Η στρατηγική της αποπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης στηρίζεται σε ένα σκληρό και πολυτελή μηχανισμό. Χαρακτηριστικά όσα ήρθαν στη δημοσιότητα για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ με εξωτερικές παραγωγές, παραγωγή μαύρου πολιτικού χρήματος, κομματοκρατία και αναξιοκρατία, τις οποίες καταγγέλλει μέχρι και ο δεύτερος στην ιεραρχία παράγοντας.
Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Πολιτικός ταχυδακτυλουργός
Με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας έδωσε ένα δείγμα γραφής της επικοινωνιακής στρατηγικής του στην πορεία προς τις εκλογές.
Για να διευκολυνθεί στην επιχειρηματολογία του εξαφάνισε σαν πολιτικός ταχυδακτυλουργός τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ που έχει υπογράψει για την επόμενη διετία και πρόβαλε, με κάθε τρόπο, τα αντίμετρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που συνδέονται με τα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι θα χρηματοδοτηθούν χωρίς δημοσιονομικές αποκλίσεις.
Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματίσει να πάρει από το κοινωνικό σύνολο τρία (5,5 δισ.) και να επιστρέψει με διάφορους τρόπους ένα (1,7 δισ.) αλλά στη ΔΕΘ έκρυψε τα τρία και διαφήμιζε το ένα. Για να κάνει το νέο αφήγημα πιο εντυπωσιακό μίλησε για «παροχές» τετραετίας στη διάρκεια της οποίας βέβαια δεν θα έχει την πρωθυπουργική υπογραφή. Ετσι, πρόβαλε τα 3,5 δισ., που υποτίθεται θα μοιράσει σε βάθος τετραετίας, κρύβοντας τα 11 δισ., που είναι η πρόσθετη επιβάρυνση από τα μέτρα που έχει ψηφίσει για το 2019 – 2020, τα οποία βέβαια θα ισχύσουν και την επόμενη διετία.
Ξεκίνησε από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με το οποίο θα μοίραζε 12 δισ. ευρώ αλλά πήρε 15 δισ. ευρώ. Συνέχισε με το παράλληλο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το οποίο θα καταργούσε το τρίτο πρόγραμμα-Μνημόνιο. Στη φετινή ΔΕΘ διαφήμισε τα αντίμετρα κρύβοντας, σαν καλός πολιτικός ταχυδακτυλουργός που είναι, τα τριπλάσια μέτρα τα οποία έχει υπογράψει.
Φτωχοποίηση με ευθύνες άλλων
Ανάλογης ποιότητας ήταν και η εμφάνισή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο πολιτικός ηγέτης ο οποίος δημιουργεί με την πολιτική του τη λεγόμενη γενιά των 400 ευρώ και επέβαλε, σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες, τη φτώχεια και τις υλικές στερήσεις για το 14% των εργαζομένων, εξαπέλυσε επίθεση κατά του… ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού.
Δεν υπάρχει κυβέρνηση από τη Γερμανία μέχρι την Ιρλανδία και από τη Σουηδία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία η οποία να αποδέχεται ότι εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά αυτό δεν δεσμεύει τον κ. Τσίπρα στην προπαγάνδα του.
Από τη μια, πρωταγωνιστεί με την πολιτική του στην παραπέρα φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και, από την άλλη, καταγγέλλει την Ε.Ε., η οποία έχει κλείσει πέντε χρόνια σταθερής ανάπτυξης, έχει ρίξει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα του 2008 και προχωρεί στη σταθερή αύξηση των πραγματικών μισθών στις περισσότερες χώρες, ότι… εξαθλιώνει τον κόσμο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Προπαγάνδα χωρίς όρια
Από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έδειξε ότι η κυβερνητική προπαγάνδα δεν έχει όρια και στηρίζεται στη συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Υποστήριξε μπροστά στους λίγους ευρωβουλευτές, που παρακολούθησαν την ομιλία του και οι οποίοι κατέληξαν να είναι 65 επί συνόλου 751 όταν ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του, πως η κρίση που προκάλεσε το 2015 στην ελληνική οικονομία δεν είχε οικονομικό κόστος. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι τα περίπου 30 δισ. των προηγούμενων ανακεφαλαιοποίησεων των τραπεζών που χάθηκαν εξαιτίας του μηδενισμού της αξίας των μετοχών τους που προκάλεσαν οι ελιγμοί Τσίπρα – Βαρουφάκη δεν πρέπει να χρεωθούν στην κυβέρνησή του αλλά στις προηγούμενες που έκαναν τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Δηλαδή αυτός έχασε το δημόσιο χρήμα που έβαλαν οι προηγούμενοι στο τραπεζικό σύστημα για να κινηθεί επιτέλους η οικονομία αλλά δεν δέχεται να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών.
Προβάλλει σε όλα τα ζητήματα, με εντυπωσιακό θράσος, την εικόνα της ανεύθυνης εξουσίας που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν σε μία περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ε.Ε. προσπαθούν να στείλουν μηνύματα υπευθυνότητας και ευθιξίας.
Οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία που προκάλεσαν το θάνατο 115 ατόμων το 2017 είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες επειδή δεν είχε πάρει τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και δεν ήταν αρκετά αποτελεσματική η αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Στη Βουλγαρία παραιτήθηκαν πρόσφατα τρεις υπουργοί της κεντροδεξιάς κυβέρνησης εξαιτίας ενός τροχαίου δυστυχήματος με 18 νεκρούς στο οποίο έπαιξε ρόλο η ολισθηρότητα του οδοστρώματος μιας οδού που μόλις είχε κατασκευαστεί με κοινοτική χρηματοδότηση. Οι παραιτηθέντες υπουργοί ζήτησαν συγγνώμη γιατί δεν απέτρεψαν τη δημιουργία των συνθηκών οι οποίες συνέβαλαν στο δυστύχημα.
Υπάρχει και η παραίτηση της υπουργού Υγείας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας επειδή σημειώθηκαν παρατυπίες στην απόκτηση του μεταπτυχιακού διπλώματός της.
Η εξουσία Τσίπρα είναι απόλυτα ικανοποιημένη με τον εαυτό της για την καταστροφή στη Δυτική Αττική, για την καταστροφή στην Ανατολική Αττική και κατηγορεί όσους απαιτούν ανάληψη ευθυνών και έμπρακτη συγγνώμη για… τυμβωρυχία.
Από τον Μαδούρο στον Πινοσέτ
Ενα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας αυτή την περίοδο είναι η υπογραφή που έχει βάλει, στο πλαίσιο της… καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα-Μνημόνιο για νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Η Ν.Δ. καταψήφισε στη Βουλή τη νέα μείωση των συντάξεων που υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκης, ζητεί την άμεση κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου με το σκεπτικό ότι επιβάλλει υπερβολικές μειώσεις στις συντάξεις και υπερβολικές εισφορές σε κατηγορίες ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα προβλήματα στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού.
Ο κ. Τσίπρας απορρίπτει την πρόταση Μητσοτάκη ενώ θα μπορούσε να την αξιοποιήσει για να περιορίσει τις περικοπές των συντάξεων. Παρακαλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να μην ισχύσει η υπογραφή που έβαλε μέχρι να πάμε σε βουλευτικές εκλογές έτσι ώστε να γίνουν οι μειώσεις επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συμπληρώνει την πολιτική αλητεία εις βάρος των συνταξιούχων κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι θέλει να τους πάρει τις συντάξεις με τη μέθοδο που κατά την άποψή του εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή της δεκαετίας του ’70.
Αυτή η επιθετική και αλλοπρόσαλλη προπαγάνδα δεν έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, δείχνει όμως τη χαμηλή ποιότητα και την αντιδημοκρατική νοοτροπία του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του.
Πρώτον, η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι όπως το 2015, έχει υποστεί μία βίαιη ωρίμανση εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Δεύτερον, ο Τσίπρας δεν έχει δημοτικότητα 60% – 65% όπως το 2015 αλλά δημοτικότητα 25%, λίγο κατώτερη της δημοτικότητας του κ. Λεβέντη. Η κοινή γνώμη είναι αποστασιοποιημένη έως εχθρική και η επιθετική προπαγάνδα δεν πείθει, απλά εξαγριώνει.
Τρίτον, η Ν.Δ. έχει ένα σαφές πολιτικό και εκλογικό πλεονέκτημα και μπορεί να εξουδετερώσει την επικοινωνία και την προπαγάνδα του Μαξίμου.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]