Ασφαλώς και πρόκειται για την «Barbie», μία από τις πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, για την οποία η εμπορική επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Ή μήπως όχι ακριβώς; Αν έχετε την εντύπωση ότι θα δείτε μια «ροζ» κομεντί σε χαλαρή καλοκαιρινή διάθεση, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε, καθώς η Γκρέτα Γκέργουιγκ, σε συνεργασία στο σενάριο με τον σύντροφό της, Νόα Μπόμπακ, βρήκε στην ιστορία της δημοφιλούς κούκλας την ευκαιρία να θίξει τα κακώς κείμενα της πατριαρχικής μας κοινωνίας. Να προσθέσει τη φωνή της σε εκείνες που παλεύουν στις μέρες μας για την καθόλου αυτονόητη αυτοδιάθεση των γυναικών και στο γκρέμισμα των στερεοτύπων που δεκαετίες τώρα κατευθύνουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές μας.
Oλα ξεκίνησαν πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν η Μάργκο Ρόμπι και η εταιρία παραγωγής της ενδιαφέρθηκαν για τα δικαιώματα της «Barbie», προκειμένου να μεταφέρουν την ιστορία της στη μεγάλη οθόνη. Hδη η Αν Χάθαγουεϊ και η Εϊμι Σουίμερ είχαν υπάρξει πιθανές υποψήφιες για τον ρόλο σε απόπειρες που, όμως, δεν καρποφόρησαν ποτέ. Η επαφή με την εταιρία κατασκευής της Barbie, Mattel, ήταν θετική και η Μάργκο Ρόμπι είχε ήδη από τότε ένα όνομα στο μυαλό της για να σκηνοθετήσει την ταινία. Και αυτό ήταν της Γκρέτα Γκέργουιγκ, η οποία μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την πρώτη εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έχει καταφέρει να θεωρείται μία από τις καλύτερες νέες «φωνές» του Χόλιγουντ, ενώ έχει ήδη αποσπάσει τρεις υποψηφιότητες για Oσκαρ για τις ταινίες «Ladybird» και «Μικρές κυρίες».
«Mission:Impossible 8»: O Τομ Κρουζ αποκαλύπτει τον τίτλο και το πρώτο τρέιλερ της ταινίας
Κούκλα-ορόσημο
Η ίδια αρχικά ήταν τρομοκρατημένη από την πρόσκληση της Μάργκο Ρόμπι να γράψει το σενάριο. «Δεν πρόκειται για την ιστορία ενός σούπερ ήρωα που είναι ήδη γνωστή. Ενιωθα ότι η δουλειά μου εδώ ήταν να κάνω τη μεταφορά μιας ιστορίας στη μεγάλη οθόνη, μόνο που αυτή η μεταφορά αφορά σε μια κούκλα που παράλληλα αποτελεί ορόσημο για τον 20ό αιώνα. Eνιωθα, επίσης, ότι η ιστορία της ήταν αρκετά πολύπλοκη και ιδιαίτερη, που σίγουρα κάτι ενδιαφέρον θα προέκυπτε», λέει η Γκέργουιγκ, η οποία δεν ήξερε ότι θα σκηνοθετούσε την ταινία μέχρι που ολοκλήρωσε τη συγγραφή του σεναρίου. «Από τη μία πλευρά, σκεφτόμουν ότι μου αρέσει πολύ αυτή η ιστορία και δεν θα το άντεχα αν τη σκηνοθετούσε κάποιος άλλος. Oμως, από την άλλη, σκεφτόμουν ότι δεν θα μας άφηναν να σκηνοθετήσουμε την ταινία έτσι όπως τη φανταζόμασταν», τονίζει.
Η Μάργκο Ρόμπι ακόμα θυμάται, φυσικά, τις πολύωρες συναντήσεις που είχαν οι συντελεστές της ταινίας με τα στελέχη της Mattel και τις επίπονες προσπάθειές τους να τους διαβεβαιώσουν ότι αντιμετωπίζουν το προϊόν τους με σεβασμό και υπευθυνότητα. «Γνωρίζαμε από πριν τη βαρύτητα του προϊόντος. Περάσαμε πολλές ώρες στα εργοστάσια της εταιρίας για να δούμε τον τρόπο κατασκευής της κούκλας και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που εργάζονται στην παραγωγή της. Κατάλαβαν ότι σεβόμασταν το προϊόν τους. Παράλληλα, όμως, δεν θέλαμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί όλα όσα ο κόσμος βρίσκει προβληματικά στην Barbie», λέει η Μάργκο Ρόμπι.
Μην έχετε καμία αμφιβολία για το αν αυτά τα «προβληματικά» στοιχεία της Barbie πέρασαν, τελικά, στην ταινία που προβάλλεται στην οθόνη. «Η εταιρία είχε πολλές ανησυχίες, αλλά, ασφαλώς, και μας έδωσαν απόλυτη ελευθερία. Δεν τους δώσαμε το δικαίωμα να μας πουν τι ταινία θα φτιάξουμε, αλλά, από την άλλη, δεν θέλαμε να γυρίσουμε μια ταινία που η εταιρία δεν θα υποστήριζε τελικά», σημειώνει η σπουδαία πρωταγωνίστρια.