ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
BUSINESS

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Η Κομισιόν αναδεικνύει τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Η συμβολή δύο προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αποτυπώνεται στην Εκθεση Παρακολούθησης (Surveillance Report) που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN).

Ο λόγος για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19 και την επιδότηση επιτοκίου του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ II), που οδήγησαν το 2020 σε δανειοδοτήσεις προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, ύψους 4,6 δισ. και 2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα (ανά πρόγραμμα). Συνέβαλαν, έτσι, κατά +40% περίπου στις συνολικές ακαθάριστες ροές εταιρικών δανείων εντός του περασμένου έτους.

Οπως επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής (Φεβρουάριος 2021), τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές ενίσχυσαν περαιτέρω την πιστωτική επέκταση προς όφελος των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό.

Σε ανακοίνωση της ΕΑΤ υπογραμμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η σημασία των παρεμβάσεών της αναδεικνύεται στις εκθέσεις της Κομισιόν, καθώς ανάλογες αναφορές έχουν γίνει και στις εκθέσεις Μαΐου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2020.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου, δήλωσε σχετικά:

«Ο ρόλος και η επιρροή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην εθνική προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας μετά την πανδημική κρίση επιβεβαιώνονται, διαρκώς, από τους διεθνείς οργανισμούς. Τόσο τα αναλυτικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και οι διαδοχικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι οι μέσες μηνιαίες ακαθάριστες ροές δανείων υπερδιπλασιάστηκαν όχι μόνον για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η πιστωτική αυτή επέκταση βοήθησε τις επιχειρήσεις για να καλύψουν, κυρίως, τις ανάγκες του κεφαλαίου κίνησης, αλλά και τη διαθέσιμη ρευστότητα για επενδύσεις.

Σήμερα, όλοι διαπιστώνουν πως η Hellenic Development Bank διαθέτει -αποδεδειγμένα πια- τεχνογνωσία και εμπειρία γρήγορης υλοποίησης προγραμμάτων, καθώς και την ικανότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων που στοχεύουν στην προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις 

ΔΕΔΑ: Το φυσικό αέριο έφθασε στη Θήβα

Διαφήμιση: Αποκλειστική συνεργασία OCM με Teads – Διαγωνισμός από ΔΕΔΔΗΕ

Enterprise Greece: Η συνεργασία με τον κολοσσό eBay ανοίγει παράθυρο εξαγωγών σε 185 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως

Τουρισμός: Ισπανοί και Ισραηλινοί σκανάρουν την Ελλάδα για επενδυτικές ευκαιρίες – Ποια εμβληματικά ξενοδοχεία «ζωντανεύουν»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μας λένε… Ούρσουλα

Kon

Κομισιόν: Οι εμβολιασμοί εκτόξευσαν σε υψηλά έτους την αισιοδοξία επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Οι έξι «πράσινοι κανόνες» για εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημήτρης Ντόγκας

SURE: Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων

Δημήτρης Ντόγκας

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Όλες οι νέες θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα, οι ευκαιρίες για καριέρα στο εξωτερικό

Δημήτρης Ντόγκας

EPSO: Οι δύο διαγωνισμοί για 85 θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή

Δημήτρης Ντόγκας

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Σε 1.500 σελίδες 170 έργα και μεταρρυθμίσεις προϋπολογισμού 18 δισ.

Δημήτρης Ντόγκας

Ε.Ε.: Διαδικασίες-εξπρές για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Στόχος να μπει σε εφαρμογή 1η Ιουνίου

Δημήτρης Ντόγκας

Έξι τράπεζες συμμετέχουν στο Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

Tinad