Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες πολλών Ευρωπαίων συνταξιούχων να σώσουν κάτι από τις πενιχρές συντάξεις τους, κρίνοντας νόμιμες τις περικοπές που επιβλήθηκαν για χάρη του «κοινού συμφέροντος» . Η απόφαση του ΕΔΔΑ αφορά την προσφυγή μιας Λιθουανής συνταξιούχου που έχασε 15% την περίοδο 2010-2013, αλλά επηρεάζει άμεσα χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, σημείωσαν η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» και η αυστριακή «Die Presse». Συνήθως τέτοιες αποφάσεις μετατρέπονται σε βολική νομολογία.
Τραμπ: Επέκταση αλά 19ο αιώνα
Το τσουνάμι λιτότητας που επιβλήθηκε στη Λιθουανία (περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, μαζί με υπερβολικές αυξήσεις φόρων) είναι ό,τι κοντινότερο στα ελληνικά Μνημόνια. Δίνοντας λοιπόν προτεραιότητα στο «κοινό συμφέρον» (δηλαδή τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως την αντιλαμβάνονται οι μονολιθικοί θεσμοί της Ε.Ε. και οι πειθήνιες κυβερνήσεις), οι δικαστές του Στρασβούργου έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τα κοινωνικά και περιουσιακά δικαιώματα των απλών ανθρώπων.
Δεδομένου ότι στην Ελλάδα (και άλλες χώρες) επίκειται νέος γύρος περικοπών στις συντάξεις βάσει των ψηφισμένων διατάξεων του τρίτου Μνημονίου, αλλά και των αυστηρών μηνυμάτων που έστειλε το ΔΝΤ μέσω της κ. Βελκουλέσκου, είναι πλέον σαφές ότι με την ευθυγράμμιση της Δικαιοσύνης στο δόγμα «πρώτα τα δημοσιονομικά και ύστερα οι άνθρωποι», οι συνταξιούχοι χάνουν και την τελευταία τους ελπίδα.
Και κάτι αξιοπερίεργο: Οι Γιαπωνέζοι συνταξιούχοι δεν αντιμετωπίζουν προς το παρόν τέτοια προβλήματα, αλλά με τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού οι σημερινοί 40άρηδες κινδυνεύουν να πάρουν σύνταξη στα 75! Δίνοντας «πάσα» στην κυβέρνηση του Τόκιο, η Γηριατρική Εταιρία της Ιαπωνίας πρότεινε τις προάλλες να ανέβει το κατώφλι εισόδου στην τρίτη ηλικία από τα 65 στα 75. Οι μεταξύ 75-90 θα χαρακτηρίζονται «ηλικιωμένοι» και μόνο οι άνω των 90 να «υπερήλικες». Συμπέρασμα: Ερχεται γερή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα των χρυσανθέμων.