ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
BUSINESS

ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 52,8 εκατ. στο γ’ τρίμηνο με αιχμή του δόρατος διαδίκτυο και VLTs

Αναστολή διαπραγμάτευσης στη μετοχή του ΟΠΑΠ – Εν αναμονή ανακοινώσεων

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Καθαρά κέρδη ύψους 52,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο ΟΠΑΠ στο γ’ τρίμηνο του έτους, αυξημένα κατά 8,3% σε σχέση με τα 48,8 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Ωστόσο, σε επίπεδο εννεαμήνου τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στα 73,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 47,9% σε σχέση με πέρυσι ή κατά 38,3% σε επαναλαμβανόμενη βάση μη συμπεριλαμβανομένων έκτακτων κονδυλίων και στα δύο έτη.

Αντίστοιχα, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) εννεαμήνου 2020 διαμορφώθηκαν στα 898,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 23,4% σε ετήσια βάση, ενώ στο γ’ τρίμηνο του 2020 έφτασαν τα 391 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένα κατά 0,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τείνοντας σταδιακά στην επιχειρησιακή κανονικότητα.

Το μικτό κέρδος από παιχνίδια υποχώρησε στο εννεάμηνο κατά 25,9% στα 338,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο γ’ τριμήνου περιορίστηκε σε 147,1 εκατ. ευρώ έναντι 152,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 31,9% στα 207,6 εκατ. ευρώ ή κατά 27,8% σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και στα δύο έτη. Αντίθετα, τα EBITDA γ’ τριμήνου ανήλθαν σε 105 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 1,5% ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικής διαχείρισης των εξόδων και της αυξημένης συνεισφοράς της Kaizen Gaming.

Τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 182,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,9% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα των άμεσων ενεργειών περιορισμού του κόστους κατά τη διάρκεια επιβολής των περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, σημειώνεται η ισχυρή ταμειακή θέση του ΟΠΑΠ με καθαρό δανεισμό στα 555,7 εκατ. ευρώ και δείκτη Καθαρός Δανεισμός/LTM EBITDA στο 1.7x.

Στη σημαντικές εξελίξεις εννεαμήνου συμπεριλαμβάνονται:

* Η έκδοση επταετούς κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 2,1%.

* Η αυξανόμενη συνεισφορά της Kaizen Gaming σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη προσφορά του διαδικτυακού στοιχηματισμού ΟΠΑΠ.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων και την αδιάλειπτη επιχειρησιακή λειτουργία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο κ. Jan Karas, Acting, CEO του ΟΠΑΠ, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματά μας για το τρίτο τρίμηνο του 2020 καταδεικνύουν την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητά μας εν μέσω δύσκολων συγκυριών και να επιτύχουμε υγιή αποτελέσματα με την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Oσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, οι επιδόσεις του ΟΠΑΠ πλησίασαν τα περυσινά επίπεδα, χάρη στην αυξημένη δραστηριότητα αθλητικού στοιχηματισμού κατά το τρίτο τρίμηνο και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων και των VLTs, που αντιστάθμισαν την πτώση στα αριθμοπαιχνίδια, στα Σκρατς & Λαχεία. Ταυτόχρονα, η προσπάθειά μας να αντλήσουμε κεφάλαια από τις αγορές ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, γεγονός που ανέδειξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την εταιρία και ενίσχυσε τη ρευστότητά μας».

Στο μέλλον, εν μέσω του ασταθούς περιβάλλοντος της πανδημίας και του δεύτερου lockdown, συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην προστασία και την έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, των συνεργατών και των κοινωνικών εταίρων μας, στη διαφύλαξη της υγιούς οικονομικής θέσης μας και στην ενίσχυση των προϊόντων μας.

Παραμένουμε σίγουροι για την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές προκλήσεις και να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο ΟΠΑΠ προσφέρει υγειονομικό εξοπλισμό σε «Ιπποκράτειο», δήμο Θεσσαλονίκης και Αστυνομία

Δημήτρης Ντόγκας

Όταν το 1,2,Χ μπήκε στη ζωή του Έλληνα – Η γέννηση του θρυλικού ΠΡΟΠΟ [εικόνες]

Μιχάλης Μάρδας

Καθαρά κέρδη 20,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο για τον ΟΠΑΠ

Δημήτρης Ντόγκας

Τζόκερ [κλήρωση 2177]: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Μιχάλης Μάρδας

Τζόκερ [κλήρωση 2174]: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Ανδρέας Ντίνης

Τζόκερ [κλήρωση 2173]: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Ανδρέας Ντίνης

Τζόκερ [κλήρωση 2172]: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Ανδρέας Ντίνης

Τζόκερ [κλήρωση 2171]: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Μιχάλης Μάρδας

«Καύσωνας» στα πρακτορεία για το Τζόκερ που μοιράζει πάνω από 5,2 εκατ. ευρώ

Ανδρέας Ντίνης