Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ταυτοχρόνως τα εξής. Υπάρχει μια σχεδόν γενικευμένη εξέγερση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Π. Καμμένου. Τουλάχιστον πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά στελέχη του, δυο βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. (!) και σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος -λες και κάτι τον συντόνισε- εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον του Π. Καμμένου. Οι πληροφορίες από το Μ. Μαξίμου κάνουν λόγο για «ασυγκράτητη οργή» του Α. Τσίπρα. Η οποία μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν τόσο έντονη ώστε… ακούστηκε! Ακούστηκαν, λέγεται, οι φωνές του πρωθυπουργού έξω από το γραφείο του…
ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ συνθήκες, αυτό θα σήμαινε άμεση αποπομπή του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση κι επομένως άμεση πτώση της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στις κάλπες. Κι όμως, πέραν των λεονταρισμών και των φραστικών μύδρων κατά Καμμένου, ουσιαστικά δεν «άνοιξε ρουθούνι». Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Κι ας διασύρθηκε μ’ αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο η χώρα και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους. Κι ας εμφανίζεται ο «θυμωμένος» πρωθυπουργός σαν ένας ανίσχυρος και ελεγχόμενος- από τον αμετροεπή και αποδεδειγμένα επιπόλαιο συγκυβερνήτη του. Κι ας θίγεται και η πολιτική και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια του πρωθυπουργού από την πολιτικά άξεστη συμπεριφορά του υπουργού του. Αν όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που συμβαίνουν είναι αληθινά, τότε σημαίνουν μόνο ένα: Η σχέση Α. Τσίπρα-Π. Καμμένου είναι μια σχέση αλληλοεκβιασμών, τους οποίους ανέχονται και οι δύο γιατί ξέρουν και οι δυο ότι ο εκβιασμός του άλλου έχει υπόσταση και ισχύ, αλλά και γιατί και οι δυο είναι «κολλημένοι με τις καρέκλες» τους. Αυτό όμως από μόνο του είναι πολύ νοσηρό. Και επειδή διαρκεί ήδη πολύ, κινδυνεύει να κακοφορμίσει…
ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη, ενώ η «οργή» του ΣΥΡΙΖΑ για την κηδεία της Συμφωνίας των Πρεσπών εν Αμερική δαπάναις Π. Καμμένου, διατυμπανίστηκε δεόντως, παραμένει ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ η σιωπή του Μ. Μαξίμου για τις νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, τις οποίες «παραχώρησε» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Σιωπή. Ακρα του τάφου σιγή γι’ αυτό το θέμα από το Μ. Μαξίμου. Ούτε μια προσχηματική δήλωση του τύπου «ναι μεν, αλλά», έτσι για την τιμή των όπλων. Και για τα εκατοντάδες ζευγάρια παπούτσια που έχουν λιώσει εδώ και 44 χρόνια στη διαδρομή Πολυτεχνείο-Αμερικανική Πρεσβεία κάθε 17η Νοεμβρίου. «Επανάσταση» για τη Συμφωνία των Πρεσπών-Ζεν διαλογισμός για τις νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Οι οποίες ωστόσο είναι ΑΡΡΗΚΤΑ δεμένες με το καθόλου απίθανο ενδεχόμενο ο Ζ. Ζάεφ να μην καταφέρει να βρει τελικά τους 81 βουλευτές. Σ’ αυτήν την περίπτωση -της μη άμεσης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ- η μετατροπή της Ελλάδας σε «αμερικανική βάση», εξασφαλίζει τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
Η ΗΧΗΡΗ σιωπή του Μ. Μαξίμου για την ουσία του plan b, το οποίο λανσάρισε από τις ΗΠΑ ο Π. Καμμένος, φωτίζεται και από δυο άλλα επικείμενα γεγονότα: Την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ από τον ενεργειακό κολοσσό της Exxon Mobil με την ενεργό υποστήριξη του Αμερικανικού Στόλου και ΚΥΡΙΩΣ με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, που θα αρχίσει στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον. Εκεί την Ελλάδα θα την εκπροσωπήσει ο ευρισκόμενος στα …μαχαίρια με τον Π. Καμμένο, Ν. Κοτζιάς. Αν μιλούσαμε με όρους βόλεϊ, ο Π. Καμμένος ως καλός πασαδόρος «ύψωσε» κι έρχεται με φόρα σαν έτοιμος από καιρό να «καρφώσει» ο Ν. Κοτζιάς. Κατά τα άλλα στα «αποδυτήρια» Α. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς «σφάζονται» με τον Π. Καμμένο…
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΩΣΤΟΣΟ το αρχικό ερώτημα παραμένει: Τι είναι χειρότερο και πιο επικίνδυνο να συμβαίνει; Να κυβερνά τη χώρα μια διαλυμένη κυβέρνηση που τη διασύρει διεθνώς ή μια κυβέρνηση η οποία στο προσκήνιο υποδύεται την σπαρασσόμενη, ενώ στο παρασκήνιο μεθοδεύει τη μονομερή προσάρτηση της χώρας, αλλάζοντας εντελώς το πάγιο δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής;
Απόλυτος παραλογισμός
Η γενικευμένη κοινωνική και πολιτική κατακραυγή για την απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας να μην δεχθεί τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη άφησε παγερά αδιάφορη την ΟΛΜΕ. Ετσι χθες, με μια «αγωνιστική» απόφαση του Δ.Σ. της, στήριξε την απόφαση των συναδέλφων τους της Μαγνησίας… Το πιο εντυπωσιακό -πέραν του αναβλύζοντος αναχρονισμού- στην απόφαση της ΟΛΜΕ είναι ότι… αναγνωρίζει πως «τα τελευταία χρόνια η κατά 50% μειωμένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων, τα προβλήματα σε εξοπλισμό (…) έχουν δημιουργήσει ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΡΠΟΒΛΗΜΑΤΑ»! Παρόλα αυτά η ΟΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους να εμποδίσουν τα συμφέροντα που θέλουν να μπουν από την πίσω πόρτα στα δημόσια σχολεία. Πρόκειται περί κανονικού παραλογισμού. Ο οποίος όταν συναντιέται με τη γνωστή συνωμοσιολογία, τις εμμονές και τις αγκυλώσεις του «παλιού συνδικαλιστικού κινήματος» παράγει κανονικά εξαμβλώματα. Γιατί τι άλλο είναι όταν ένας «καθηγητής»… καταγγέλλει ότι οι μαθητές του δεν έχουν υπολογιστές -γιατί δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει το χρεοκοπημένο κράτος- αλλά να συνεχίσουν… να μην έχουν για να μην «εμπορευματοποιηθεί» η δημόσια παιδεία; Μόνο παλιακό συνδικαλιστικό εξάμβλωμα μπορεί να είναι και είναι.
Πόσους βουλευτές έχουν οι ΑΝ.ΕΛ.;
Τυπικά στην Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. έχουν απομείνει 6 βουλευτές μαζί με τον πρόεδρό τους. Ομως χθες, τρεις εξ αυτών -οι δυο δημοσίως, η μια «σιωπηλά»- αποκήρυξαν δημοσίως τον Π. Καμμένο. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος και ο Τ. Κουίκ αποδοκίμασαν δημοσίως και τον ενταφιασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝ.ΕΛ., Θ. Τοσουνίδη, ότι είναι ανοιχτό υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο υπερψήφισης νέας πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες επιμένουν, ότι η δήλωση του Θ. Τοσουνίδη ήταν σε συνεννόηση με τον Π. Καμμένο. Οπως και ότι η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά δεν έκρυβε χθες τη δυσαρέσκειά της για τις δηλώσεις Καμμένου-Τοσουνίδη. Πόσους βουλευτές έχει τελικά ο Π. Καμμένος;
Απορίες
1. Διπλός Προϋπολογισμός, διπλή εξωτερική πολιτική, τελικά όντως η κυβέρνηση τα «βλέπει όλα διπλά»;
2. Η παραίτηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη, είναι παραίτηση «αλά Ταλαμάγκα» στην ΕΡΤ;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]