Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τη startup κοινότητα για την από κοινού χάραξη στρατηγικής υποστήριξης των καινοτόμων επιχειρήσεων της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι της δεύτερης κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τα προβλήματα που διατρέχουν τον κλάδο (π.χ. μεγάλες καθυστερήσεις στα προγράμματα ΕΣΠΑ, υψηλή φορολογία κ.ά.), αλλά και τις προτάσεις τους (π.χ. μείωση της γραφειοκρατίας με βάση το μοντέλο της Εσθονίας, επιδότηση part-time εργασίας κ.λπ.) για να… ρολάρει καλύτερα. Ο «Ε.Τ.» συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις θέσεις-εισηγήσεις 14 startuppers:
1. Αντώνης Ζέρβας, i-business (ηλεκτρονική πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και προσφορών προμηθευτών προς διευκόλυνση των ιδιοκτητών mini markets και περιπτέρων)
– Προτείνει τη μεταθερμοκοίτηση, ώστε να μη χάνεται το ανθρώπινο κεφάλαιο μετά την έξοδο από τη θερμοκοίτηση και να μη χάνονται οι συνεργασίες. Οπως σημειώνει, αρκετές εταιρίες κλείνουν διότι μετά τη θερμοκοίτηση δεν έχουν την έδρα ή τη δικτύωση που είχαν πριν και εισηγείται τη στέγαση σε έναν πολυχώρο, που ενδεχομένως το Δημόσιο να έχει διαθέσιμο.
2. Βασίλης Καραβασίλης, Envysoftworks (εταιρία ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην Πάτρα)
– Υπογραμμίζει ότι στην Κύπρο υπάρχει πιο διαφανές φορολογικό καθεστώς. Μάλιστα, αναφέρει ότι, μετά από 2 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, δεν γνωρίζει πώς ακριβώς λειτουργεί το θεσμικό πλαίσιο. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, προσθέτει, στην Κύπρο υπάρχει 10σέλιδο pdf ενημερωτικό φυλλάδιο, που διευκολύνει πολύ τους νέους επιχειρηματίες.
3. Ζωή Κούρνια, ερευνήτρια στο τμήμα ιατροφαρμακευτικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ingredio (δραστηριοποιείται στον κλάδο της ψηφιακής υγείας)
– Επισημαίνει την αρνητική συμπεριφορά στις εφορίες, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο.
– Σημειώνει ότι τα ερευνητικά κέντρα λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις ευκολότερα από τις επιχειρήσεις.
4. Ελευθερία Ζούρου, Doctor Anytime (ηλεκτρονική πλατφόρμα για online ραντεβού με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων)
– Δεδομένου ότι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ιδιαιτερότητες ως προς τις συνθήκες και την ευελιξία της εργασίας, ζητά επανεξέταση της μεθοδολογίας ελέγχων του ΙΚΑ.
– Αναφέρει πως συχνά «δεν μπορούμε χωρίς γνωριμίες να έρθουμε σε επαφή με φορείς του Δημοσίου και να προωθήσουμε τις ιδέες μας».
5. Γιώργος Φασκιάς, Information Technology Booms (social media marketing και sports marketing)
– Ζητά να βελτιωθεί η διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ.
– Σημειώνει ότι η ολλανδική κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ένα ποσοστό της εταιρίας, προσφέρει καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων για μια 5ετία.
– Προτείνει την κατάρτιση εξειδικευμένων προγραμμάτων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, διότι συνιστούν διαφορετικό είδος επιχειρηματικότητας.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]