Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε λίγους μήνες θα παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εντελώς διαφορετική θεώρηση για τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ενώ έχει επικρίνει σφοδρά τις πολιτικές τόσο του κ. Ομπάμα όσο και της Χίλαρι Κλίντον.
Επομένως, η επίσκεψη του κ. Ομπάμα σε Αθήνα μπορεί να προσέφερε θετικές εικόνες για την Ελλάδα παγκοσμίως, όμως οι αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθούν στο Βερολίνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι εκτεθειμένες σε δάνεια προς το Ελληνικό Δημόσιο, επομένως δεν ρισκάρουν τίποτε σε περίπτωση ελάφρυνσης. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαιρεί τα ομόλογά του από οποιοδήποτε «κούρεμα», ρίχνοντας το βάρος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν δανείσει την Ελλάδα.
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Ομπάμα, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης της Γερμανίας να σεβαστεί τις υπογραφές της. Δυστυχώς αυτό είναι και το αδύνατο σημείο της ελληνικής πλευράς, με αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα.
Στην απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Μάιο, αλλά και στο Μνημόνιο που είχε υπογράψει ο πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2015 αναφέρεται ρητώς ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα του χρέους από οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση, ενώ ορίζεται ότι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Εάν θέλει κάτι να συγκρατήσει από την επίσκεψη Ομπάμα ο κ. Τσίπρας είναι τα απλά μαθήματα πολιτικής που παρέδωσε στη συνέντευξη Τύπου. Οταν κλήθηκε να απαντήσει για τη νίκη του Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ο λαός πολλές φορές αποφασίζει για αλλαγή χωρίς να ξέρει τι ακριβώς αλλαγή θέλει και εάν τελικώς θα βγει σε καλό. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Ομπάμα, σημασία έχει να πορεύεται ο λαός ενωμένος και όχι να υπάρχουν «εμείς και αυτοί».
Το πρόβλημα του διχασμού, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι μεγαλύτερο από ένα εκλογικό αποτέλεσμα.
Ας το έχει αυτό υπόψη του ο κ. Τσίπρας, που είχε ως βασικό σύνθημα το «ή είσαι μαζί μας ή απέναντι» και αρχίζει να επαναλαμβάνει τις ανοησίες περί «τρόικας εσωτερικού» που έλεγε πέρυσι προκειμένου να δικαιολογήσει τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου.
Εάν το αντιληφθεί, θα είναι και το μεγαλύτερο κέρδος για τον Ελληνα πρωθυπουργό.
ΣΟΒΑΡΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Από τη σημειολογία των συναντήσεων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με την ηγεσία της χώρας βγαίνουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ήταν σοβαρός και ουσιαστικός. Στις ολιγόλεπτες δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε με πυγμή τα εθνικά μας θέματα, αλλά και την ανάγκη να επικρατήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές που πηγάζουν από τον ελληνικό πολιτισμό. Εστειλε τα μηνύματα για Κύπρο και Τουρκία χωρίς περιστροφές τιμώντας το ύπατο αξίωμα που κατέχει.
Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε αμήχανος, κουρασμένος, αγενής, σαν να είχε πάθει αυτός «τζετ λανγκ» και όχι ο πρόεδρος των ΗΠΑ όπως εύστοχα παρατήρησαν στο twitter. Ο πρωθυπουργός, που πριν από χρόνια διαδήλωνε κατά των «φονιάδων Αμερικανών», απευθύνθηκε στον ενικό προς τον κ. Ομπάμα, ενώ η γλώσσα του σώματος φανέρωνε έναν πολιτικό που πολύ απλά δεν ξέρει πώς να σταθεί όταν έχει απέναντί του τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ Ο ΡΕΝΤΣΙ
Δεν είναι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας που αλλιώς περίμενε να υποδεχθεί τον πρόεδρο Ομπάμα και αλλιώς τελικά τον είδε μετά τη νίκη του Τραμπ. Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε επενδύσει πολλά στο δίδυμο Ομπάμα-Κλίντον, ήταν άλλωστε ο τελευταίος ξένος ηγέτης που έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο. Μετά την εκλογική κατραπακιά στις ΗΠΑ, ο κ. Ρέντσι βλέπει τις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου να εξελίσσονται άσχημα για το πολιτικό του μέλλον. Ο Ρέντσι δεν προέβλεψε τη νίκη Τραμπ και έχει απέναντί του τον Ιταλό λαϊκιστή Γκρίλο που ζητάει έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου