Ο χειμώνας είναι, αναμφίβολα, η εποχή που τρώτε αψηφώντας τη γραμμή σας. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια εξήγηση που βασίζεται στην εξέλιξη. Οι πρόγονοί μας έτρωγαν περισσότερο τον χειμώνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις περιόδους που έκανε κρύο, όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη. Δυστυχώς για εμάς, η Βιολογία δεν έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη ζωή, με την κεντρική θέρμανση και τα σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, αν ανήκετε στο 7% του πληθυσμού των Ευρωπαίων που εκτιμάται ότι πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθείτε στην έντονη επιθυμία να το παρακάνετε με τα γλυκά. Οι λιγούρες για υδατάνθρακες, με τη μορφή των απλών σακχάρων, είναι ένα από τα συμπτώματα της SAD.
Οι τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου που μειώνεται τον χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός, είναι βασικές για να περάσετε αυτήν την εποχή χωρίς να πάρετε βάρος. Οταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθετε πεινασμένοι και αναζητάτε κάτι γλυκό. Ομως, οι τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη (κοτόπουλο, ψάρι ή μπανάνα) βοηθούν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη. Οι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή ντοπαμίνης είναι επίσης ιδανικές γι’ αυτήν την εποχή, επειδή τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την έλλειψη ενέργειας και την κακοδιαθεσία. Προσπαθήστε να τρώτε τροφές που περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη, που περιέχεται στα αμύγδαλα, στο αβοκάντο, στα φιστίκια, το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε ντοπαμίνη.
Ωστόσο, τον χειμώνα οι περισσότεροι αναφέρουν ότι ακόμα και αν έχουν ακολουθήσει όλους τους κανόνες της υγιεινής διατροφής, εξακολουθούν να έχουν όρεξη για γλυκό. Αυτό το οποίο μπορείτε να πείτε με ασφάλεια είναι ότι εβδομαδιαία μπορείτε να καταναλώνετε μία μερίδα γλυκού, αρκεί να μην παραλείπετε να εφαρμόζετε τους κανόνες της ισορροπημένης διατροφής.
Χρήσιμα tips για την ασφαλή κατανάλωση γλυκών χωρίς να κάνετε κακό στη σιλουέτα σας
- Δεν αντικαθιστάτε κάποιο από τα γεύματα με γλυκό, προκειμένου να γλιτώσετε θερμίδες.
- Τρώτε μικρή ποσότητα γλυκού είτε μετά το φαγητό σας ή νωρίς το απόγευμα.
- Παρασκευάζετε εσείς το γλυκό, αντικαθιστάτε την κοινή ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό (π.χ. σουκραλόζη).
- Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας φροντίζετε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά τα οποία μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Επίσης, τα φρούτα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα, μειώνουν την επιθυμία μας για γλυκό.
Προτιμάτε επιδόρπια χωρίς ζάχαρη.
Αν κάνετε όλα τα παραπάνω και διαπιστώσετε ότι θέλετε καθημερινά γλυκά, προκειμένου να μην υποκύπτετε συνεχώς σε κάποιον γλυκό πειρασμό επιλέγετε κάτι από τα παρακάτω:
- Μία δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων, μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς.
- Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα).
- Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς.
- Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%.
- Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα.
- Αποξηραμένα φρούτα.
- Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένο με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%.
- 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή 2 μπισκότα πολυδημητριακών χωρίς ζάχαρη.
- Κάποιο φρούτο βουτηγμένο σε μαύρη σοκολάτα.