Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν οι κρατικοί αξιωματούχοι που εμβολιάστηκαν, καθώς υποστήριξε ότι «σχηματίζονται ουρές υπουργών και γενικών γραμματέων για μια selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής».
Να ξεπεράσουμε ότι ο ίδιος αντιλαμβανόταν ως «επικοινωνιακό σόου» τους εμβολιασμούς προτού καν ξεκινήσουν στην Ελλάδα, αλλά και την επομένη της δικής του παρουσίας στο εμβολιαστικό κέντρο. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας, που αρχές Νοεμβρίου κατηγορούσε τον Μητσοτάκη ότι «πουλούσε ελπίδες για ένα δήθεν δωρεάν εμβόλιο που δεν υπάρχει», δεν διεκδικεί δάφνες ορθής εκτίμησης των πραγμάτων.
Ωστόσο, η κριτική του μοιάζει φτηνή, για τις selfies των υπουργών, όταν μάλιστα σε αυτή τη φάση η εικόνα των εμβολιασμών έχει το δικό της νόημα. Αν και υπάρχουν πολλά θέματα για να ασκήσει αντιπολίτευση, ο ίδιος προτιμά τις εύκολες λύσεις του λαϊκισμού. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι υποσχόταν 2.000.000 εμβόλια το μήνα, για να λάβει τελικά λιγότερα από 100.000 τον Δεκέμβριο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε, από την πλευρά του, ότι «η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις που της αντιστοιχούν με βάση τον πληθυσμό της, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε.». Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, μέχρι τέλος Ιανουαρίου η Ελλάδα θα λάβει 429.000 δόσεις και θα εμβολιαστούν περίπου 215.000 πολίτες. Ο ίδιος τόνισε ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν είπε ποτέ πως στα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθουν 2 εκατομμύρια εμβόλια, αλλά ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα, με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, να εμβολιάζει 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας το μήνα».
Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ήδη εξασφαλίσει για φέτος 25 εκατομμύρια δόσεις, και στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα έχει πάνω από 1,5 εκατομμύρια εμβόλια.
Αν το 2015 επικρατούσε η λογική του «όχι», όταν δηλαδή η κυβέρνηση Τσίπρα έπαιζε τη χώρα κορόνα-γράμματα, τα πράγματα τώρα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Θα ψάχναμε να βρούμε εμβόλια, όπως το πράττει η Σερβία, η οποία, αν και με πολλαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, μέχρι τώρα έχει εξασφαλισμένες 80.000 δόσεις για τον Ιανουάριο και αναζητεί εμβόλια από Κίνα και Ρωσία.
Η κριτική είναι εύκολη για τον κ. Τσίπρα, στην αυτοκριτική δυσκολεύεται ακόμη.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
Ορθώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε την παράταση και για το 2021 της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους, που τα προηγούμενα χρόνια έχασαν το ΕΚΑΣ. Ελπίζουμε μέσα στη χρονιά να βρεθεί μια μόνιμη λύση και να μη χρειάζεται η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη για ένα ζήτημα που ήταν γνωστό στους αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι απέρριψε τη δική του τροπολογία, αλλά επί κυβέρνησης Τσίπρα είχε αποφασιστεί και η κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και η κατάργηση της χορήγησης δωρεάν φαρμάκων. Η πορεία κατάργησης του ΕΚΑΣ προβλέφθηκε στο άρθρο 92 του νόμου 4387/2016, δηλαδή στον νόμο Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Αύγουστο του 2016, και υπό την κατακραυγή των συνταξιούχων, η κυβέρνηση Τσίπρα υιοθέτησε ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα με διατήρηση μηδενικής συμμετοχής στο φάρμακο για όσους έχαναν το ΕΚΑΣ. Η μηδενική συμμετοχή θα έμενε έως την κατάργηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή ως το τέλος του 2019. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρυσι τον Δεκέμβριο παρέτεινε και για το 2020 τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, την οποία είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το τέλος του 2019.
Δηλαδή δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία αυτή που έκοψε τα δωρεάν φάρμακα, αλλά το αντίθετο συνέβη. Εδωσε παράταση στη μηδενική συμμετοχή την οποία είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από 31/12/2019 με το τέλος του ΕΚΑΣ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται καλύτερα αντανακλαστικά από την κυβέρνηση ώστε να μην χρειάζεται η «πυροσβεστική» παρέμβαση του Μαξίμου και μάλιστα για «φωτιά» που είχε ανάψει με το δικό του Μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση