Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση που επικρατεί στο «μέτωπο» της καινοτομίας στην Ελλάδα αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως κατατίθενται μόνο 8,38 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας ανά εκατ. κατοίκους, την ώρα που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 106,84.
Το 2019 το κράτος δαπάνησε σχεδόν 1 δισ. ευρώ για δράσεις έρευνας και καινοτομίας.
Το ίδιο έτος, προ πανδημίας δηλαδή, μόνο το 59% των ελληνικών επιχειρήσεων είχαν ιστοσελίδα (έναντι 78% στην Ε.Ε.) και το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσώπευε μόλις το 4% του κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων (έναντι 18% στην Ε.Ε.).
Οι start-ups στη χώρα μας, σύμφωνα με το EU Startup Monitor του 2018, απασχολούν κατά μέσο όρο 9 άτομα, έναντι 12,6 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Στο Global Innovation Index, στο δείκτη συνεργασίας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 119η θέση μεταξύ 131 κρατών.
Στο «πακέτο» λύσεων που πρότεινε για να οδηγήσει η Ελλάδα το παραγωγικό της μοντέλο προς ένα σύστημα καινοτομίας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων:
- Η καθιέρωση ενός μόνιμου εθνικού προγράμματος έρευνας με χρηματοδότηση συμπληρωματική των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στρατηγική στόχευση.
- Η σταδιακή, σταθερή αύξηση της χρηματοδότησης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
- Η ενίσχυση/ανανέωση του ερευνητικού δυναμικού.
- Η παροχή κινήτρων.
- Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Eρευνας (ΕΛΚΕ) των πανεπιστημίων με απλοποίηση των διαδικασιών για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ερευνητικών προσπαθειών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Την προεδρία του ΕΒΕΘ διεκδικεί εκ νέου ο Γιάννης Μασούτης - Παρουσιάστηκε ο συνδυασμός «Νέο Επιμελητήριο»
ΔΕΔΑ: Το φυσικό αέριο έφθασε στη Θήβα
Διαφήμιση: Αποκλειστική συνεργασία OCM με Teads – Διαγωνισμός από ΔΕΔΔΗΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr