Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να έχουν πάντοτε κάποιοι μόνο δίκιο; Ή διαρκώς κάποιοι μόνο άδικο; Υπάρχουν αλάνθαστοι; Δεν ισχύει στη ζωή και πολύ περισσότερο δεν ισχύει στην πολιτική.
ΓΙΑ πάρα πολλά χρόνια όλα τα κόμματα είχαν ακριβώς την ίδια τακτική είτε βρίσκονταν στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Από τη μία προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε οφθαλμοφανείς αστοχίες, παραλείψεις, γκάφες. Από την άλλη κατήγγελλαν τους αντιπάλους τους με σφοδρότητα για οποιοδήποτε ζήτημα και προσέφεραν συναίνεση μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.
ΚΟΡΥΦΑΙΟ παράδειγμα η λαϊκιστική επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο σκίσιμο των Μνημονίων, που οδήγησε τη χώρα μισό βήμα από το Grexit. Ακόμα πιο σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να επιμένει πως το ψευδοδημοψήφισμα ήταν «πράξη αντίστασης» και όχι «παράδοσης άνευ όρων» με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Ή η προκλητική πολιτική διαχείριση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, με τη fake σύσκεψη στο Συντονιστικό, τις θεωρίες συνωμοσίας και την επικοινωνιακή τακτική τού «όλα έγιναν σωστά».
Η νέα κυβέρνηση δείχνει πως έχει λάβει το μήνυμα. Το Μαξίμου έχει κατανοήσει πως δεν μπορεί να επιμένει σε καταστάσεις όπου αντικειμενικά έχουν γίνει αστοχίες και διαχειριστικά λάθη. Γιατί πολύ απλά κανείς δεν μπορεί πλέον να κοροϊδεύει τους πολίτες. Και κανείς δεν μπορεί να προκαλεί την κοινή λογική υποδυόμενος τον αλάνθαστο.
ΜΠΟΡΕΙ να μην πρόκειται για ζητήματα μείζονος σημασίας, αλλά η τακτική της νέας κυβέρνησης φανερώνει πως κάτι αλλάζει στη νοοτροπία του πολιτικού σκηνικού.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
ΕΚΛΕΙΣΕ η Εθνική Αθηνών – Λαμίας μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Τι συνέβη; Επεσε λίγο χιόνι, κανείς δεν σταμάτησε τις νταλίκες για τις οποίες είχε ανακοινωθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και αρκετοί οδηγοί Ι.Χ. είτε δεν είχαν μαζί τους αλυσίδες είτε μπλόκαραν τη ΛΕΑ του αυτοκινητόδρομου.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως πρόκειται για φιάσκο. Ευθύνη για την αστοχία φέρουν η εταιρία διαχείρισης του δρόμου και η ΕΛ.ΑΣ. Η κυβέρνηση, αντί να μιλήσει για «στραβή στη βάρδια», έκανε τα αυτονόητα: «ξήλωσε» τον διοικητή της Τροχαίας και κάλεσε την εταιρία σε απολογία. Απώτερος στόχος να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.
ΤΟ ίδιο ακριβώς έκανε το Μαξίμου και με το «ξήλωμα» 13 διοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι μπορεί μόλις να είχαν διοριστεί, αλλά πληρούσαν μόνο «κομματικά κριτήρια» και όχι αξιοκρατικά. Το ίδιο συνέβη και με την αποπομπή του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Διαματάρη.
ΚΑΤΙ αλλάζει. Και είναι πολύ σημαντικό γιατί αφορά στη νοοτροπία της κυβέρνησης. Ομολογεί αστοχίες και τις διορθώνει δίχως να στρουθοκαμηλίζει ή να μπαίνει σε έναν μικροκομματικό τσακωμό με την αντιπολίτευση επιχειρώντας να αποδείξει πως είναι αλάνθαστη. Κοινώς χωρίς να «χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο».
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι να υπάρχουν όσο δυνατόν λιγότερα λάθη. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να τα εξαφανίσει. Ωστόσο, το ότι «ξηλώνονται» οι υπεύθυνοι των αστοχιών δίνει το μήνυμα και στους υπόλοιπους που κατέχουν θέσεις ευθύνης: Οποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του δεν πρόκειται να έχει πολιτική κάλυψη.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου