Στο πόστερ και το τρέιλερ του εν λόγω ντοκιμαντέρ στο Netflix η θρυλική βασίλισσα Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου παρουσιάζεται ως έγχρωμη, κόντρα στην ιστορία και τις μέχρι τώρα απεικονίσεις στην Τέχνη.
Ποια ήταν η πραγματική Κλεοπάτρα και γιατί είναι φουλ το Netflix
Η Κλεοπάτρα θεωρείται εδώ και αιώνες απόλυτη femme fatale, ο ορισμός της μοιραίας γυναίκας και το σημαντικότερο μία ιδιοφυΐα, που μπόρεσε να καταφέρει όσα ήθελε και να ανατρέψει αποφάσεις για το καλό του λαού της.
Η περίοδος βασιλείας της Κλεοπάτρας ήταν πολύ σημαντική στην ιστορία, όχι μόνο για την ταραχώδη ζωή και τις αποφάσεις της, αλλά και επειδή ο θάνατός της σηματοδότησε το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην Αίγυπτο, η οποία είχε γίνει πλέον επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η Κλεοπάτρα, γεννημένη το 69 π.Χ., έγινε Κλεοπάτρα Ζ΄, βασίλισσα της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΙΒ΄, το 51 π.Χ., ο αδελφός της έγινε ο βασιλιάς Πτολεμαίος ΧΙΙΙ την ίδια εποχή, και τα αδέρφια κυβέρνησαν την Αίγυπτο με τον επίσημο τίτλο του συζύγου. Η Κλεοπάτρα και ο Πτολεμαίος ήταν μέλη της Μακεδονικής δυναστείας που κυβέρνησε την Αίγυπτο από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ.
https://twitter.com/EHD_Group/status/1646277327372840963?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1646277327372840963%7Ctwgr%5E89013cd78278efdab27417ee0f30cecff7fd5fbd%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fentertainment%2Fsalos-me-tin-mayri-kleopatra-tou-netflix
Αν και η Κλεοπάτρα δεν είχε αιγυπτιακό αίμα, έμαθε μόνη της αιγυπτιακά. Για να ενισχύσει την επιρροή της στον αιγυπτιακό λαό, ανακηρύχθηκε επίσης κόρη του Ρε, του αιγυπτιακού θεού του ήλιου. Η Κλεοπάτρα σύντομα έπεσε σε διαμάχη με τον αδελφό της και ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε το 48 π.Χ.
Η Ρώμη, η μεγαλύτερη δύναμη στον δυτικό κόσμο, κατακλυζόταν επίσης από εμφύλιο πόλεμο εκείνη την εποχή. Την ώρα που η Κλεοπάτρα ετοιμαζόταν να επιτεθεί στον αδελφό της με έναν μεγάλο αραβικό στρατό, ο ρωμαϊκός εμφύλιος επεκτάθηκε στην Αίγυπτο. Ο Μέγας Πομπήιος, νικημένος από τον Ιούλιο Καίσαρα στην Ελλάδα, κατέφυγε στην Αίγυπτο αναζητώντας παρηγοριά αλλά δολοφονήθηκε αμέσως από πράκτορες του Πτολεμαίου ΙΓ`. Ο Καίσαρας έφτασε στην Αλεξάνδρεια αμέσως μετά και, βρίσκοντας τον εχθρό του νεκρό, αποφάσισε να αποκαταστήσει την τάξη στην Αίγυπτο.
Κατά τον προηγούμενο αιώνα, η Ρώμη είχε ασκήσει αυξανόμενο έλεγχο στο πλούσιο αιγυπτιακό βασίλειο και η Κλεοπάτρα προσπάθησε να προωθήσει τους πολιτικούς της στόχους κερδίζοντας την εύνοια του Καίσαρα. Ταξίδεψε στο βασιλικό παλάτι στην Αλεξάνδρεια και φέρεται να μεταφέρθηκε στον Καίσαρα τυλιγμένη σε ένα χαλί, το οποίο του προσφέρθηκε ως δώρο. Η όμορφη και σαγηνευτική Κλεοπάτρα, καθήλωσε τον ισχυρό Ρωμαίο ηγέτη και εκείνος συμφώνησε να μεσολαβήσει στον αιγυπτιακό εμφύλιο πόλεμο για λογαριασμό της.
Το 47 π.Χ., ο Πτολεμαίος XIII σκοτώθηκε μετά από μια ήττα ενάντια στις δυνάμεις του Καίσαρα. Η Κλεοπάτρα έγινε διπλή κυρίαρχος με έναν άλλο αδελφό, τον Πτολεμαίο XIV. Ο Ιούλιος και η Κλεοπάτρα πέρασαν πολλές ερωτικές εβδομάδες μαζί και στη συνέχεια ο Καίσαρας αναχώρησε για τη Μικρά Ασία, όπου δήλωσε «Veni, vidi, vici» (ήρθα, είδα, νίκησα), αφού κατέπνιξε μια εξέγερση. Τον Ιούνιο του 47 π.Χ., η Κλεοπάτρα γέννησε έναν γιο, τον οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν του Καίσαρα και τον ονόμασε Καισαρίωνα, που σημαίνει «μικρός Καίσαρας».
Παιχνίδια εκδίκησης: Η σειρά που τρέλανε το X έρχεται ξανά απόψε - Μεγάλες ανατροπές
Μετά τη θριαμβευτική επιστροφή του Καίσαρα στη Ρώμη, η Κλεοπάτρα και ο Καισάριωνας ενώθηκαν μαζί του εκεί. Υπό την αιγίδα της διαπραγμάτευσης μιας συνθήκης με τη Ρώμη, η Κλεοπάτρα ζούσε διακριτικά σε μια βίλα που είχε ο Καίσαρας έξω από την πρωτεύουσα. Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα τον Μάρτιο του 44 π.Χ., επέστρεψε στην Αίγυπτο. Αμέσως μετά, ο Πτολεμαίος XIV πέθανε, πιθανότατα δηλητηριασμένος από την Κλεοπάτρα, και η βασίλισσα έκανε τον γιο της συγκυβερνήτη μαζί της ως Πτολεμαίο XV Καίσαρα.
Με τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα, η Ρώμη έπεσε και πάλι σε εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος επιλύθηκε προσωρινά το 43 π.Χ. με το σχηματισμό της δεύτερης τριανδρίας, αποτελούμενη από τον Οκταβιανό, τον μεγάλο ανιψιό του Καίσαρα και επιλεγμένο κληρονόμο, τον Μάρκο Αντώνιο, ισχυρό στρατηγό. και τον Λέπιδο, Ρωμαίο πολιτικό. Ο Αντώνιος ανέλαβε τη διοίκηση των ανατολικών επαρχιών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κάλεσε την Κλεοπάτρα στην Ταρσό, στη Μικρά Ασία, για να απαντήσει στις κατηγορίες ότι είχε βοηθήσει τους εχθρούς του.
Η Κλεοπάτρα προσπάθησε να αποπλανήσει τον Αντώνιο, όπως είχε κάνει και με τον Καίσαρα, και το 41 π.Χ. έφτασε στην Ταρσό με ένα υπέροχο ποταμόπλοιο, ντυμένη Αφροδίτη, την Ρωμαία θεά του έρωτα. Γοητευμένος από τις προσπάθειές της, ο Αντώνιος επέστρεψε μαζί της στην Αλεξάνδρεια, όπου πέρασαν μαζί έναν ερωτικό χειμώνα. Το 40 π.Χ., ο Αντώνιος επέστρεψε στη Ρώμη και παντρεύτηκε την αδερφή του Οκταβιανού, Οκταβία, σε μια προσπάθεια να διορθώσει την τεταμένη συμμαχία του με τον Οκταβιανό. Η τριανδρία, ωστόσο, συνέχισε να γίνεται προβληματική. Το 37 π.Χ., ο Αντώνιος χωρίστηκε από την Οκταβία και ταξίδεψε ανατολικά, κανονίζοντας να έρθει μαζί του η Κλεοπάτρα στη Συρία. Στο διάστημα που ήταν χώρια, η Κλεοπάτρα του είχε γεννήσει δίδυμα, έναν γιο και μια κόρη. Σύμφωνα με τους προπαγανδιστές του Οκταβιανού, οι εραστές παντρεύτηκαν τότε, κάτι που παραβίαζε τον ρωμαϊκό νόμο που απαγόρευε στους Ρωμαίους να παντρεύονται αλλοδαπές.
Η καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία του Αντώνιου κατά της Παρθίας το 36 π.Χ. μείωσε περαιτέρω το κύρος του, αλλά το 34 π.Χ. είχε μεγαλύτερη επιτυχία εναντίον της Αρμενίας. Για να γιορτάσει τη νίκη, οργάνωσε μια θριαμβευτική πομπή στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, στην οποία ο ίδιος και η Κλεοπάτρα κάθισαν σε χρυσούς θρόνους και ο Καισαρίων και τα παιδιά τους έλαβαν επιβλητικούς βασιλικούς τίτλους. Πολλοί στη Ρώμη, υποκινούμενοι από τον Οκταβιανό, ερμήνευσαν το θέαμα ως σημάδι ότι ο Αντώνιος σκόπευε να παραδώσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε χέρια ξένων.
Μετά από πολλά χρόνια έντασης και επιθέσεων προπαγάνδας, ο Οκταβιανός κήρυξε τον πόλεμο κατά της Κλεοπάτρας, και ως εκ τούτου, το 31 π.Χ., οι εχθροί του Οκταβιανού συσπειρώθηκαν στο πλευρό του Αντώνιου, αλλά οι λαμπροί στρατιωτικοί διοικητές του Οκταβιανού κέρδισαν πρώιμες επιτυχίες εναντίον των δυνάμεών τους. Στις 2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ., οι στόλοι τους συγκρούστηκαν στο Άκτιο στην Ελλάδα. Μετά από σκληρές μάχες, η Κλεοπάτρα έσπασε από τη μάχη και χάραξε πορεία για την Αίγυπτο με 60 από τα πλοία της. Τότε ο Αντώνιος διέρρηξε την εχθρική γραμμή και την ακολούθησε. Ο αποκαρδιωμένος στόλος που παρέμεινε παραδόθηκε στον Οκταβιανό. Μια εβδομάδα αργότερα, οι χερσαίες δυνάμεις του Αντώνιου παραδόθηκαν.
Αν και είχαν υποστεί μια αποφασιστική ήττα, ήταν σχεδόν ένας χρόνος πριν ο Οκταβιανός φτάσει στην Αλεξάνδρεια και νικήσει ξανά τον Αντώνιο. Στον απόηχο της μάχης, η Κλεοπάτρα κατέφυγε στο μαυσωλείο που είχε παραγγείλει για τον εαυτό της. Ο Αντώνιος, πληροφορούμενος ότι η Κλεοπάτρα ήταν νεκρή, μαχαίρωσε τον εαυτό του με το σπαθί του. Πριν πεθάνει, έφτασε ένας άλλος αγγελιοφόρος, λέγοντας ότι η Κλεοπάτρα ζούσε ακόμα. Ο Αντώνιος μεταφέρθηκε ο ίδιος στο καταφύγιο της Κλεοπάτρας, όπου πέθανε αφού της ζήτησε να κάνει ειρήνη με τον Οκταβιανό. Όταν έφτασε ο θριαμβευτής Ρωμαίος Οκταβιανός, προσπάθησε να τον αποπλανήσει και αυτόν, αλλά εκείνος αντιστάθηκε στη γοητεία της. Αντί να πέσει κάτω από την κυριαρχία του Οκταβιανού, η Κλεοπάτρα έδωσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου 30 π.Χ., πιθανώς μέσω ενός δηλητηριώδους αιγυπτιακού φιδιού και συμβόλου της θεϊκής βασιλείας.
Στη συνέχεια η Οκταβιανός εκτέλεσε τον γιο της Καισαρίωνα, προσάρτησε την Αίγυπτο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και χρησιμοποίησε τον θησαυρό της Κλεοπάτρας για να πληρώσει τους βετεράνους του. Το 27 π.Χ., ο Οκταβιανός Αύγουστος έγινε ο πρώτος και αναμφισβήτητα ο πιο επιτυχημένος από όλους τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Κυβέρνησε μια ειρηνική, ευημερούσα και επεκτεινόμενη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι το θάνατό του το 14 μ.Χ. σε ηλικία 75 ετών.
Δείτε το τρέιλερ του Netflix
Ειδήσεις σήμερα
Οδηγός κινηματογράφου: Αυτές είναι οι νέες ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες [τρέιλερ]
Ανάσταση με μαγειρίτσα κοτόπουλου με σπανάκι – Μία νόστιμη συνταγή από τον Πέτρο Συρίγο