Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δείχνουν το νέο παραγωγικό μοντέλο και εμείς… κοιτάζουμε το δάχτυλο

Newsroom eleftherostypos.gr

Μια ελληνική start up επιχείρηση εξαγοράστηκε έναντι του εντυπωσιακού ποσού των 360 εκατομμυρίων ευρώ από έναν γερμανικό όμιλο. Η InstaShop που δημιουργήθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών από σούπερ μάρκετ και καταστήματα με μέσο χρόνο παράδοσης των προϊόντων τα 45 λεπτά και αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά τροφίμων στη Μέση Ανατολή.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Η τεράστια επιχειρηματική επιτυχία των Ελλήνων οι οποίοι ίδρυσαν μια μικρή εταιρία που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έγινε μεγαθήριο δείχνει τον δρόμο για το μέλλον.

ΔΕΙΧΝΕΙ πόσο λάθος είναι η νοοτροπία και το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας. Αποτελεί οδηγό για τις εναλλακτικές που υπάρχουν στον χώρο των επιχειρήσεων. Για το πού μπορούν να επενδυθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία τις περισσότερες φορές γίνονται απλά αντικείμενο εκμετάλλευσης και δεν προσφέρουν καμία ενίσχυση στην πραγματική οικονομία. Δείχνει πως πρέπει να υπάρξει στροφή προς την καινοτομία και την τεχνολογία.

ΓΙΑ να δοθούν τέτοιες ευκαιρίες σε νέους και ικανούς ανθρώπους πρέπει να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να ελαφρυνθούν σημαντικά τα φορολογικά βάρη. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα υλοποιηθούν ακόμα περισσότερες καινοτόμες ιδέες.

Η πώληση της InstaShop συμπίπτει με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Χιλιάδες νέοι πανηγυρίζουν ή απογοητεύονται από τα χθεσινά αποτελέσματα. Ισως, όμως, όλοι θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Το μέλλον δεν προδιαγράφεται ως μονόδρομος για εκείνους. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αναγκαία στην εποχή μας. Αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να δουν τον κόσμο εντελώς διαφορετικά από ό,τι οι προηγούμενες γενιές, που ονειρεύονταν είτε ένα «καλό επάγγελμα» είτε έναν διορισμό στο Δημόσιο.

Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει. Οι εταιρίες – κολοσσοί με αξία δισεκατομμυρίων προέρχονται σχεδόν όλες μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία και όχι από την παραδοσιακή επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΕΙΝΑΙ αναγκαίο να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο. Τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και από την πλευρά των πολιτών. Να δείξουμε στα παιδιά μας πως μπορούν να κυνηγήσουν το όνειρό τους μέσα από εναλλακτικές διαδρομές.

ΓΙ’ αυτό απαιτείται και ολική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στα θρανία αυτή τη στιγμή κάθονται μαθητές της ψηφιακής γενιάς, που θα βγουν στην αγορά εργασίας από το 2030 και μετά. Δυστυχώς, όμως, το μοντέλο διδασκαλίας και μόρφωσης είναι οπισθοδρομικό, έχει τις βάσεις του στη δεκαετία του ’80.

ΑΝ θέλουμε η χώρα να κάνει βήματα προς τα εμπρός, πρέπει να δώσουμε σε αυτή τη νέα γενιά διαφορετικές ευκαιρίες. Πρέπει να προετοιμάσουμε το περιβάλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μια εντελώς καινοτόμα φιλοσοφία. Αλλά πρέπει να υπάρξουν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που να απελευθερώνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να επανεκκινηθεί η πραγματική οικονομία. Δεν γίνεται όταν όλος ο πλανήτης δείχνει το νέο παραγωγικό μοντέλο εμείς απλά να κοιτάζουμε το δάχτυλο…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Φως στο γκρίζο

Kon

Αγανακτισμένοι… ψηφοφόροι και στελέχη με τον Τσίπρα

Kon

Επικίνδυνος λαϊκισμός

Kon

Καταλήψεις και παραφωνίες

Kon

Αγνοεί την πραγματικότητα και η πραγματικότητα τον… αγνοεί

Kon

Αυτονόητη προστασία

Kon

Φιλοσοφία… μπαχαλακισμού

Kon

Οσα σήματα κι αν αλλάξει…

Kon

Οι μάσκες και τα μέτρα

Kon