Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Σημειωτέον ότι τότε τα «ματωμένα» πλεονάσματα δεν ξεπερνούσαν το 1,5% του ΑΕΠ ενώ η οικονομία είχε μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου οι Συριζαίοι έγιναν «μνημονιακότεροι» των Μνημονίων.
Παρουσίασαν θηριώδη πλεονάσματα της τάξης του 4% και 4,5% σε συνθήκες ύφεσης της οικονομίας ή ασθενικής ανάκαμψης πετσοκόβοντας το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μεταθέτοντας για το μέλλον τις πληρωμές του Δημοσίου.
Η πολιτική αυτή ισοδυναμούσε με «αφαίμαξη» της οικονομίας και δυστυχώς εφαρμόζεται έως και σήμερα. Για το λόγο αυτό άλλωστε η χώρα έχασε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους από το 2015. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα παγκοσμίως η οποία κατρακύλησε στην ύφεση με τις τιμές του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε και ένα ακόμη ασύλληπτο για την οικονομία ρεκόρ: ενώ εμφάνισε τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε! Εκοψαν επενδύσεις, προχώρησαν σε στάση πληρωμών στο Δημόσιο και τελικώς ανέβασαν το δημόσιο χρέος πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με το 2015. Επιτεύγματα για Νόμπελ Οικονομίας δηλαδή και ελπίζουμε εκεί στη Σουηδική Ακαδημία να προηγηθεί αυτή η βράβευση πριν από την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα, στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ. Οπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού, το αίτημα Μητσοτάκη μπορεί να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές ώστε να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος υπέρ της ανάπτυξης.
Τι ήταν να το πει ο Βέμπερ; Αμέσως οι νεόκοποι «μερκελιστές» υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα επιτέθηκαν και στον κ. Βέμπερ, για τον οποίο υποστήριξαν ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας, όταν στην πράξη πήρε θέση υπέρ των συμφερόντων της οικονομίας, αλλά και στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αυτοί που κάποτε ξιφουλκούσαν κατά των «ματωμένων» πλεονασμάτων, τώρα τα θεωρούν «ιερό δισκοπότηρο», που δεν μπορεί κανείς να αλλάξει.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Χθες μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, υποστήριξε ότι είναι «ανύπαρκτη η δυνατότητα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» και ότι αυτό το θέμα χρησιμοποιείται ως «καρότο» που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ για να εφαρμοστεί το «μαστίγιο» των σκληρών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται, όπως είπε, στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη. Ούτε εκπρόσωπος της Μέρκελ να ήταν ο κ. Τζανακόπουλος, που κόπτεται για το ανέπαφο των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία καταλήγουν στα θησαυροφυλάκια των δανειστών.
Δεν αποκλείεται πάντως μετά την εκλογική ήττα οι Συριζαίοι να αρχίσουν ξανά να μιλούν για τα «ματωμένα πλεονάσματα» του Μητσοτάκη. Είπαμε, δεν έχουν… θεό.
Οι υπουργοί τρέχουν για ψήφους
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης είναι ότι όλοι οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και τρέχουν στις περιφέρειές τους για ψήφους. Οχι ότι τους προηγούμενους μήνες είχαν κάποια αξιοσημείωτη παραγωγικότητα, αλλά τουλάχιστον κρατούσαν τα προσχήματα.
Τώρα οι περισσότεροι, και ιδίως όσοι δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένοι από τα μέσα ενημέρωσης, ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την επανεκλογή τους και περιοδεύουν στους νομούς τους τριήμερα και τετραήμερα. Παράλληλα φροντίζουν με αποφάσεις τύπου Νοτοπούλου να κλείνουν διευθετήσεις και να ικανοποιούν αιτήματα ψηφοφόρων τους λειτουργώντας με ορίζοντα κάλπης τον προσεχή Μάιο. Το δυσάρεστο για αυτούς είναι ότι στις περισσότερες συγκεντρώσεις που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται και αυτό κάνει τους υπουργούς πιο ανήσυχους για το μέλλον τους και πιο πιεστικούς προς το Μαξίμου να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία μέχρι τον Οκτώβριο.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου