Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράφει ράλι μετά την προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, η Αθήνα εξετάζει την έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.
Αν και το θέμα ελάφρυνσης του χρέους παραμένει, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωζώνης, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε την Πέμπτη, ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαϊου. Ωστόσο, Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα μέσα Ιουνίου είναι μια πιο ρεαλιστική προθεσμία. «Πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια. Όλοι έχουν ήδη συμφωνήσει ότι θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε στη Wall Street Journal Έλληνας αξιωματούχος.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα ελπίζει ότι μετά τη συμφωνία, η ΕΚΤ θα δώσει σήμα ότι συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Ακόμα και μια προκαταρκτική δήλωση από τον Μάριο Ντράγκι θα ήταν αρκετή για να στείλει το μήνυμα στις αγορές» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον διαπίστωνε πως έχουν συμφωνηθεί τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αν και πιθανότατα θα αγόραζε ομόλογα αξίας μόλις 3-4 δισ. ευρώ η κίνηση θα ήταν αρκετή για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Πολλοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων είναι επιφυλακτικοί για την επένδυση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία χωρίς ένα τέτοιο μήνυμα», αναφέρει η πηγή της Wall Street Journal.
Μια συμφωνία για το χρέος σε συνδυασμό με την συμμετοχή της Ελλάδας στο QE και την επιστροφή στις αγορές κεφαλαίων θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που καταγράφει εννέα χρόνια ύφεσης, σχολιάζει η εφημερίδα.