Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι νέες επικουρικές και οι «δράκοι»

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή και εφαρμόζεται για κάθε κίνηση της κυβέρνησης. Λίγος «νεοφιλελευθερισμός», λίγο «τα Μέσα Ενημέρωσης» και ό,τι περισσεύει «δημιουργία εντυπώσεων».

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Είπε, για παράδειγμα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ότι «οι νέοι θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν λεφτά στους ηλικιωμένους», εννοώντας τη σταδιακή μετάβαση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό και αμέσως η Κουμουνδούρου έβγαλε φλογερές ανακοινώσεις για το «σύστημα Πινοσέτ» και τους λοιπούς νεοφιλελεύθερους «δράκους».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι οι πολίτες και ιδίως οι συνταξιούχοι έχουν ξεχάσει, για παράδειγμα, την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή τις περικοπές των επικουρικών με το νόμο Κατρούγκαλου, που μάλιστα κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η δαιμονοποίηση κάθε θέματος έχει αναχθεί από την Κουμουνδούρου σε βασική πολιτική τακτική. Ωστόσο από προτάσεις πάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι από κραυγές, ιδίως σε θέματα όπου οι μνήμες του εκλογικού σώματος παραμένουν νωπές.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το μοντέλο των επικουρικών συντάξεων είχε παρουσιαστεί πριν από τις εκλογές του 2019 και επομένως ο κ. Πατέλης δεν χάραξε δική του γραμμή αλλά υιοθέτησε μία προεκλογική δέσμευση.

Επί της ουσίας όμως, που άλλωστε ενδιαφέρει τους ασφαλισμένους, με το σχέδιο της κυβέρνησης οι επικουρικές συντάξεις θα είναι αυξημένες σε σχέση με τις τωρινές για τους νέους ασφαλισμένους που θα ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον δικό του «κουμπαρά» και ανάλογα με τις καταβολές του θα λαμβάνει και την αντίστοιχη επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με τις μελέτες που είχαν παρουσιαστεί προεκλογικώς, εργαζόμενος με 35 χρόνια καριέρας και ασφάλισης, ηλικία 60 ετών και μηνιαίες αποδοχές 1.500 ευρώ θα πάρει, αν μείνει ο νόμος Κατρούγκαλου, επικουρική σύνταξη 248,28 ευρώ.

Με το σχέδιο της Ν.Δ. και τη μετεξέλιξη της επικουρικής ασφάλισης σε αμιγώς κεφαλαιοποιητική, ο ίδιος εργαζόμενος με 35 χρόνια εισφορών και αποδοχές 1.500 ευρώ θα πάρει στην ηλικία των 60 ετών επικουρική 258,50 ευρώ.

Δηλαδή, με το επικουρικό της Ν.Δ. θα έχει 10 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη, με τις ίδιες ακριβώς εισφορές που θα πλήρωνε στην επικουρική του νόμου Κατρούγκαλου και κυρίως επιλέγοντας την ουδέτερη αξιοποίηση των εισφορών του, δηλαδή επενδύοντας με μηδενικό ρίσκο τις εισφορές του σε κρατικά ομόλογα ή απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Ολο το μοντέλο των αλλαγών και των ενδεικτικών παραδειγμάτων πάνω στο οποίο «χτίζονται» οι επικουρικές συντάξεις για τη νέα γενιά βασίζεται από τους σχεδιαστές του προγράμματος στην παραδοχή του μηδενικού ρίσκου, δηλαδή τι θα πάρει ο νέος ασφαλισμένος επιλέγοντας την επένδυση των εισφορών του με τον τόκο των κρατικών ομολόγων και την πλήρη προστασία του κεφαλαίου του. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει σώρευση των ατομικών του εισφορών με κρατικό επιτόκιο που θα αποδώσουν μακροχρόνια μια καλύτερη επικουρική σύνταξη σε σχέση με την επικουρική που θα είχε αν πλήρωνε τις ίδιες εισφορές στο επικουρικό σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, που δεν έχει ούτε καν ως ανταπόδοση τον τόκο μιας απλής τραπεζικής μακροχρόνιας και κλειδωμένης αποταμίευσης για 30, 35 και 40 χρόνια! Αυτό είναι το σύστημα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση και έχει μετατρέψει σε αντιπολιτευτικό τοτέμ ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, κάθε κίνηση της κυβέρνησης θα πρέπει να εξηγείται αναλυτικά ώστε να επιστρέφουν και οι «δράκοι» στις φωλιές τους.

 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ

Αύριο θα τελεστεί από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Γκελεστάθη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών. Οσοι τον γνωρίσαμε από κοντά θα έχουμε για πάντα στον νου την ειλικρίνειά του, τη φιλοπατρία και εντιμότητά του.

Οι παλαιότεροι συντάκτες του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο είχε αναλάβει κατά την περίοδο της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990, θυμούνται ότι ακόμη και τους καφέδες στις συνεντεύξεις Τύπου τους πλήρωνε ο ίδιος για να μην επιβαρύνει το Δημόσιο.

Αριστος νομικός και μάχιμος κοινοβουλευτικός άνδρας, ο Νίκος Γκελεστάθης ήταν πάντα υπερήφανος για τον τόπο καταγωγής του, την «ηρωική Δεσφίνα» και βέβαια την οικογένειά του. Αποχαιρετούμε τον Νίκο Γκελεστάθη με σεβασμό για το ήθος του και την προσφορά του στην πολιτική και στην πατρίδα.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Έκαναν τη ζημιά, ζητούν και τα ρέστα

Kon

Συντάξεις: Μπόνους στους συνταξιούχους που έχουν δύο Ταμεία [παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Σας ενδιαφέρει: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα- Όλες οι ημερομηνίες

Ανδρέας Ντίνης

Αθόρυβη δουλειά στο μεταναστευτικό

Kon

Το περιτύλιγμα και το περιεχόμενο

Kon

Ο Αμερικανός αναλυτής που έστριψε το Ορούτς Ρέις

Kon

Ποιοι παίρνουν αναδρομικά με διαδικασίες-εξπρές μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Το στοίχημα της σύνταξης

Kon

Ο Μητσοτάκης επενδύει στην επόμενη ημέρα

Kon