Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν πέρυσι ήταν περισσότερες από αυτές που άνοιξαν. Αξιοσημείωτη είναι, μάλιστα, η μείωση, κατά 50%, στον αριθμό των νέων επιχειρήσεων συγκριτικά με το 2008. Ούτε το 2017, ωστόσο, ξεκίνησε καλά, αφού σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), οι ιδρύσεις επιχειρήσεων τον περασμένο μήνα ήταν κατά 16,9% λιγότερες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2016 (1.855 έναντι 2.232).
Τα στοιχεία
Ειδική αναφορά για το πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων-διαγραφών του 2016 κάνει η Endeavor Greece σε μελέτη της για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Βάσει στοιχείων από το ΓΕΜΗ οδηγείται στο συμπέρασμα πως οι διαγραφές πέρυσι ανήλθαν σε 35.159 και ήταν κατά 6.544 περισσότερες από τις συστάσεις, ενώ ιδρύθηκαν 28.615 νέες επιχειρήσεις, 33% λιγότερες σε σχέση με το 2012.
Εσωστρέφεια
Σύμφωνα με την ίδια, «η ελληνική επιχειρηματικότητα, παρά την πρωτοφανή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, παραμένει εστιασμένη σε μη παραγωγικούς και εσωστρεφείς τομείς», αντί να στρέφεται μαζικά σε εξαγωγικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, το 84% των νέων επιχειρήσεων συνεχίζει να εστιάζει σε κλάδους με κατά βάση εγχώριο προσανατολισμό (π.χ. εστίαση, μπαρ, καφετέριες, λιανεμπόριο, λογιστικές/συμβουλευτικές υπηρεσίες).
Στο μεταξύ, με εξαίρεση τον τουρισμό, η πλειονότητα των κλάδων υπέστη μειώσεις κατά μέσο όρο άνω του 30%. Η μεγαλύτερη καταγράφηκε στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος ουσιαστικά εξαϋλώθηκε με μείωση που έφτασε το 93%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κλάδοι με διεθνή προσανατολισμό, όπως η μεταποίηση τροφίμων και η τεχνολογία, σημείωσαν μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων κατά 38% και 27%, αντίστοιχα.
Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. τοποθετεί τους ανθρώπους της σε “Πρώτο Πλάνο”
Παράλληλα, το ισοζύγιο συστάσεων-διαγραφών για το 2016 είναι αρνητικό σε κλάδους όπως:
* Λιανεμπόριο (955 περισσότερες διαγραφές από συστάσεις).
* Κατασκευές (640 περισσότερες διαγραφές από συστάσεις).
* Μεταποίηση (424 περισσότερες διαγραφές από συστάσεις).
Ιωάννα Φεντούρη
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου