Η Ολλανδία φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των χωρών του ΟΟΣΑ με τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στις δύσκολες ηλικίες των 12-16 ετών. Μια επιπλέον έρευνα, της HSBC, που έγινε σε 48 χώρες, επιβεβαίωσε το πρώτο συμπέρασμα, για τους Ολλανδούς εφήβους.
Ας δούμε γιατί αυτή η επίπεδη χώρα, που ούτε έχει Iστορία υψηλού πολιτισμού αιώνωn ούτε είναι ισχυρή οικονομική δύναμη -αντίθετα έχει μια «κακή» ιστορία αποικιοκρατίας- μπορεί να μεγαλώνει παιδιά ευτυχισμένα. Σύμφωνα με τις πολυετείς έρευνες, δύο είναι οι παράγοντες που θωρακίζουν τους εφήβους απέναντι στην πίεση και το άγχος της ηλικίας: το σχολείο πρωτίστως, το σπίτι ακολούθως.
Στο ολλανδικό σχολείο τα παιδιά δεν πιέζονται πολύ καθώς το εκπαιδευτικό περιβάλλον φροντίζει να μην προάγει το σκληρό ανταγωνισμό. Οι εκπαιδευτικοί στην Ολλανδία (το ίδιο συμβαίνει και στη Φινλανδία) περνούν από συνεχή προγράμματα επανεκπαίδευσης και αξιολόγησης, όπου μαθαίνουν να αξιολογούν και να προσεγγίζουν ψυχολογικά τα παιδιά. Επίσης, οι γονείς «διδάσκονται» να μην είναι απαιτητικοί με τις επιδόσεις των παιδιών του και να μην περιμένουν πολλά, βαραίνοντάς τα με επιπλέον υποχρεώσεις.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
«Στην Ολλανδία, τα παιδιά είναι πιο ελεύθερα να επιλέγουν τα μαθήματα που θα ακολουθήσουν, τους φίλους, πότε θα διαβάσουν. Μαθαίνουν από πολύ νωρίς να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους και αυτό τα κάνει πιο ώριμα… Εμείς εδώ δεν λέμε ποτέ τη φράση “είσαι καλό παιδί, καλός μαθητής”, λέμε μόνο “μπράβο” για να επιβραβεύσουμε», τονίζει μια καθηγήτρια ολλανδικού λυκείου στην Guardian.
Κι επειδή μιλάμε για Ολλανδία, να σημειωθεί πως η χρήση κάνναβης και αλκοόλ παρουσιάζει μείωση στη χώρα αυτή, στις ηλικίες 12-16. Επίσης, οι Ολλανδοί έφηβοι είναι οι λιγότερο παχύσαρκοι και τα περιστατικά μπούλινγκ που υφίστανται είναι σαφώς περιορισμένα σε σχέση με παιδιά άλλων χωρών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]