Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πλέον όλοι εκτιμούν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι ασθενική της τάξης του 1% με 1,5%, που σημαίνει ότι σε σχέση με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών έχουν χαθεί εισοδήματα κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τώρα στο Μαξίμου ποντάρουν στη θεωρία του «αυτόματου πιλότου». Υστερα από 8 χρόνια κρίσης και ενώ η οικονομία κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε νέα χαμηλά επίπεδα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το «ελατήριο» θα εκτιναχθεί. Για αυτόν το λόγο μπροστά σε κάθε θετική εξέλιξη πανηγυρίζουν σαν να έβαλαν γκολ.
Πρόσφατο παράδειγμα η πτώση των επιτοκίων στα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια από 2,9% σε 2,7% που χαιρετίσθηκε από το Μαξίμου ως ένδειξη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίας. Μικρή λεπτομέρεια: επί Σαμαροβενιζέλων το επιτόκιο των εντόκων ήταν στο 2%.
Αντίστοιχα πανηγύρια είχαμε τον προηγούμενο μήνα για τη μικρή αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Ωστόσο και πάλι το ΑΕΠ υπολείπεται σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Στα 2,5 χρόνια του Τσίπρα η χώρα γύρισε στην ύφεση και οι τιμές σε μετοχές, ομόλογα, κτηματαγορά αλλά και αγορά εργασίας έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά. Για το λόγο αυτόν οι επενδυτές γύρισαν ξανά το βλέμμα τους προς την Ελλάδα. Βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες σε ελκυστικές τιμές. Θυμηθείτε τι έγινε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ξεπούλημα όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. δέχθηκε προσφορά 300 εκατομμυρίων ευρώ και επί Τσίπρα δόθηκε αντί 45 εκατομμυρίων.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Το ρίσκο της Ελλάδας μειώθηκε μετά την υπογραφή του Μνημονίου, που δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, ενώ δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος αντίστοιχος με εκείνον του 2014. Θυμίζουμε ότι τότε ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούσε τους επενδυτές ότι δεν θα αναγνώριζε «συμφωνίες ξεπουλήματος» και θα αντιμετώπιζαν δικαστήρια. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα και δηλώνει ότι θα εφαρμόσει πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η οικονομία θα σταθεροποιηθεί, όμως αυτό δεν θα σώσει τον Τσίπρα. Το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. δεν ανατρέπεται γιατί οι πολίτες θα τιμωρήσουν τον πρωθυπουργό για τα ψέματά του που έφεραν νέα Μνημόνια και πρόσθετα μέτρα της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γνωρίζουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ψήφισαν τη μείωση των συντάξεων το 2019 και την υπερφορολόγηση των πολιτών μέσω της περικοπής του αφορολόγητου ορίου. Ο κ. Τσίπρας θα προσφύγει σε κάλπες κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο του 2018, ελπίζοντας ότι η οικονομία θα έχει μπει σε «ξέφωτο» πριν από τα μέτρα του 2019.
Ομως η πολιτική κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει. Εκτός εάν στο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι συνταξιούχοι θα πανηγυρίζουν για την άνοδο του Χρηματιστηρίου και οι χαμηλόμισθοι θα ψηφίσουν με το βλέμμα στις τιμές των δεκαετών ομολόγων.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου