθεστώς. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάντφορτντ, ανακοίνωσε πως το εμπάργκο και οι κυρώσεις δεν έχουν πλήξει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ευθέως το Κατάρ ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου