Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πρώτον, υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Η κυβέρνηση έχει καθαρό ορίζοντα μέχρι το 2023 να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να δοκιμασθεί εκ νέου σε κάλπες. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά την πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις ενώ και οι πολίτες, ύστερα από μία μακρά περίοδο αναταραχών, ζητούν να επικρατήσει η κανονικότητα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MRB για τη Real, το 54,7% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, μόλις το 10% θέλει κάλπες εδώ και τώρα. Επίσης, το 65% των πολιτών υιοθετεί την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επισπεύσει τις κάλπες.
Δεύτερον, το θετικό κλίμα που επικρατεί σε νοικοκυριά και αγορά αποτελεί τη βάση για υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο δείκτης αισιοδοξίας έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά δεκαετίας επιστρέφοντας σε επίπεδα προ κρίσης. H λέξη «ελπίδα» είναι αυτή που εκφράζει περισσότερο για το παρόν και το μέλλον της χώρας το 41,1% των πολιτών. Σημειώνεται ότι πέρσι η λέξη αυτή εξέφραζε το 23,1%. Αντίστοιχα, η λέξη «οργή» εκφράζει αρκετά λιγότερους πια. Φέτος, είναι η λέξη που εκφράζει το 41%, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 54,4%. Σε ανάλογη πτωτική πορεία βρίσκονται οι λέξεις «ντροπή» και «φόβος», που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.
Τρίτον, η κυβέρνηση εφαρμόζει μία πολιτική ελάφρυνσης βαρών. Η οικονομία έχει μπει σε μία φάση αποκλιμάκωσης των φόρων ενισχύοντας την ανάπτυξη. Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2018. Σημαντικές επενδύσεις έχουν μπει σε τελική φάση ενώ η μείωση των συντελεστών για όλες τις επιχειρήσεις ευνοεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Συνολικά, η χώρα εισέρχεται στον ενάρετο κύκλο της δημοσιονομικής εξυγίανσης όχι μέσω της υπερφορολόγησης αλλά της ανάπτυξης ενώ η κυβέρνηση διεκδικεί τη μείωση των πλεονασμάτων κατά μία ποσοστιαία μονάδα (περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ) που θα δημιουργήσει χώρο για περαιτέρω επενδυτικές πρωτοβουλίες και ελαφρύνσεις εντός του 2021.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Το αίσθημα της σταθερότητας που επικρατεί πλέον στη χώρα, (το 88% εκτιμά ότι θα διατηρήσει τη δουλειά του τους επόμενους 12 μήνες) αλλά και η διάθεση συναίνεσης (το 86% ζητά να υπάρξουν διάλογος και συνεννόηση για τα εθνικά μας θέματα) εξουδετερώνουν κάθε προσπάθεια επαναφοράς της τοξικότητας στον δημόσιο λόγο. Η Ελλάδα δείχνει αποφασισμένη να πάει μπροστά, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες, που πληρώθηκαν ακριβά από τους πολίτες. Καλή χρονιά σε όλους!
Ο «ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ» ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
Κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το θέμα με «επικοινωνιακή ελαφρότητα, ευτελίζοντας το αξίωμα και το θεσμό». Απλώς να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι αναλώσιμοι και ότι έπρεπε να ανατραπούν με αφορμή την εκλογή Προέδρου. Μάλιστα τότε μιλούσε για αποστασίες και έπλαθε ανύπαρκτα σενάρια εκβιασμών με βουλευτές. Ο θεσμός του Προέδρου χρησιμοποιήθηκε τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδο στην εξουσία, πρέπει να το αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι όταν αργότερα πρότειναν την αποσύνδεση της εκλογής με τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως τις κάλπες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση