Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 στο Trondheim της Νορβηγίας, o κ. Χρήστος Χασαπόπουλος, Διευθυντής της Μονάδας, παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους της εταιρείας, και ανέφερε σχετικά με τη διεθνή αυτή διάκριση: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι καθώς η υποψηφιότητα της ΗΛΕΚΤΩΡ ξεχώρισε ανάμεσα σε πολυάριθμες πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο για την συμβολή της σε ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον». Και συνέχισε τονίζοντας: «Ο Σταθμός της Μαυροράχης, μοναδικός τόσο στον τεχνικό σχεδιασμό όσο και στη λειτουργία του, παράγει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, αποτρέποντας ταυτόχρονα την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Το στοιχείο αυτό μαζί με την ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου και τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας έπαιξαν άλλωστε καθοριστικό ρόλο για τη βράβευσή μας».
Η InterMed SA Διαμάντι της Ελληνικής Οικονομίας 2024 & Innovative company
Ο Σταθμός Αξιοποίησης Βιοαερίου αποτελείται από τρία υπερσύγχρονα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη με συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 3,52 MW καθώς και από περιφερειακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, έχει αποφευχθεί η έκλυση 43 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ στην ατμόσφαιρα και έχουν παραχθεί περισσότερες από 92.000 MWh πράσινης ενέργειας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τουλάχιστον 350.000 ισοδύναμους τόνους διοξειδίου του άνθρακα, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιφέρεια. Περαιτέρω, η ηλεκτρική ενέργεια εγχέεται στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή της Λητής και κατευθύνεται σε τοπικούς και απομακρυσμένους καταναλωτές, καλύπτοντας την ενεργειακή ανάγκη 7.500 νοικοκυριών.
Σημειώνεται ότι το «παγκόσμιο βραβείο αειφορίας», Energy Globe World Award, απονέμεται στις κατηγορίες Γη, Φωτιά, Νερό, Αέρας και Νέοι. Το βραβείο στην κατηγορία «Γη» αφορά στην ορθή χρήση των πόρων και των πρώτων υλών, ενώ της κατηγορίας «Φωτιά» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιώσιμη χρήση ενέργειας. Αντίστοιχα, στην κατηγορία «Νερό» βραβεύονται έργα που σχετίζονται με την χρήση του πόσιμου νερού, την άρδευση και την διάθεση λυμάτων, ενώ το βραβείο «Αέρας» αφορά σε έργα και εγκαταστάσεις που συμβάλουν στην αποτροπή επιβλαβών για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία αέριων εκπομπών και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Τέλος, η κατηγορία «Νέοι» αφορά σε έργα που υλοποιούν ή στα οποία συμμετέχουν παιδιά και νέοι.
Με περισσότερες από 180 συμμετέχουσες χώρες, ο θεσμός των Βραβείων Energy Globe αποτελεί έμπνευση και πρωτοβουλία του Αυστριακού πρωτοπόρου στον τομέα της ενέργειας Wolfgang Neumann και είναι σήμερα το πιο αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό βραβείο παγκοσμίως.