Ο τεχνοκράτης των Βρυξελλών ήθελε να προειδοποιήσει τους πάντες ότι μετά τη λήξη του χρηματοδοτικού προγράμματος η Ελλάδα δεν θα διαπραγματεύεται με κοινοτικούς αξιωματούχους στο Χίλτον για την εκταμίευση των δόσεων αλλά με χρηματιστές και επενδυτές που βλέπουν τα πάντα με βάση τα συμφέροντά τους. Με «κερδοσκόπους» δηλαδή, όπως ανακάλυψε εσχάτως το Μαξίμου, λες και όσοι ασχολούνται με τις αγορές θέλουν να χάσουν τα χρήματά τους.
Σχεδόν 40 ημέρες μετά το πανηγυρικό διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη η κατάσταση στην οικονομία είναι δραματική και δυστυχώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών χωρίς να διαθέτει καν προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης ενώ ήδη έχουν αρχίσει τα σενάρια για το πώς θα διοχετευθεί μέρος από το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» των 24 δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες. Η χαρά του κερδοσκόπου δηλαδή, που εάν διαπιστώσει αδυναμίες και χρήματα θα τρέξει σαν λύκος σε στάνη. Το είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα όταν η αναταραχή που επικρατεί στην Ιταλία μεταφέρθηκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο όπου σφυροκοπήθηκαν μετοχές και ομόλογα.
Κυβέρνηση και Ευρώπη έκλεισαν τα μάτια στα προφανή προβλήματα της οικονομίας και έστησαν την παράσταση της «καθαρής εξόδου» σε μία κοινή προσπάθεια να εμφανίσουν ότι έκλεισε με επιτυχία το ελληνικό πρόβλημα. Οι ευθύνες είναι κοινές αλλά ο καθρέπτης είναι αμείλικτος. Η οικονομία έχει χάσει και το φετινό αναπτυξιακό στόχο του Προϋπολογισμού, οι επενδύσεις αντί για εκρηκτική αύξηση φέτος κατά 11% έχουν μειωθεί στο εξάμηνο κατά 5% ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποτιμηθεί κατά 98% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Με το Δημόσιο εκτός αγορών ουσιαστικά και η χώρα βρίσκεται σε επενδυτική καραντίνα. Τα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και μεγάλους ομίλους προσεγγίζουν το 10% λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το πιστωτικό σύστημα, της αναπτυξιακής καχεξίας αλλά και της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας.
Ο κ. Τσίπρας έκανε το καλό παιδί των δανειστών στραγγίζοντας την οικονομία με θηριώδη πλεονάσματα της τάξης του 3,5% ή 4% σε συνθήκες ύφεσης ή στασιμότητας. Το μόνο που κατάφερε ήταν να εξαντλήσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, να διαλύσει το πιστωτικό σύστημα με τους επαχθείς όρους της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, να ακυρώσει δημόσιες επενδύσεις και να οδηγήσει τη χώρα αθωράκιστη μπροστά στη χειρότερη τρόικα: τις αγορές.
Βροχή οι καταγγελίες για την ΕΡΤ
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μπορεί να αστειεύεται στις συνεντεύξεις του λέγοντας ότι Ν.Δ. και ΔΝΤ θέλουν το κακό της χώρας, αλλά στην ΕΡΤ, που εμπίπτει στον τομέα αρμοδιότητάς του, γίνεται κυριολεκτικώς ο «κακός χαμός» και τα πράγματα είναι σοβαρά. Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση, ευνοϊκή μεταχείριση «φίλων παραγωγών» και άσκηση παραδιοίκησης από μία κλειστή συνδικαλιστική κάστα που έχει παραμερίσει τους «θεατές» της διοίκησης, προέρχονται από συντρόφους του υπουργού και όχι από τη Ν.Δ. ή το ΔΝΤ, για να συνεχίσουμε το ανέκδοτο του υπουργού. Η ΕΡΤ έχει χάσει το στοίχημα της αναδιοργάνωσης και οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση, που, όπως κατήγγειλε και ο εντεταλμένος σύμβουλος του οργανισμού, παρέδωσε τα κλειδιά στους συνδικαλιστές προκειμένου να χειραγωγήσει την ενημέρωση. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σύγχρονο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα λογοδοτεί στην κοινωνία και όχι στον εκάστοτε Παππά. Απαιτείται μία νέα διοίκηση ευρύτατης αποδοχής και εποπτικά όργανα δεοντολογίας που δεν θα επιτρέπουν χειραγώγηση ειδήσεων και παραγωγή αστείας κομματικής προπαγάνδας. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να πράξει τα αυτονόητα, η ευθύνη μοιραία θα περάσει στην επόμενη.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]