Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε ομηρία η Αθήνα από 18 «Πιπεργιάδες»

Πυκνώνουν τα δρομολόγια στο μετρό από τις 31 Αυγούστου

Newsroom eleftherostypos.gr

ΘΥΜΗΘΗΚΑ τον Πιπεργιά. Αλλοτε αρχισυνδικαλιστή της άλλοτε κραταιάς ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και νυν στοιχείο της «διεύρυνσης» και της «ανασυγκρότησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, λες και ήταν ιδιοκτήτης της ΔΕΗ, απειλούσε θεούς και δαίμονες, λέγοντας «θα κατεβάσω τους διακόπτες». Και συνήθως του περνούσε.

Χθες ήταν 18 οι «Πιπεργιάδες» και δεν ήταν στη ΔΕΗ αλλά στο μετρό, το οποίο ακινητοποίησαν και νέκρωσαν μια ολόκληρη πόλη. Ετσι στα ξαφνικά και επειδή ουσιαστικά «γούσταραν». Νύχτα το αποφάσισε μια ελάχιστη μειοψηφία συνδικαλιστών-εργαζομένων στο μετρό και την άλλη μέρα εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους ή ταλαιπωρήθηκαν ώρες για να καταφέρουν να φτάσουν ή αναγκάστηκαν και να ταλαιπωρηθούν και να πληρώσουν ταξί για να φτάσουν κάποια στιγμή…

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ώρες μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου έμοιαζε με «παγωμένο τοπίο». Τίποτα δεν κουνιόταν στους δρόμους. Ακινητοποιημένοι όλοι και όλα. Γιατί; Γιατί η διοίκηση του μετρό, όπως έχει κάθε δικαίωμα, πήρε 21 άτομα τα οποία είχαν προσληφθεί για τα εκδοτήρια εισιτηρίων ή ως ελεγκτές, αλλά έχοντας «δόντι» βολεύτηκαν σε κάποιο γραφείο. Και βεβαίως αρνούνται να ξεβολευτούν. Για 21 άτομα που μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο για άλλη δουλειά από αυτήν που… δεν έκαναν και για άλλους 18 «Πιπεργιάδες» -πιθανώς να υπάρχουν και κάποιες ταυτοπροσωπίες μεταξύ των 18 και των 21- που «αποφάσισαν», καταταλαιπωρήθηκαν και υπέστησαν μικρή ή μεγάλη βλάβη πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πολίτες.

ΜΕΡΑ εργάσιμη στην καρδιά των γιορτών των Χριστουγέννων, με την πόλη και τα μαγαζιά να περιμένουν να πάρουν μια ανάσα, 18 «μάγκες», με τη νοοτροπία του «κάνω ό,τι γουστάρω για την πάρτη μου και στα παλιά μου τα παπούτσια όλοι οι άλλοι», αποφάσισαν να «κατεβάσουν το διακόπτη». Μια ενέργεια που βρίσκεται στον πυρήνα της νοοτροπίας, η οποία εξέθρεψε και συντήρησε επί δεκαετίες τον καταστροφικό συνδικαλισμό. Ο οποίος με τη σειρά του είχε καθοριστική συμμετοχή στην πτώχευση της χώρας, αλλά και στην καλλιέργεια της διαλυτικής για τον κοινωνικό ιστό της χώρας νοοτροπίας του «παρτάκια» και του βολεψάκια. Θλιβερές μειοψηφίες που αναγνωρίζουν στους εαυτούς τους εξουσίες, τις οποίες δεν αντλούν από κανένα δίκαιο και οι οποίες δυναστεύουν τις μεγάλες πλειοψηφίες.

«ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΚΟΙ», οι οποίοι βρίσκουν λογικό οι πάρα πολλοί να εξουσιάζονται από τους πάρα πολύ λίγους. Μια λογική η οποία βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην ιδεολογία της δικτατορίας του προλεταριάτου, όπου οι λίγοι και πεφωτισμένοι αποφάσιζαν επαναστατικώ δικαίω για όλους.

ΤΟ 2019 όμως δεν είναι 1917. Και η «συνδικαλιστοκρατία» δεν είναι όσο ανεκτή ήταν ίσως τη δεκαετία του 1980. Η ατμόσφαιρα χθες στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της Αθήνας μύριζε μπαρούτι. Η αγανάκτηση και η οργή ξεχείλισαν. Και στο Διαδίκτυο σηκώθηκε τσουνάμι από θυμό εκατομμυρίων χρηστών του.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αιφνιδιάστηκε. Πρωθυπουργός της χώρας μετά από πάρα πολλά χρόνια ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. Οι αρμόδιοι υπουργοί μίλησαν για «νταβατζηλίκια» και για εκβιασμούς που δεν θα περάσουν. Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας. Και ο Μ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε κι επισήμως ότι έρχεται νόμος για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, έτσι ώστε να μην μπορούν 50-100 άτομα να παραλύουν το κέντρο της πόλης. Στην κατεύθυνση της λογικής είναι όλα αυτά.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ όμως και κάτι ακόμα, που βαρύνει τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ: Οι 18 που κατάφεραν και ακινητοποίησαν το μετρό προφανώς υπηρετούν ή έχουν πρόσβαση σε κρίσιμα πόστα για τη λειτουργία του μετρό. Αυτά τα κρίσιμα πόστα είναι δημόσια περιουσία. Και ως τέτοια πρέπει να διαφυλάσσονται.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην απεργία είναι και πρέπει να παραμείνει ιερό. Ιερότερα όμως είναι τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και της υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας.

ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Οφείλει να αναγνωρίσει κανείς ότι σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως ειλικρινής. Κήρυξε εξ αρχής τον πόλεμο στην αριστεία διά του κ. Μπαλτά και στη συνέχεια την ισοπέδωσε με την επέλαση της μετριότητας και της αμορφωσιάς στο κράτος.

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστεία είναι σχέση μένους και κόμπλεξ. Γιατί απλώς υποδηλώνει το αίσθημα μειονεξίας που νιώθουν άνθρωποι χωρίς κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση. Ανθρωποι, οι οποίοι όταν μπόρεσαν να κυβερνήσουν -ακριβώς γι’ αυτό- επιχείρησαν να επιβάλουν τη μετριοκρατία και την ισοπέδωση προς τα κάτω. Παντού και σε όλα. Από τους καφετζήδες που έγιναν σύμβουλοι στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού μέχρι τον πιτσαδόρο που έγινε μπίζνεσμαν και την κάτοχο απολυτηρίου λυκείου -μετά από πολυετή προσπάθεια- που έγινε υπουργός, αφού υποδύθηκε τη μαυροφορεμένη στο Μάτι. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποδομήσει και ιδεολογικά και στην πράξη την αριστεία δεν ήταν τίποτα άλλο από την προσπάθεια των μετρίων να νιώσουν σαν τους άλλους. Τους σπουδαγμένους κι εκείνους που βγήκαν από τα «γαμώ τα Χάρβαρντ».

Το κόμπλεξ που κουβαλάει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλο, ώστε συνεχίζει την ίδια απέλπιδα προσπάθεια και τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Ολο το «σύστημα της Κουμουνδούρου», εντελώς συμπλεγματικά, ψάχνει εναγωνίως να βρει «στοιχεία» που να «αποδεικνύουν» ότι και οι άλλοι «ίδιοι είναι» και χρησιμοποιούν προσχηματικά την αριστεία. Μεγάλο κόμπλεξ. Τόσο μεγάλο που τους επιτρέπει να καταφεύγουν στα ψεύδη ή να προσπαθούν να γενικεύουν την περιπτωσιολογία (π.χ. Διαματάρης).

Αλλά και τόσο μεγάλο, ώστε να μην τους εμποδίζει να γελοιοποιηθούν, όπως γελοιοποιήθηκαν χθες με το στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή. Τον «αμόρφωτο», που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει… αρχηγό ΓΕΣ και… χθες «κατάλαβε» -ψευδώς- ότι δεν έχει τα προσόντα που έλεγε πως είχε…

ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS-1

Διπλή ψυχρολουσία δέχθηκαν χθες οι υποστηρικτές της σκευωρίας της Novartis. Κατ’ αρχάς από την Κ. Λαγκάρντ, η οποία απαντώντας σε «ερώτηση-φωτιά» του Στ. Κούλογλου για τον Γ. Στουρνάρα κήρυξε το θέμα λήξαν. Η ερώτηση στηριζόταν σε σκηνοθετημένο -από εμπλεκόμενο δικηγόρο- ντοκιμαντέρ ελβετικού καναλιού. Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι έρευνες για τον διοικητή Στουρνάρα έκλεισαν επισήμως στις 29 Αυγούστου 2019 (…) η ΕΚΤ σέβεται απόλυτα την ικανότητα και την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστηρίων και δικαστικών συστημάτων». Το «σφύριξε» και το «έληξε»…

ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS-2

…Οπως απομυθοποίησε και ο Ι. Αγγελής σωρεία δημοσιευμάτων, από εμπλεκόμενη μερίδα του Τύπου, τα οποία διαστρέβλωσαν την κατάθεσή του. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με δήλωσή του εκθέτει τα «ντοκουμέντα» που παρουσίασαν «συγκεκριμένα έντυπα και sites» που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, αυτά τα δημοσιεύματα-ερμηνεία των όσων κατέθεσε «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», «εξυπηρετούν σκοπιμότητες» και «στοχεύουν στην παραποίηση της αλήθειας, προς όφελος συγκεκριμένων εμπλεκόμενων προσώπων».

Πιο σαφής δεν μπορούσε να είναι. Και ίσως να δείχνει σκηνές «από τα προσεχώς»…

ΑΠΟΡΙΕΣ

1.Καλά, τόσο πολύ έχει ενοχλήσει η αποφασιστικότητα του Α. Στεφανή να κλείσει τα χερσαία σύνορα της χώρας;

2.Υπάρχει πιο έμπρακτη στήριξη της «Κιβωτού του Κόσμου» απέναντι στη δικομανία του «αυτόκλητου εισαγγελέα» από το στόλισμα του δένδρου στο Μ. Μαξίμου και τη βράβευση από τον υπ. Εσωτερικών;

3.Δεν ήταν εντελώς σαφές τι είπε ότι θα κάνει ο Π. Πολάκης αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους του Προϋπολογισμού: Θα περάσει ή θα αλλάξει χαλκά στη μύτη;

Προτεινόμενα για εσάς

Η ΟΛΜΕ σταματά την αποχή-απεργία για την αξιολόγηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Απεργία εκπαιδευτικών: Παράνομη και καταχρηστική την έκρινε το Εφετείο – 3.000 ευρώ ποινή σε όσους τη συνεχίζουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Σε απεργία σήμερα οι δάσκαλοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα 7 έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αγωγή Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ για τη νέα απεργία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εικοσιτετράωρη απεργία την Παρασκευή στον κλάδο εστίασης και των διανομέων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

EuroMed 9: Ποια δρομολόγια του Μετρό δεν θα γίνουν – Τι ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΣΤΑΣΥ: Κανονικά σήμερα όλα τα δρομολόγια του μετρό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτές είναι οι αλλαγές στις απεργίες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom