Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Αδιαφορία
Ο αρκετά πρόχειρος τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι πυρκαγιές του 2017 προκάλεσε την κριτική της κυβέρνησης από τη Ν.Δ. και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο κ. Τσίπρας δεν έλαβε υπόψη του τις υποδείξεις και τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εμφανίστηκε πολύ σίγουρος για τον εαυτό του και το διοικητικό σύστημα που ελέγχει. Στη συνέχεια, ήρθαν οι πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής -οι οποίες κατέληξαν σε πολύνεκρη τραγωδία- για να στείλουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει μείνει πολύ πίσω σε βασικά έργα υποδομής, μέτρα πρόληψης και σχεδιασμό, σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.
Μετά την καταστροφή στη Δυτική Αττική ο κ. Τσίπρας έκανε επίδειξη πολιτικής αλαζονείας, καλύπτοντας πλήρως τα λάθη και τις παραλείψεις της κ. Δούρου και των συνεργατών της στην Περιφέρεια, ενώ έδωσε για μία ακόμη φορά μαθήματα… πολιτικής συμπεριφοράς στους επικριτές του.
Χωρίς σχέδιο
Συνεχίζοντας την κακή παράδοση των πυρκαγιών του 2017 και της καταστροφής στη Μάνδρα Αττικής, η κυβέρνηση δεν επεξεργάστηκε σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, ούτε προχώρησε στον στοιχειώδη συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Η έλλειψη σχεδιασμού για οτιδήποτε αποτελεί χαρακτηριστικό μιας εξουσίας, τα στελέχη της οποίας δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στην προώθηση των δικών τους ανθρώπων και στη νομή, με όλα τα μέσα, της εξουσίας.
Οι πρόσθετοι κίνδυνοι από τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες και την καταπάτηση των δασικών περιοχών, η κλιματική αλλαγή και ο «στρατηγός άνεμος» είναι ζητήματα που συζητιούνται εδώ και πολύ καιρό και πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν στο σχεδιασμό για τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει προσποιήθηκαν για μία ακόμη φορά ότι είχαν επεξεργαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο και πως είχαν εξασφαλίσει τον αναγκαίο συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών, ενώ, όπως αποδείχτηκε, έκαναν μία από τις γνωστές πολιτικές μπλόφες τους, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση οδήγησε σε εκατόμβη θυμάτων και εκτεταμένες καταστροφές.
Χαρακτηριστική της κυβερνητικής αδιαφορίας ήταν και η νέα μείωση στο μειωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αντί να στηρίξουν με σοβαρά κεφάλαια αναγκαίες δράσεις, όπως η υδροδότηση δασικών περιοχών και η ανάπτυξη συστήματος πυροσβεστικών κρουνών, κυνήγησαν το λεγόμενο υπερπλεόνασμα μέσω της πρόσθετης μείωσης των επενδύσεων υποδομής.
Η κυβερνητική επιδίωξη είναι να εξοικονομηθούν πόροι για την προεκλογική εξαγορά ψήφων ανεξάρτητα από το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος αυτής της επιλογής.
Οργανωτική αποσύνθεση
Μέσα από τις μαρτυρίες των αρμοδίων και των πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πύρινο μέτωπο αναδεικνύεται η έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα.
Αλλού η πυροσβεστική, αλλού η Αστυνομία, ανύπαρκτες η Περιφέρεια και η Πολιτική Προστασία.
Ο υποτιθέμενος σχεδιασμός είναι πολυσέλιδες αποφάσεις και ρυθμίσεις που οδηγούν σε ένα οργανωμένο χάος. Ολοι εισηγούνται σε όλους, με την Περιφέρεια να έχει προβάδισμα στη λήψη αποφάσεων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται πώς ακριβώς θα αντιδράσουν οι εμπλεκόμενοι σε περίπτωση κρίσης.
Οι αποφάσεις για τη λεγόμενη Πολιτική Προστασία μοιάζουν σχεδιασμένες να προστατεύσουν τους διάφορους ανευθυνοϋπεύθυνους από τα λάθη και τις παραλείψεις τους, ανεξάρτητα από την έκταση της καταστροφής ή τον αριθμό των θυμάτων.
Η τηλεοπτική προσπάθεια του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να συντονίσει πολιτικά το υπηρεσιακό, διοικητικό χάος που ο ίδιος είχε δημιουργήσει με τα λάθη και τις παραλείψεις του είχε χαρακτηριστικά μνημόσυνου.
Οι περισσότερες ανθρώπινες ζωές είχαν ήδη χαθεί και απλά ο κ. Τσίπρας φρόντισε να παρέμβει σε ένα σημείο που δεν είχε επισημοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων, σε μια προσπάθεια να μην επηρεαστεί η δημόσια εικόνα του από τις δραματικές εξελίξεις.
Πολύ σωστή η παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, το συντονισμό τους και τον ορισμό του επικεφαλής που θα παίρνει γρήγορα και αποτελεσματικά τις αποφάσεις την ώρα της κρίσης. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι η πολιτική παρέμβαση έρχεται μετά την καταστροφή και δεν μπορεί να καλύψει τα κενά στην οργάνωση και στο συντονισμό.
Ευρωπαϊκή απουσία
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να στηρίξουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ανάπτυξη κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ο οποίος θα προσφέρει νέες οργανωτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες στην Ελλάδα.
Οι σχετικές προτάσεις, που αναπτύχθηκαν με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει η Ν.Δ., την ομάδα των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους, στην οποία συμμετέχει το Κίνημα Αλλαγής, να δίνουν το καλό παράδειγμα της ευρωπαϊκής και εθνικής υπευθυνότητας.
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν την αποχή, έχοντας πλήρη κάλυψη στο θέμα από την κυβέρνηση, η οποία έκτοτε δηλώνει ότι επενδύει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Ασύμμετρα παραμύθια
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση, βοηθούμενος από υπουργούς και συνεργάτες του, πως η πύρινη καταστροφή οφείλεται σε σκοτεινές δυνάμεις.
Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση αναφέρθηκε σε ασύμμετρα φαινόμενα, παραπέμποντας σε ασύμμετρες τρομοκρατικές απειλές. Στη συνέχεια, δεν επέμεινε, άφησε όμως να εννοηθεί ότι κέντρα αποσταθεροποίησης βρίσκονται πίσω από τις πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, η καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης οφείλεται στην καύση ξύλων και διάφορων υλικών από έναν ασυνείδητο, ενώ ο «ένοχος» στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Κινέτα είναι πιθανότατα το προβληματικό δίκτυο της ΔΕΗ.
Μόλις κατέρρευσε η θεωρία της ασύμμετρης απειλής και των κέντρων αποσταθεροποίησης ετέθη από το Μαξίμου η άποψη ότι για όλα φταίει η αυθαίρετη δόμηση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυθαίρετη δόμηση, ειδικά σε δασικές περιοχές, αυξάνει εντυπωσιακά το σχετικό ρίσκο. Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του είναι ότι έχουν ένα ιστορικό πλήρους πολιτικής κάλυψης και υποστήριξης της αυθαίρετης δόμησης. Επί προηγούμενων κυβερνήσεων έκαναν κινητοποιήσεις για την καθυστέρηση ή ματαίωση κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων. Από το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα «πάγωσε» όλες τις κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν με βάση δικαστικές αποφάσεις, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προώθησε στη Βουλή νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και τη νομιμοποίηση της καταπάτησης δασικών εκτάσεων του Δημοσίου από ιδιώτες.
Χαρακτηριστικός ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής «Εφημερίδας των Συντακτών» που χαιρέτιζε τις ψηφοθηρικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα στα συγκεκριμένα θέματα γράφοντας «Το αφεντικό τρελάθηκε!».
«Τρελάθηκε» σε ό,τι αφορά τις ψηφοθηρικές ρυθμίσεις σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα κίνητρα και οι συνθήκες για τη μεγάλη καταστροφή.
Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει, έμπρακτα, τις πολιτικές ευθύνες για τη φοβερή αποτυχία του υπηρεσιακού, διοικητικού συστήματος. Οι διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι αποφεύγουν να ζητήσουν συγγνώμη από τα θύματα των λαθών και των παραλείψεών τους, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φαίνεται εγκλωβισμένος στις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές ισορροπίες. Δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες χωρίς να διαπραγματευτεί αντισταθμιστικά οφέλη για τους εκπροσώπους του κ. Καμμένου, του κ. Κοτζιά και των διαφόρων κομματικών φατριών του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]