Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Επί δυο ώρες βλοσυρός, σφιγμένος και οξύθυμος, πολύ μακριά από την εικόνα του άνετου και μονίμως χαμογελαστού «μεγάλου διπλωμάτη». Και το κυριότερο: Έδειχνε να ενδιαφέρεται περισσότερο να μην μείνει στα δικά του χέρια ο «μουτζούρης» της αποτυχίας στο πλαίσιο ενός εσωκομματικού παιγνίου, με το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι-αν χρειαστεί-ο Α. Τσίπρας θα επιχειρήσει να τον «αδειάσει». Ο «έμπειρος» σε τέτοια «παίγνια», τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αριστερά, Ν. Κοτζιάς, κατέστησε σαφές, πως δεν προτίθεται να γίνει η «Ιφιγένεια του Σκοπιανού». Ωστόσο, η ιδιαίτερη προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες δείχνει ότι εκ των πραγμάτων το «ναυάγιο» δεν είναι απίθανο, αλλά και ότι έχει αρχίσει ήδη το εσωκομματικό blame game.
Ο Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ όμως προσπάθησε και να κρατήσει ζωντανό το ενδεχόμενο της λύσης, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι είμαστε «ένα τσακ» μακριά. Ότι απομένει μόνο το κρίσιμο βήμα των Σκοπίων και το περίφημο πια τηλεφώνημα του Ζ. Ζάεφ στον Α. Τσίπρα. Το κρίσιμο βήμα απ’ ό,τι φαίνεται είναι το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων. Δηλαδή ποιες κινήσεις θα προηγηθούν και ποιες και πότε θα ακολουθήσουν. Κι εκεί φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα. Χθες πάντως και τα Σκόπια, μέσω του Ζάεφ αλλά και άλλων πολιτικών αξιωματούχων, προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έφτασε στο σημείο να πει ότι «είναι θέμα ωρών» το τηλεφώνημα στον Α. Τσίπρα. Με όσα συμβαίνουν είναι άγνωστο αν πρόκειται για διπλωματικό ελιγμό προκειμένου να μην χρεωθεί τη μη λύση ή αν έχει επιτευχθεί κάποια σημαντική συμφωνία στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
ΩΣΤΟΣΟ παραμένει εντυπωσιακός ο πολιτικός κυνισμός της κυβέρνησης στο εσωτερικό μέτωπο. Ο Ν. Κοτζιάς μάλιστα χθες επικαλέστηκε μέχρι και απόρρητα έγγραφα, προκειμένου να ισχυριστεί ότι η Ν.Δ. είχε…αποδεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια». Το «επιχείρημα» είναι απλώς αστείο, γιατί όπως είναι γνωστό απλούστατα… ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ καμία συμφωνία τότε. Αντιθέτως, η τότε κυβέρνηση, ξέροντας ότι έχει απέναντί της το σκληροπυρηνικό Γκρουέφσκι, μπήκε σε μια συζήτηση με στόχο να χρεωθεί η ΠΓΔΜ την αδιαλλαξία. Συζήτησε μια ονομασία, την οποία ήξερε ότι δεν θα τη δεχόταν ο Γκρουέφσκι. Όπως και ΔΕΝ τη δέχθηκε. Mε αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει απολύτως το στόχο της και η ΠΓΔΜ να χάσει και το blame game. Τι συγκρίνει άραγε ο Ν. Κοτζιάς; Ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι έτοιμοι να δεχθούν μια σύνθετη ονομασία -σε αβέβαιο πλαίσιο ως προς το erga omnes- στο πλαίσιο μιας ΕΠΙΣΗΜΗΣ συμφωνίας, με μια σωστά προετοιμασμένη διαπραγματευτική τακτική, η οποία ουδέποτε κατέληξε σε συμφωνία κι άφησε το «μουτζούρη» στα χέρια του Γκρουέφσκι. Συγκρίνει σκοπίμως μήλα με πορτοκάλια…
ΣΤΟ ΙΔΙΟ μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε τον… Κ. Μητσοτάκη γιατί η κυβέρνηση κατάφερε να αυτοπαγιδευτεί και να απειλείται με μεγαλειώδες φιάσκο!
ΌΛΑ ΑΥΤΑ είναι δείγματα εκνευρισμού και πανικού. Καθώς όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αν υπάρξει «ναυάγιο» -μεταξύ άλλων- θα υπάρξει και κι ένα σκληρό εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών…
Η καλή και η κακή εκδοχή
Η αντίδραση του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης στην απελευθέρωση των «8» ήταν τριτοκοσμική, άθλια και απαράδεκτη. Με γλώσσα λιμανιώτικη -«αντρικός λόγος», «πακετάρισμα» κ.λπ.-.που δεν αρμόζει σε χώρα που σκέπτεται καν να γίνει μέλος της Ε.Ε. Το περίεργο είναι ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτήν τη χυδαία επίθεση της Άγκυρας, προκειμένου ν’ «απαντήσει» έμμεσα στις πολλαπλές -και ακόμα αναπάντητες επίσημα- προκλήσεις του Ερντογάν, ότι ο Α. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την παράδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σιμορέλης, ο οποίος είπε και το περίφημο «αν τολμήσουν θα τους σπάσουμε τα χέρια», ήταν απολύτως σαφής: Η απελευθέρωση των 8 «εκ των πραγμάτων αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού στον Ερντογάν. Κι αυτή είναι η καλή εκδοχή… Υπάρχει όμως και η κακή εκδοχή. Ο αποδεδειγμένα εύκολα αυταπατώμενος Α. Τσίπρας να το είπε και μετά να κατάλαβε -ή να του εξήγησαν- τι σήμαινε αυτό για το νομικό πολιτισμό μιας ευρωπαϊκής χώρας. Και σιωπηρώς να πήρε το λόγο του πίσω. Προς αυτή την εκδοχή συνηγορεί και η πολύμηνη άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει άμεσα κι ευθέως αν υπάρχει ή όχι τέτοια δέσμευση. Μια από τις συνέπειες της κακής εκδοχής είναι και η τύχη των 2 Ελλήνων στρατιωτών, που κλείνουν 100 μέρες στις τουρκικές φυλακές…
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
«Πάγος» από Τσακαλώτο
Παγωμάρα έπεσε στην αίθουσα όπου ενημερώθηκε χθες η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το «συμπληρωματικό Μνημόνιο» που θα ψηφίσουν στις 14 Ιουνίου. Ο Τσακαλώτος, για άλλη μια φορά, είπε ορθά-κοφτά ότι ο ΕΝΦΙΑ για το 15% των πολιτών θα αυξηθεί, για το 18% θα μειωθεί και για το 67% θα μείνει ως έχει. Δηλαδή για το 82% των Ελλήνων ο ΕΝΦΙΑ -που θα τον καταργούσαν- ή θα επιβαρυνθεί ή θα μείνει ως έχει! Η δεύτερη στιγμή που αρκετοί βουλευτές πάγωσαν -απ’ αυτούς που έχουν εκτεθεί ήδη στα κανάλια αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις- ήταν, όταν ο υπουργός Οικονομικών τους θύμισε ότι στις 14 Ιουνίου θα το… ξαναψηφίσουν!
«Οχι» υποθετικά ερωτήματα
Η τακτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όταν στριμώχνονται για το Σκοπιανό έχει «τυποποιηθεί»: Η μπάλα στην εξέδρα με τα αμήχανα ερωτήματα του τύπου «κι εσείς τι θα κάνετε αν…». Χθες στη συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε σαφή οδηγία στα στελέχη του κόμματος να αποφεύγουν τις απαντήσεις σε υποθετικά ερωτήματα. Τα οποία ουσιαστικά συνιστούν «πολιτικό συνδικαλισμό» και αποσκοπούν όχι να φωτίσουν τις εξελίξεις, αλλά να τις συσκοτίσουν…
Η διαφορά με τις άλλες χώρες
Σε πέντε λόγους κωδικοποίησε ο Χρ. Σταϊκούρας τη διαφορά από άλλες χώρες που έχουν βγει από Μνημόνια. 1. Σε καμία άλλη δεν επιβλήθηκαν επιπλέον μέτρα λιτότητας. 2. Καμία δεν αναγκάστηκε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα πλεονάσματα για πέντε χρόνια 3. Καμία άλλη χώρα δεν υποχρεώθηκε να υποθηκεύσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στο Υπερταμείο 4. Σε καμία άλλη δεν μετατέθηκε η ρύθμιση του χρέους, για μετά τη λήξη του προγράμματος 5. Πουθενά αλλού δεν επιβλήθηκε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων. Το «έργο» και η «επιτυχία» της κυβέρνησης σε πέντε σημεία…
Απορίες
1. Πώς εσείς, κοτζάμ «καθηγητής», αποκαλέσατε «κυρίους» δύο τεθνεώτες (Κων. Μητσοτάκη, Μ. Εβερτ);
2. Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ, μειώνονται τα παράβολα για την άδεια παραμονής των μεταναστών. «Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη»;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]