Με την οριοθέτηση των συνόρων της, η Αίγυπτος χαράσσει μία ευθεία γραμμή που κόβει στη μέση το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο, ακυρώνοντας πλήρως τους σχεδιασμούς του Ερντογάν. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η Αίγυπτος κινήθηκε βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2020 μεταξύ Αθήνας και Καΐρου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών. Επιπλέον, η χάραξη που προβλέπεται στο Διάταγμα Σίσι σταματά στη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης για την οριοθέτηση του σημείου συνάντησης των ΑΟΖ των τριών χωρών.
Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα. Το Κάιρο πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την τουρκολιβυκή συμφωνία και κινείται βάσει των όσων είχε υπογράψει με την Αθήνα για την ΑΟΖ. Αποδεικνύεται στην πράξη πόσο σημαντική ήταν η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία έγινε πράξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Θυμίζουμε ότι, όταν η συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ήρθε στη Βουλή προς κύρωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και ζήτησε, μάλιστα, ονομαστική ψηφοφορία για να «εκθέσει» προσωπικά κάθε βουλευτή που την υπερψήφισε, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 την καταψήφισαν.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
«Εγώ δεν θα υπέγραφα ποτέ τη συμφωνία με την Αίγυπτο», είχε πει τότε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αίγυπτο «καταρρίπτεται μια και καλή η αντίληψη της “Γαλάζιας Πατρίδας” και για αυτό η Αγκυρα εκνευρίζεται και οργίζεται». Το ποιος δικαιώθηκε από τις εξελίξεις ή ποιος διαθέτει διορατικότητα στην εξωτερική πολιτική φάνηκε στην πράξη.
Η Ελλάδα έχει πλέον στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο και τα οφέλη της σχέσης αυτής καταρρίπτουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τσίπρα. Τα ίδια έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία, την οποία επίσης δεν υπερψήφισε, για να μην «έρχονται στην πατρίδα φέρετρα Ελλήνων αξιωματικών από την Υποσαχάρια Αφρική» και τελικώς αποχώρησαν και οι Γάλλοι ένστολοι από τη ζώνη του Σαχέλ. Για αυτό και στις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα του πρωθυπουργού έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής κυμαίνεται από 15 έως 20 μονάδες. Φανταστείτε να είχε και στρατηγική…
Η σύγκριση με αριθμούς
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό, συνέκρινε τις επιδόσεις της κυβέρνησης με την περίοδο Τσίπρα και το συμπέρασμα προκύπτει εύκολα: «Στο διάστημα 2015-2018, η ανάπτυξη περιγράφεται μόνο με χρήση μηδενικών, δεν μπορείς να την περιγράψεις με διαφορετικό τρόπο. Στην περίοδο 2019-2022, παρά τις τρομακτικές κρίσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι θετικός, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και αυτό προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και το 2023 και το 2024. Οσον αφορά στο δημόσιο χρέος, το 2014 ήταν 180% ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 2018 έφτασε το 186% και το 2022 αποκλιμακώθηκε στο 169%».