Αφού έριξαν το φορτηγάκι τους πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, οι τρεις δράστες κατευθύνθηκαν στη γειτονική αγορά Borough Market κι άρχισαν να επιτίθενται με μαχαίρια στους περαστικούς. Η Αγορά Μπόροου είναι ένα κεντρικό σημείο του Λονδίνου, με πολλά εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, όπου συχνάζουν νέοι κυρίως ευκατάστατοι, καθώς και πολλοί τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν μια εναλλακτική γωνιά της πρωτεύουσας. Τη νύχτα του Σαββάτου, η Μπόροου Μάρκετ έσφυζε από κόσμο, που διασκέδαζε. Την επίθεση των τριών τζιχαντιστών ακολούθησε τρόμος και πανικός του κόσμου, που άρχισε να τρέχει για να σωθεί. Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση, αφού 8 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έσπευσαν στην αγορά κι έριξαν πάνω στους μακελάρηδες περίπου 50 σφαίρες! Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη μέσω της φιλικής του ιστοσελίδας Amaq και μίλησε για «απόσπασμα μαχητών του». Οι ίδιοι οι δράστες, εξάλλου, είχαν δώσει την «ταυτότητά» τους φωνάζοντας «Αλάχου Ακμπάρ» πριν πέσουν νεκροί από τις σφαίρες των αστυνομικών.
Βρετανοί τζιχαντιστές
Η βρετανική αστυνομία έχει επιδοθεί σε νέο κυνηγητό υπόπτων στο ανατολικό Λονδίνο για να ανακαλύψει ισλαμιστικούς πυρήνες που πιθανόν να έχουν σχέση με την επίθεση, ενώ μέσα σε λίγες ώρες ανακοίνωσε ότι γνωρίζει τα πάντα για τους δράστες. Κατονόμασε τους δύο από τους δράστες της επίθεσης του Σαββάτου στη Γέφυρα του Λονδίνου: τον 30χρονο Ρασίντ Ρεντουάν, που κατάγεται από τη Λιβύη και το Μαρόκο, και τον 27χρονο Κουράμ Σαζάντ Μπατ, που γεννήθηκε στο Πακιστάν αλλά είχε βρετανική υπηκοότητα. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε πως συνέλαβε και ανακρίνει 12 άτομα, ύστερα από εφόδους στο Μπάρκινγκ – περιοχή στο ανατολικό Λονδίνο. Ενας από τους δράστες φαίνεται ότι πήγαινε συχνά στο τέμενος Τζαμπίρ Μπιν Ζαΐντ του Μπάρκινγκ και, σύμφωνα με μαρτυρία, είχε δώσει την εντύπωση ενός άξεστου, αδαούς σε σχέση με τη θρησκεία και ευερέθιστου ατόμου.
Η αστυνομία είναι πεπεισμένη πως οι τρεις επιθέσεις που έγιναν μέσα σε 3 μήνες -αυτή του περασμένου Μαρτίου έξω από το Κοινοβούλιο του Λονδίνου, η πολύνεκρη στο Μάντσεστερ και η προχθεσινή- οργανώθηκαν από ομάδες ακραίων ισλαμιστών εντός της χώρας. Οι αρχές θεωρούν πως η ισλαμιστική απειλή που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι εγχώρια και δεν κατευθύνεται από το εξωτερικό.
Οπως είναι αναμενόμενο, η νέα επίθεση θα βαρύνει ακόμη περισσότερο το προεκλογικό κλίμα και ιδίως την εκστρατεία της Τερέζα Μέι, καθώς είναι η υπηρεσιακή πρωθυπουργός και καλείται να ανταποκριθεί στο αίτημα ασφάλειας. Οι επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε «μαλακούς στόχους» θα επηρεάσουν αναμφίβολα τις βρετανικές εκλογές. Η Τερέζα Μέι δέχθηκε σωρεία επικρίσεων μετά την αιματηρή επίθεση στο Μάντσεστερ και οι αντίπαλοί της βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν εναντίον της, επιρρίπτοντας ευθύνες στις αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, των προηγούμενων κυβερνήσεων, για περικοπές θέσεων αστυνομικών. Για αυτό προσπάθησε να μη φανεί στο ελάχιστο αδρανής: Από τη νύχτα του Σαββάτου, οι αρχές έλαβαν επιπλέον μέτρα στις γέφυρες του Λονδίνου καθώς και σε όλα τα σημεία που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τουριστών και του κόσμου. Επίσης, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λήψη σκληρών μέτρων καταστολής και αυστηρό έλεγχο των τεμενών και των μουσουλμανικών οργανώσεων που λειτουργούν στη Βρετανία. Στα μέτρα της Μέι προβλέπεται και εφαρμογή ενός παλαιότερου, ανεφάρμοστου νόμου, προσωρινής κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία.
Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε την παραίτηση της πρωθυπουργού κατηγορώντας την για τις περικοπές τις οποίες συνυπέγραψε όταν ήταν υπουργός στις κυβερνήσεις Κάμερον. Μέσα σε λίγες ώρες, το διακύβευμα των εκλογών μετατοπίστηκε στο ζήτημα της ασφάλειας, με τους δημοσιογράφους να ρωτούν την πρωθυπουργό «αν έχει μετανιώσει που μείωσε τον αριθμό των αστυνομικών κατά 20.000 από το 2010 έως το 2016» – πριν εκλεγεί στην ηγεσία των Συντηρητικών.
Αντίδραση από ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει το πλήγμα και επανήλθε στα σχέδιά του για αυστηρά αντιμεταναστευτικά και ταξιδιωτικά μέτρα ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει απαγορεύσεις στους πολίτες ορισμένων μουσουλμανικών χωρών και στους πρόσφυγες, μετά την επίθεση που σημειώθηκε στο Λονδίνο. Οπως ανέφερε, «το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε να επιμείνει με την αρχική ταξιδιωτική απαγόρευση, όχι την εκδοχή που υπέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο».
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου