Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Ο πήχυς του 15%
Δύσκολα θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό της τάξης του 15% στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.
Το Μαξίμου απασχολεί το σενάριο του εκλογικού καταποντισμού που μπορεί να δημιουργήσει δυναμική πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ίδια ευκολία που ανέβηκε στις ευρωεκλογές του 2014, αποσπώντας μαζικά ψήφους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μπορεί στις ευρωεκλογές του 2019 να υποστεί μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις και κυρίως προς τη Ν.Δ.
Ολα έχουν πάει άσχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την ευρωβουλευτική του ομάδα που δίνει και τον τόνο της πολιτικής δραστηριότητας σε επίπεδο Ε.Ε.
Τρεις από τους έξι ευρωβουλευτές που εκλέχτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ έφυγαν καταγγέλλοντας την ασυνέπεια Τσίπρα και τη στροφή 180 μοιρών της κυβερνητικής πολιτικής το καλοκαίρι του 2015, η οποία ήταν σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή εντολή των ευρωεκλογών του 2014.
Από τους τρεις εναπομείναντες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόνο ο Παπαδημούλης, ο οποίος είναι ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει σημαντική πολιτική δραστηριότητα. Προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα και την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Αριστερά με συμμαχίες με διάφορους Ευρωσοσιαλιστές προκειμένου να εμποδιστεί η άνοδος των πολιτικών δυνάμεων της ελληνικής Κεντροαριστεράς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αριστερό ροκάνισμα
Οι περιορισμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ υφίστανται ένα συνεχές ροκάνισμα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Πιο δυναμικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο είναι ο ηγέτης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς της Γαλλίας, κ. Μελανσόν, και η συνεργαζόμενη με αυτόν, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ηγείται του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η κόντρα Τσίπρα-Μελανσόν έχει πάρει χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας. Ο Μελανσόν ζητεί την αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά με το σκεπτικό ότι η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα αποτελεί άρνηση των αρχών της και μία διαρκή δυσφήμηση του αγώνα της, ενώ ο κ. Τσίπρας δίνει συνεντεύξεις στο γαλλικό Τύπο εμφανίζοντας τον κ. Μελανσόν ξεπερασμένο από τις εξελίξεις και χωρίς τις προϋποθέσεις για να κυβερνήσει.
Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντοπούλου ειδικεύεται στην Ελλάδα και διεθνώς στις βίαιες φραστικές επιθέσεις κατά του κ. Τσίπρα, τον οποίο πλέον χαρακτηρίζει, εξαιτίας των εξελίξεων στο Μακεδονικό, «κανίς» των Αμερικανών.
Συστηματικές είναι και οι επιθέσεις του κ. Βαρουφάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, κατά του Μαξίμου με το σκεπτικό ότι το Μνημόνιο συνεχίζεται μετά την επίσημη λήξη του τον Αύγουστο. Τελευταία ο κ. Βαρουφάκης ειρωνεύεται τον επίτροπο κ. Μοσκοβισί -όψιμο υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ- υπογραμμίζοντας ότι ανεξάρτητα του τι λέει, η γνώμη του δεν μετράει ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες.
Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του σε ελληνικές εφημερίδες ο Μοσκοβισί άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει σημασία για τους θεσμούς η αναβολή για ένα εξάμηνο της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό και πως παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για τη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019.
Το Eurogroup κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση αναβάλλοντας την καταβολή της δόσης των 15 δισ. ευρώ για να ανακοινώσει η κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα… 28 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους της αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ, ενώ οριστικοποίησε τη νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Φάνηκε, λοιπόν, να δικαιώνεται ο κ. Βαρουφάκης στην εκτίμησή του ότι οι απόψεις Μοσκοβισί δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Ο κ. Βαρουφάκης συνεργάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον πρώην πρώτο γραμματέα και προεδρικό υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ. Αμόν, και έχει στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους προσπαθούν να τον διευκολύνουν.
Εντυπωσιακή ήταν και η δημόσια αυτοκριτική της Σοφίας Σακοράφα, η οποία είχε μετά τον Μανώλη Γλέζο το ρεκόρ σταυρών στις ευρωεκλογές του 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά. Οπως δήλωσε μέσα από το λογαριασμό της στο twitter: «Με στενοχωρεί αφάνταστα και με θυμώνει πολύ το γεγονός ότι στήριξα αυτή την κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι πραγματικά μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα. Και θυμώνω πολύ επειδή είπε πολλά, πάρα πολλά ψέματα».
Οι πρώην σύντροφοι που αμφισβητούν από αριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχουν καλή προοπτική στις βουλευτικές και στις ευρωεκλογές. Η κριτική τους όμως έχει μεγάλη πολιτική σημασία γιατί αναδεικνύει την ασυνέπεια, την υποκρισία, την αναποτελεσματικότητα και άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναζήτηση νέων συμμάχων
Ο ηγέτης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς της Γαλλίας, κ. Μελανσόν, θέλει να αναπτύξει τη συνεργασία του με τους Podemos της Ισπανίας και το Μπλόκο της Αριστεράς της Πορτογαλίας και να αποβάλει στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζει η γερμανική Αριστερά.
Θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα του επιτρέψει να προχωρήσει στο ιδεολογικό και το πολιτικό ξεκαθάρισμα που επιθυμεί.
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αγωνιώδη αναζήτηση νέων συμμάχων προτού δοκιμαστεί στην πράξη το σχέδιο Μελανσόν. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που τάσσονται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν σύμβολα ιδεολογικής σύγχυσης και πολιτικής αδυναμίας.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του επιτρόπου κ. Μοσκοβισί, ο οποίος προέρχεται από το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, προωθεί σενάρια που στηρίζονται στον πρωταγωνιστικό ευρωπαϊκό του ρόλο αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιους ακριβώς εκπροσωπεί. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Μπούλμαν, ο οποίος έχει προσχωρήσει στην άποψη Τσίπρα-Παπαδημούλη ότι φτάσαμε στην Ελλάδα στο τέλος των μνημονιακών μέτρων και της λιτότητας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σολτς, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο οποίο ανήκει ο κ. Μπούλμαν, βγάζει μέσω Eurogroup έναν νέο λογαριασμό στους Έλληνες πολίτες που περιλαμβάνει τη μείωση των συντάξεων.
Στο Μαξίμου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ευρωεκλογές είναι μια χαμένη υπόθεση, γι’ αυτό άλλαξαν και σε αυτό το θέμα άποψη και θα τις συνδυάσουν με τις αυτοδιοικητικές, σε μια μάταιη προσπάθεια να αμβλύνουν το πολιτικό μήνυμα.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να πάει τις βουλευτικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 χωρίς να αναλάβει το ρίσκο της πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ λόγω ενός εξαιρετικά αρνητικού ευρωεκλογικού αποτελέσματος. Είναι επίσης πιθανό οι βουλευτικές εκλογές να προηγηθούν των ευρωεκλογών και να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2018, πριν το Eurogroup οριστικοποιήσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]