Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους αποκλιμακώνεται σταθερά. Χθες το Ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε επταετές ομόλογο με επιτόκιο 1,9%, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη έκδοση είχαμε και τον Φεβρουάριο του 2018 με επιτόκιο 3,5%, που τότε είχε θεωρηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως σημαντική επιτυχία. Οι αγορές εκτιμούν ότι το ρίσκο της Ελλάδας μειώνεται και ότι οι προοπτικές ανάπτυξης ενισχύονται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών εξελίχθηκαν σε θετικό κλίμα, παρά τις κινδυνολογίες της αντιπολίτευσης. Το πλεόνασμα μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να προχωρήσουν οι εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις και η επένδυση στο Ελληνικό, μπορεί να προσφέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις δημιουργούν εύλογα το ερώτημα στους πολίτες για το πώς θα επηρεασθεί και η οικονομική τους κατάσταση. Η επί της αρχής συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών επιτρέπει την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και την ψήφισή του μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Οπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η μείωση των φόρων θα εκτείνεται σε βάθος τετραετίας αλλά από το 2020 οι ελαφρύνσεις θα είναι αισθητές για τα φυσικά πρόσωπα. Ο εισαγωγικός φόρος θα μειωθεί στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ από 22% που είναι σήμερα και η αλλαγή αυτή θα συμπαρασύρει όλη την κλίμακα. Ενας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο 2.200 ευρώ ενώ για τα εισοδήματα του 2020 θα καταβάλλει 990 ευρώ.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ μειωμένα κατά 20% το 2020 και περαιτέρω 10% από το 2021. Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί τα επόμενα χρόνια μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης.
Και όλα αυτά τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν είτε από στοχευμένες μειώσεις δαπανών είτε από την τόνωση της ανάπτυξης που θα φέρει επιπλέον έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές.
Η κυβέρνηση Τσίπρα σημείωνε «υπερπλεονάσματα» φορολογώντας τους πάντες και τα πάντα. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούσε πόρους από την πραγματική αγορά με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάνει όλους τους αναπτυξιακούς στόχους. Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί το αντίθετο. Πριμοδοτεί την ανάπτυξη, μειώνοντας φόρους και «τρέχοντας» όλα τα επενδυτικά σχέδια, που λίμναζαν τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή είναι ορθή και, όπως όλα στη ζωή, θα κριθεί στην πράξη.
Η αλλεργία του Τσίπρα με τα καλά βιογραφικά
Την ώρα που ο Τσίπρας καταγγέλλει τον πρωθυπουργό για «κομματικοποίηση» του Δημοσίου και στελέχωση της κυβέρνησης με τεχνοκράτες, οι ανακοινώσεις των γενικών γραμματέων έκρυβαν αρκετές εκπλήξεις. Καταρχάς τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Αθλητισμού ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ενώ παρέμειναν δύο γ.γ., ο κ. Κουρμούσης που είχε διορισθεί επί Τσίπρα με αντικείμενο τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και ο κ. Μαντζούφας που είχε τοποθετηθεί από το 2011 για την προώθηση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι περισσότεροι γενικοί γραμματείς διακρίνονται για το βιογραφικό τους και την προϋπηρεσία, στοιχεία που μάλλον φέρνουν αλλεργία στον κ. Τσίπρα, που είχε δίπλα του καταξιωμένα στελέχη, τύπου Καρανίκα.
Πρόεδρος της Βουλής με φλεγματικό χιούμορ
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, που αύριο αναμένεται να εκλεγεί πανηγυρικά για να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, είναι ένας πολιτικός πρώτης γραμμής, που διακρίνεται όχι μόνο από την οξυδέρκειά του αλλά και το σπάνιο χιούμορ του. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Τασούλας θα ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του, θα αναζητεί συναινέσεις για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και θα ξεπερνά τις διαφωνίες στην καθημερινότητα του κοινοβουλευτικού έργου με φλεγματικό χιούμορ.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου