Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο σεισμός προκάλεσε πανικό στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε, το Τερκιντάγ, την Αδριανούπολη, τη Μανίδα και την Προύσα όπου ειδικά στην τελευταία τα βίντεο από τις καταστροφές σοκάρουν.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις του σεισμού στην Ελλάδα
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για τον εγκλωβισμό γυναίκας στην Μυτιλήνη
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) ανέφερε νωρίτερα ότι η περιοχή όπου έγινε περισσότερο αισθητός ο σεισμός ήταν το Καραμπουρούν.
https://www.youtube.com/watch?v=8vIcISUMtu0
Η Hurriyet επικοινώνησε με τον Κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Με βάση όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν φαίνονται να υπάρχουν τραυματισμοί ούτε σημαντικές υλικές ζημιές. Ήταν πάντως ένας πολύ ισχυρός σεισμός. Νιώθαμε την γη να τρέμει για πάνω από 10 δευτερόλεπτα και πιστεύαμε ότι θα κατέρρεε το κτίριο. Ο κόσμος έχει ανησυχήσει, ενώ αρκετοί πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, φοβούμενοι μετασεισμούς. Πάντως γενικά επικρατεί ψυχραιμία».
Πολίτες της Σμύρνης: «Νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε»
Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.
«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.
«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Ερόλ Αγιντίζ, κυβερνήτης της Σμύρνης, δήλωσε στο Αναντολού ότι απ’ όσο γνωρίζει μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματισμοί αλλά ούτε και σημαντικές υλικές ζημιές στην περιοχή του, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σμύρνη.
Τούρκος σεισμολόγος συνιστά να μην μπει ακόμα ο κόσμος στα σπίτια του
Ο καθηγητής Σερίφ Μπαρίς, επικεφαλής του Τμήματος Γεωφυσικής και Γεωλογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κοτζαελί ότι «είναι φυσιολογικό να σημειώνονται σεισμοί αυτού του μεγέθους στη περιοχή περίπου κάθε δύο χρόνια, όπου οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν με αυτά τα φαινόμενα.
Σύμφωνα με εκτίμηση του ίδιου, το μέγεθος των μετασεισμών μπορεί να κυμανθεί από 5 έως 5,3 βαθμούς, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο τσουνάμι. Πάντως, όπως και πολλοί συνάδελφοί του στην Αθήνα, ο καθηγητής συνέστησε στον κόσμο να παραμείνει έξω από τα σπίτια τους μέχρι να περάσει τελείως ο κίνδυνος.
Το μέγεθος του σεισμού
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Καντίλι ο σεισμός σημειώθηκε στις 15.28 ώρα Τουρκίας, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και μέγεθος 6.0 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ (η αρχική εκτίμηση ήταν 6.3 βαθμοί, ωστόσο το παρατηρητήριο διόρθωσε έπειτα το νούμερο. Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (Afad), σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί 4,9 βαθμών.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, το μέγεθος του σεισμού και η μεγάλη του διάρκεια τρόμαξε για τα καλά τον κόσμο σε αυτές τις περιοχές, με εκατοντάδες πολίτες να μην τολμούν να ξαναμπούν στα σπίτια τους, εξαιτίας των μετασεισμών.
Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύει το site, και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, μπορεί κανείς να δει τον φόβο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα ντόπιων και τουριστών.