Την ίδια στιγμή ορατό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με άλλες πηγές, η διάσωση της εταιρείας και η επικύρωση της συμφωνίας με τον στρατηγικό επενδυτή, για να ξεπεραστεί ο “σκόπελος” της φορολόγησης των διαγραφών – “κουρέματος” π.χ. των δανείων, να περάσει μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα.
Στο μέτωπο της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, πηγές με γνώση της διαδικασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως τουλάχιστον 10 επενδυτικά σχήματα, έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής άτυπο ενδιαφέρον για την κρητική αλλαντοβιομηχανία. Μεταξύ αυτών είναι ο κ. Δουζόγλου, τον οποίο παρουσίασε στις Τράπεζες ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Το αμερικανικό fund HIG που έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω διαφορετικών project, όπως στον όμιλο Μαΐλλη, στην Aldemar, στην Χαλυβουργία Ελλάδας, κ.λπ. Ο Δημήτρης Βιντζηλαίος της Impala, ενώ ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ο ισχυρός άνδρας της Chipita και της Νίκας, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί, μιλώντας στο Capital.gr έχει δηλώσει σχετικά: “θα δούμε πρώτα το MoU και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν θα καταθέσουμε πρότασή ή όχι.”
Ωστόσο οι ίδιες πηγές έσπευσαν να σημειώσουν πως παραμένει άγνωστο ποια εν τέλει επενδυτικά σχήματα θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για την αλλαντοβιομηχανία. “Αυτό μένει να φανεί το προσεχές διάστημα και στην πράξη” ανέφεραν εμφατικά. Εκτίμησαν πάντως πως η εταιρεία, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο, δεν θα χαθεί και θα βρεθεί επενδυτής για να τη σώσει αφού διαθέτει και brand και ισχυρό μερίδιο στην αγορά.
Άγνωστος Χ πάντως παραμένει αν στην επόμενη ημέρα της αλλαντοβιομηχανίας λόγο θα έχουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι, δηλαδή οι αδελφοί Δομαζάκη, με την ίδια πηγή να αναφέρει πως αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή, “και σίγουρα οι αδελφοί Δομαζάκη αν παραμείνουν θα παραμείνουν με μειοψηφικό ποσοστό” εκτίμησε.
Η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης η ολοκλήρωση του οποίου τοποθετείται μέσα στο Φθινόπωρο το αργότερο έως το τέλος του έτους. Μέχρι τότε όμως πρέπει να ικανοποιηθούν αρκετοί όροι του MoU που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι βασικοί μεγαλομέτοχοι με τις τράπεζες παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη.
Μεταξύ αυτών των όρων, και η μεταφορά μέχρι σήμερα 31 Ιουλίου, των σημάτων και πατεντών στα “χέρια” της Κρητικής εταιρείας από την Κυπριακή εταιρεία Novaplot. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Επίσης στους συμβατικούς όρους του MoU είναι η τοποθέτηση CRO και το άνοιγμα του data room και η διενέργεια due diligence.
Μια ακόμη βασική παράμετρος είναι τι θα ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και τι είναι διατιθέμενες να δώσουν οι Τράπεζες. Το “κούρεμα” δανείων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων των ενδιαφερομένων σχημάτων όπως και η μείωση του προσωπικού. Σήμερα η αλλαντοβιομηχανία απασχολεί περί τα 850 άτομα προσωπικό, 300 εκ των οποίων εργάζονται στις εγκαταστάσεις της στην Κρήτη.
Εξίσου κομβικής σημασίας είναι η ενδιάμεση χρηματοδότηση που απαιτηθεί για να αλλάξει “ομαλά” σελίδα η εταιρεία. Το ύψος των κεφαλαίων που έχει ανάγκη σήμερα η εταιρεία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, ανέφερε άλλη πηγή η οποία εκτίμησε πως “εικόνα” θα υπάρχει περί τα μέσα Αυγούστου ενώ έσπευσε να συμπληρώσει πως “κάθε ημέρα που περνά η έλλειψη κεφαλαίων έχει αρνητική πολλαπλασιαστική επίπτωση στη λειτουργία της.” Αν και οι μονάδες της παραμένουν ανοικτές αυτές υπολειτουργούν και η τροφοδοσία της αγοράς γίνεται με δυσκολία. Οι Τράπεζες, σύμφωνα με άλλες πηγές, δεν έχουν κάνει δεκτό αίτημα της εταιρείας για “ένεση” ρευστότητας ύψους 3-4 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία που έχει υπογραφεί προβλέπει την ανάθεση στην Ernst & Young τη διαδικασία εξεύρεσης νέου στρατηγικού επενδυτή όποιος θα εισέλθει στην εταιρεία εισφέροντας νέα κεφάλαια. Η διαδικασία, με βάση το MoU, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31/10/2019.
Επίσης προβλέπει την τοποθέτηση CRO/Monitoring Trustee με αντικείμενο εργασιών που θα συμφωνηθεί με τις Τράπεζες. Ενώ έως σήμερα, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, προβλέπει η μεταβίβαση του συνόλου των σημάτων και δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατεντών κλπ) που αφορούν στις δραστηριότητες της εταιρείας από την Novaplot (εταιρεία συμφερόντων των Βασικών Μετόχων).
Δεδομένου ότι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνέχεια από τη 02/05/2019 απόφασής της περί αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει αναθέσει στην ελεγκτική εταιρεία Deloitte να διερευνήσει περαιτέρω την διαχείριση των υποθέσεων της εταιρείας (forensic due diligence), τα αποτελέσματα της έρευνας της Deloitte θα πρέπει να γνωστοποιηθούν από την εταιρεία προς τις Τράπεζες αφότου καταστούν διαθέσιμα. Τέλος με την υπογραφή της συμφωνίας “Standstill/MoU”, οι Πιστωτές δεσμεύθηκαν να επιδείξουν ανοχή και εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον μέχρι τις 30/10/2019) το οποίο θα απαιτηθεί για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία ως προς την επέλευση των γεγονότων καταγγελίας υπό το ΚΟΔ και να απέχουν από την άσκηση και των σχετικών δικαιωμάτων τους εκ των συμβάσεων αυτών, καθώς και να ενεργοποιήσουν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων ή/και factoring εκ των σχετικών συμβάσεων μεταξύ των Πιστωτών και της εταιρείας.