Ο πληθωρικός αρχηγός της, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ένας γιακωβίνος παλαιάς κοπής, που έφτασε το 2017 και το 2022 κοντά στην πηγή του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών, θεωρείται υπερβολικά «ισλαμο-αριστεριστής» και φιλοπαλαιστίνιος για τα γούστα των ευρωπαϊστών συμμάχων του (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές).
Ετσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι οικολόγοι αποφάσισαν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από το σχήμα, επειδή ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» αρνήθηκε να καταδικάσει ως «τρομοκρατική» την επίθεση της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων. «Ο Μελανσόν ήταν ενοποιητικό στοιχείο, αλλά έχει εξελιχθεί σε βαρίδι. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να ενώσουμε την Αριστερά», τόνισε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ.
Ο Μελανσόν τον κατηγόρησε ότι διασπά το Nupes εξαιτίας μιας «προσωπικής τους διαμάχης» για το Μεσανατολικό, αλλά και ο Πράσινος ηγέτης, Γιανίκ Ζαντό, πάγωσε τις επαφές με την «Ανυπότακτη Γαλλία» όσο αυτή δεν διασαφηνίζει τις βασικές αξίες της. Προφανώς, ζορίζεται να ανήκει στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα με την «Ανυπότακτη» βουλευτή Ντανιέλ Ομπονό, που αποκαλεί τη Χαμάς «αντιστασιακό κίνημα» και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, ζητά την ποινική της δίωξη.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Το Νupes εξέλεξε 151 βουλευτές επί συνόλου 577, οι 74 εκ των οποίων ανήκουν στην «Ανυπότακτη Γαλλία» .
Θεωρούνται οι πιο «ριζοσπάστες», «αντιδυτικοί» και «αντιγκλομπαλιστές». Η διακοπή της συγκατοίκησής τους με τους υπόλοιπους μοιάζει ζήτημα χρόνου, καθώς ακόμη και το Γαλλικό ΚΚ υποστηρίζει ότι το Nupes βρίσκεται σε αδιέξοδο, ζητώντας μια «νέα ένωση της Αριστεράς».
Κατ’ αναλογία, όπως οι «αλαβανικοί» δεν χωρούσαν στο ίδιο κόμμα με τους «κουβελικούς» της μετέπειτα ΔΗΜ.ΑΡ. (για να θυμηθούμε τη συριζαϊκή προϊστορία), έτσι οι «μελανσονικοί» παθαίνουν αλλεργία με τους υπόλοιπους – και τούμπαλιν.
Είναι φως φανάρι ότι αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κοσμοθεωρίες (στο Ουκρανικό, στις μορφές πάλης για τα εργασιακά, στο ρόλο της Ευρώπης στο διεθνές γίγνεσθαι κ.λπ.). Το Μεσανατολικό δίνει απλώς την αφορμή για το αναπόφευκτο διαζύγιό τους.