Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο κ. Τσίπρας έχει επισκεφθεί στο παρελθόν πολλές επιχειρήσεις αλλά συνήθως βρισκόταν έξω και διαδήλωνε, όταν μάλιστα επρόκειτο για ΔΕΚΟ τότε τα συλλαλητήρια ήταν μέσα στα βασικά του καθήκοντα.
Αργησε ο πρωθυπουργός να καταλάβει ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα. Και δυστυχώς έκανε τα πάντα για να την πολεμήσει. Αύξησε τους φόρους, έριξε την οικονομία σε αχρείαστα Μνημόνια, ολιγώρησε μπροστά σε επενδύσεις και φόρτωσε τους πολίτες με πρόσθετα βάρη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έλειψαν από την αγορά.
Ακόμη και η Apivita του φίλου του κ. Κουτσιανά έχει εξαγοραστεί από έναν ισπανικό όμιλο, για αυτό και το αστείο του κ. Τσίπρα για την «Μπαρτσελόνα των καλλυντικών» δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο.
Δεν ξέρουμε εάν ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Ελληνα επιχειρηματία, που κρατάει τουλάχιστον το δικαίωμα της καταστατικής μειοψηφίας, γιατί παραχώρησε την πλειοψηφία των μετοχών στην ισπανική Puig, όταν ήδη είχε καταφέρει να έχει αυτόνομη εξαγωγική παρουσία σε δεκάδες χώρες.
Εάν δεν βρήκε απαντήσεις, καλό θα ήταν για τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις της υαλουργίας Γιούλα, που είχε δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή αγορά και πουλήθηκε στην πορτογαλική ανταγωνίστρια εταιρία Vidro στα μέσα του Οκτωβρίου του 2016.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Εκεί θα μπορούσε να ακούσει ότι η ελληνική εταιρία δεν μπορούσε να αντέξει τα υψηλά επιτόκια λόγω του μεγάλου ρίσκου της χώρας. Τα capital controls, που θα καταργούνταν την επομένη του δημοψηφίσματος, διέλυσαν το τραπεζικό σύστημα και οδήγησαν επιχειρήσεις όπως η υαλουργία Γιούλα σε λύσεις ανάγκης.
Σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει τότε τα στελέχη της εταιρίας, ο πορτογαλικός όμιλος δανείστηκε με 1% για να αγοράσει τα 4 από τα 7 εργοστάσια της Γιούλα όταν η ελληνική βιομηχανία δανειζόταν με επιτόκια 8% και 9%.
Ο ανταγωνισμός άνισος και η μάχη για τη διατήρηση των μονάδων δύσκολη. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ζωτικό χώρο για να αναπτυχθούν. Λιγότερους φόρους, καλύτερο κλίμα στην οικονομία, ενίσχυση των επενδυτικών τους πρωτοβουλιών από το κράτος.
Για το λόγο αυτό οι επισκέψεις του πρωθυπουργού είναι χρήσιμες αλλά πρέπει να τον οδηγούν και σε σωστά συμπεράσματα. Εάν μετά από αυτά που είδε στην Apivita θεωρεί ότι στις επιχειρήσεις το κέρδος δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, τότε εξηγείται πολύ εύκολα το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει το πακέτο Γιούνκερ επειδή κάθε δράση απαιτεί business plan και έναν προϋπολογισμό όπου τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα, όπως με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Χωρίς κερδοφορία οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να σταθούν, όπως ακριβώς οι προϋπολογισμοί χωρίς πλεονάσματα και οι οικονομίες χωρίς ανάπτυξη…
Τζάμπα είναι οι υποσχέσεις
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, που τη νύχτα των αποφάσεων για το δημοψήφισμα δήλωνε ότι ξημερώνει μία ωραία ημέρα για την Ελλάδα, υποσχέθηκε χθες μέσω του Real FM ότι προϊόντος του χρόνου θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ορισμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Τζάμπα είναι οι υποσχέσεις, αλλά η πραγματικότητα διαφορετική. Ο κ. Παππάς έχει ψηφίσει μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της συμπολίτευσης την περικοπή του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ από το 2020 ή από το 2019, ανάλογα με τις βουλές του ΔΝΤ. Επομένως οι φορολογούμενοι θα δεχθούν νέα κύματα φόρων και όχι ελαφρύνσεων.
Και πλειστηριασμοί και… αριστερά
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πλέον γεγονός και χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στο σφυρί προκειμένου να περιοριστούν οι επισφάλειες των τραπεζών. Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ περνάμε στις «ηλεκτρονικές δημοπρασίες» ώστε να αποφεύγονται και οι διαμαρτυρίες έξω από τα ειρηνοδικεία. Οι πλειστηριασμοί της Αριστεράς θα δημιουργήσουν ακόμη ένα ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας γιατί πολλοί δανειολήπτες είχαν πιστέψει τα συνθήματα του Τσίπρα και των συντρόφων του.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου