Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Το πιθανότερο είναι η αναβολή των λιβυκών εκλογών να αποδειχθεί μονιμότερη του προσωρινού και η χώρα να οδηγηθεί σταδιακά σε μια άτυπη διχοτόμηση, που τους βολεύει σχεδόν όλους, εκτός από την Ελλάδα.
Από πού κι ως πού, λοιπόν, συμπεράναμε ότι η Λιβύη έγινε μια κανονική χώρα; Μα επειδή οι υπουργοί της επιδίδονται με ζήλο στο ευγενές σπορ των σκανδάλων και κάποιοι πηγαίνουν φυλακή, όπως στα ευνομούμενα κράτη της Δύσης.
Στην Πορτογαλία, έμεινε 9 μήνες στο κελί ολόκληρος σοσιαλιστής πρωθυπουργός (ο Ζοζέ Σόκρατες). Στη Γερμανία, τη γλίτωσε φτηνά ο πρώην υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, για το σκάνδαλο με τις μάσκες, και στην Αγγλία, ο Μπόρις Τζόνσον ανακρίνεται για τα παράνομα «κορονοπάρτι» στο κονάκι του. Στην Ανατολική και τη Δυτική Λιβύη μπορεί να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει, αλλά η μηχανή του λαδώματος λειτουργεί στην εντέλεια, όπως στην «πολιτισμένη Δύση».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Προχθές, τέθηκαν υπό κράτηση ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, Αλί Ζενάτι, και ο αναπληρωτής του, για εισαγωγές συσκευών οξυγόνου σε τιμή 10πλάσια της κανονικής, από εταιρία κάποιου ημετέρου.
Να μην κάνουν κι αυτοί ένα δωράκι στον εαυτό τους; Ο εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί δημόσιων προμηθειών και ο φιλότουρκος πρωθυπουργός τους, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (ξεχάσαμε να πούμε ότι μιλάμε για την κυβέρνηση της Τρίπολης), ήπιε το αμίλητο νερό.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα κλείστηκε στη φυλακή, όπου «φιλοξενείται» ακόμη ο υπουργός Παιδείας, Μουσά αλ Μεγκαριέφ, για ελλείψεις σχολικών βιβλίων, μολονότι εκταμιεύθηκε το σχετικό κονδύλι.
Κοντά στην Πρωτοχρονιά πέρασε από το ανακριτικό γραφείο ο υπουργός Πολιτισμού, Μαμπρούκα Τούκι, για συμβόλαια συντήρησης στο… άρτι συντηρηθέν κτίριο του υπουργείου! Οταν σε ένα κράτος δουλεύει η μηχανή της μίζας, σημαίνει ότι όλα πάνε ρολόι.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr