ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Eυτυχές το… δεύτερο εξάμηνο του 2021

Newsroom eleftherostypos.gr

To 2020 είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούσαν ότι η χώρα μας θα πετύχαινε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ο δείκτης αισιοδοξίας των πολιτών και των επιχειρήσεων έσπαγε κάθε ρεκόρ.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΑΛΛΩΣΤΕ, η Ελλάδα έβγαινε όρθια ύστερα από μία δεκαετή μνημονιακή περίοδο και κανείς δεν πίστευε ότι από τον Φεβρουάριο και μετά κυριολεκτικώς θα «έπεφτε ο ουρανός στο κεφάλι μας».

Τελικώς, το 2020 εξελίχθηκε σε έναν υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη λόγω της πανδημίας που σάρωσε όλο τον κόσμο.

ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ότι το 2021 θα διαγράψει την ακριβώς αντίστροφη πορεία από αυτή της χρονιάς που διαδέχθηκε πριν από λίγα 24ωρα. Δηλαδή, θα ξεκινήσει με δυσκολίες, όπως περιμένουν όλοι οι επιδημιολόγοι, οι οποίες θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες λόγω του χειμώνα και της έξαρσης του ιού, αλλά τα πράγματα διαρκώς θα βελτιώνονται από το τέλος της άνοιξης και ιδίως από το καλοκαίρι όταν αναμένεται ότι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο προτού περάσουμε σταδιακά στην αποσυμπίεση του ΕΣΥ και στην οριστική λήξη του εφιάλτη της πανδημίας με την επανεκκίνηση του τουρισμού και την εξομάλυνση στις κοινωνικές σχέσεις.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σε αυτό το διάστημα των πρώτων μηνών της χρονιάς καλείται να ισορροπήσει σε συνθήκες κρίσης προσπαθώντας να προστατεύσει τη δημόσια Υγεία χωρίς να υπάρξει κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έχει δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει σε σημαντικές προκλήσεις, όπως το έπραξε στο μεταναστευτικό, που πέρυσι τέτοια εποχή θεωρείτο από τους πολίτες κορυφαίο πρόβλημα, το απέδειξε συνολικά στη διαχείριση της πανδημίας σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καλείται να το επιβεβαιώσει τώρα, εν όψει του επικείμενου τρίτου κύματος.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ για να περάσουμε τον κάβο του πρώτου εξαμήνου είναι να τηρηθεί ευλαβικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών και βέβαια η κρατική μηχανή να είναι έτοιμη να υποδεχθεί και να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ του τουρισμού εκτιμούν ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020, αν και δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2019, επομένως θα χρειαστεί επίμονη δουλειά από την πλευρά της κυβέρνησης για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και κυρίως να υπάρξει ένα όραμα για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας από τη λήξη της πανδημίας.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ είναι υπαρκτές, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε, αυτή τη σημαδιακή χρονιά από τα 200 χρόνια της έναρξης της Επανάστασης, με συλλογική προσπάθεια και πίστη στις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και πρόοδο!

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γκρεμίζοντας τα τείχη της βίας

Kon

Τα μηνύματα των πολιτών

Μιχάλης Μάρδας

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν βαρύ πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Ανοιχτά πανεπιστήμια για φοιτητές και όχι για παραβατικές συμπεριφορές

Kon

Αντιπολίτευση που δουλεύει για την κυβέρνηση

Kon

Οι τελευταίοι στον κόσμο έσονται πρώτοι

Kon

Οι διαπραγματεύσεις και τα εμβόλια

Kon

Μαγικές λύσεις και για εμβόλια

Kon

«Πρώτα κλείνε και μετά μετάνιωνε»

Μιχάλης Μάρδας