Η είδηση που έπεσε σαν βόμβα για τη διακοπή συνεργασίας της Unicef με το ελληνικό τμήμα της θα λειτουργήσει σαν χιονοστιβάδα που θα συμπαρασύρει στο διάβα της κομμάτια της «ανθρωπιστικής βιομηχανίας». Το τι ακριβώς έχει συμβεί και τι περιλαμβάνει το πόρισμα του ελέγχου που έκανε ανεξάρτητος φορέας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Οι πρώτες πληροφορίες του ρεπορτάζ κάνουν λόγο για υψηλές αμοιβές στελεχών και οικονομικές παρατυπίες στο σύστημα των προμηθειών, οι οποίες αφορούν τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας της οργάνωσης στη χώρα. Ωστόσο η σοβαρότητα των παρατυπιών αυτών είναι κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί μόνο από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και όχι από εμάς. Αυτό όμως που μπορούμε να θεωρήσουμε σίγουρο είναι ότι και μόνο στο άκουσμα της είδησης αποβολής της Unicef Ελλάδας από τους κόλπους της διεθνούς Οργάνωσης θα φουντώσει η ήδη αυξημένη δυσπιστία των πολιτών για τις ΜΚΟ και θα μειωθούν οι ιδιωτικές δωρεές. Δηλαδή θα τους πάρει όλους η μπάλα.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που μαύρα σύννεφα σκιάζουν τον ουρανό των εθελοντικών οργανώσεων. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά, στην πρώτη δεκαετία του 2000, τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με διάφορες απίθανες ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και τις υποθέσεις διαφθοράς που πήραν το δρόμο προς τον εισαγγελέα. Ακόμα και πρόσφατα, με αφορμή την έκρηξη του προσφυγικού και την έντονη δραστηριοποίηση δεκάδων οργανώσεων από όλο τον κόσμο -48 ελληνικές και ξένες οργανώσεις είναι ενταγμένες μόνο στο Μητρώο του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής-, έγιναν πολλές καταγγελίες για τη δράση ορισμένων από αυτές.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Αλλες «σαμπόταραν» την εκκένωση της Ειδομένης για ιδεολογικούς λόγους, άλλες φούσκωναν τον αριθμό των θυμάτων της σεξουαλικής κακοποίησης χωρίς ταυτόχρονα να δίνουν επαρκή στοιχεία, ενώ κάποια στιγμή υπήρξε ακόμα και καταγγελία από τις Βρυξέλλες για σκάνδαλο σεξουαλικής εκμετάλλευσης-οικονομικής διαφθοράς από συγκεκριμένη ΜΚΟ την οποία όμως ποτέ δεν κατονόμασαν. Στο ίδιο πνεύμα, έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά σε παγκόσμια κλίμακα για εξωφρενικές αμοιβές στελεχών που υποτίθεται ότι καταπολεμούν την ακραία φτώχεια, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε ξανά.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]