Ως προς την παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το Τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν και αφορά προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς από 1ης/8/2022 έως 31/7/2023, η οινοπαραγωγή φέτος εμφανίζεται μειωμένη κατά 30,5%, από 2.468.945 εκατόλιτρα (hl) το 2021 σε 1.715.924 hl το 2022. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (KEOΣOE), τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι επισφαλή και δεδομένου ότι ο τρύγος θα συνεχιστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής θα είναι πιθανότατα αρκετά υψηλότερος.
Αλλωστε, η ίδια εικόνα εκτιμήσεων περίπου παρουσιάστηκε και την περσινή αντίστοιχη περίοδο, ενώ τα οριστικά στοιχεία οινοπαραγωγής του επόμενου Μαρτίου, που βασίστηκαν σε στοιχεία παραλαβής των οινοποιείων, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Ενδεικτικά, παρά την πρώτη εκτίμηση, η οποία απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30/9/2021 και προέβλεπε ότι η παραγωγή κρασιού θα διαμορφωνόταν στα 1.710.400 hl, δηλαδή μειωμένη κατά 25,09% σε σχέση με το 2020, τελικά η οριστική καταγραφή της οινοπαραγωγής, που βασίζεται στις Δηλώσεις Παραγωγής και Συγκομιδής, ανήλθε στα 2.468.945 hl, αυξημένη κατά 8,13% σε σύγκριση με το 2020, που άγγιξε τα 2.283.200 εκατόλιτρα.
Οπως αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και ιδρυτής του Κτήματος Σκούρα, Γιώργος Σκούρας, η φετινή παραγωγή είναι καλή και παρά τις απανωτές κρίσεις που έχουν ξεκινήσει από το 2010 (δημοσιονομική, πανδημία, ενεργειακή και πόλεμος), το κρασί αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό προϊόν. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφηκε μια εντυπωσιακή άνοδος της κατανάλωσης της τάξεως του 20%-30% λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. «Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος έδειξε ότι η πορεία δεν θα είναι καλή, καθώς η πτώση της κατανάλωσης κινήθηκε στα ίδια ποσοστά (σ.σ.: 20%-30%)», επισημαίνει ο ίδιος.
Σύμφωνα πάντως με την Copa – Cogeca, τη συνδικαλιστική οργάνωση των Ευρωπαίων αγροτών, η παραγωγή κρασιού στην Ε.Ε. προβλέπεται να παραμείνει περίπου σταθερή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά υπολείπεται του μέσου όρου της πενταετίας (2017-2021), με σημαντικές διαφορές σε κάθε κράτος-μέλος, ως αποτέλεσμα της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.
Μάλιστα, οι τρεις βασικές χώρες παραγωγής, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να παραγάγουν 130,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, εμφανίζοντας μια οριακή βελτίωση (1,1%) από τα 128,7 εκατ. εκατόλιτρα που παρήχθησαν το 2021-22 και μια μικρή πτώση (-2,1%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας των 132,9 εκατ. εκατόλιτρων. Μειώσεις στις αποδόσεις καταγράφονται στις περισσότερες από τις άλλες χώρες παραγωγής, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, είναι θετικό ότι τα σταφύλια βρίσκονται σε πολύ καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, προμηνύοντας κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.
Χωρίς «φρένο» οι ανατιμήσεις
Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται οι τιμές των κρασιών, καθώς οι οινοπαραγωγοί υπογραμμίζουν ότι το κόστος των πρώτων υλών, αλλά και της ενέργειας, έχει αυξηθεί δραματικά. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν στον «Αγροτικό Τύπο» στελέχη της αγοράς, ένα οινοποιείο που μέχρι πέρυσι πλήρωνε για το ηλεκτρικό ρεύμα λογαριασμό ύψους 100.000 ευρώ, φέτος καλείται να καταβάλει 350.000 ευρώ, ενώ το κόστος των φιαλών έχει εκτοξευθεί κατά 100%.
«Οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν και τα κρασιά ακρίβυναν. Ενδεικτικά, το μοσχοφίλερο (είδος σταφυλιού) είναι 10% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι, ενώ λίγο μικρότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στο αγιωργίτικο σταφύλι. Οι τιμές πιέζονται, η ενέργεια έχει… πετάξει, οι φιάλες είναι ακριβότερες κατά 100%, ενώ ανατιμήσεις παρατηρούνται στα χαρτοκιβώτια και στις μεταφορές», δηλώνει ο κ. Σκούρας και προσθέτει ότι «τα κρασιά ακρίβυναν και θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν».
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα κρασί μεσαίας κατηγορίας με φιλική στον καταναλωτή τιμή, ενώ κόστιζε από 6-9 ευρώ η φιάλη (750 ml), ανέβηκε στα 7-10 ευρώ. «Δεν μπορούμε να αυξήσουμε πάρα πολύ τις τιμές, γιατί θα μας γυρίσει μπούμερανγκ. Ο καταναλωτής θα σταματήσει να το αγοράζει. Οι οινοποιοί θα πρέπει να μετριάσουμε τα πάντα για να είναι ελκυστικές οι τιμές των προϊόντων τους», σημειώνει ο ιδρυτής του Κτήματος Σκούρα. Σε ό,τι αφορά τα πολύ ακριβά κρασιά, τονίζει ότι δεδομένου ότι απευθύνονται σε ένα άλλο κοινό, όσο και να ανέβει η τιμή τους, οι καταναλωτές θα μπορούν να τα αγοράζουν. Ο ίδιος πάντως δεν βλέπει σύντομα το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των τιμών, υπογραμμίζοντας ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όλα συνεχίζουν να είναι υψηλά.
Ελλείψεις σε φιάλες
Ενα ακόμα πρόβλημα που καλούνται να διαχειριστούν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις είναι οι ελλείψεις στις φιάλες και η αύξηση του κόστους τους κατά 100%, καθώς η Ουκρανία διαθέτει τις μεγαλύτερες υαλουργίες, οι οποίες τροφοδοτούν όλες τις αγορές της Ευρώπης. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στην Ουκρανία διαθέτουν παρουσία 10 υαλουργίες με μεγάλα εργοστάσια, πολλά εκ των οποίων δεν λειτουργούν πλέον. «Η Ουκρανία είναι η Κίνα της Ευρώπης. Εχει χαμηλό εργατικό κόστος, φθηνό φυσικό αέριο, επειδή είναι δίπλα στη Ρωσία, και φθηνά μεταφορικά, επειδή είναι κοντά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ομως, πλέον υπάρχει πρόβλημα με τις προμήθειες φιαλών. Αν και κάποια εργοστάσια λειτουργούν ακόμα, λίγα φορτηγά φεύγουν από τη χώρα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στον «Αγροτικό Τύπο».
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η άνοδος των τιμών των μπουκαλιών αποδίδεται στην εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς το 35% της τιμής τους προέρχεται από την ενέργεια.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο κ. Σκούρας, τονίζοντας ότι υπάρχουν ελλείψεις στις φιάλες, ειδικά σε κάποιες με ιδιαίτερη μορφή. «Υπάρχει δυσκολία στην προμήθεια. Αναζητούμε εναλλακτικές αγορές για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, ενώ αναγκαστικά βρίσκουμε άλλου είδους φιάλες», καταλήγει.
ΠΙΝΑΚΑΣ: ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2022-2023
Εκτίμηση 2022 | Εκατόλιτρα παραγόμενων οίνων | Οριστική παραγωγή 2021 | % ποσοστό μεταβολής |
Οίνοι ΠΟΠ | 175.356 | 199.795 | -12,23 |
Οίνοι ΠΓΕ | 402.024 | 415.886 | -3,33 |
Ποικιλιακοί οίνοι χωρίς ΠΟΠ/ΠΓΕ | 151.162 | 222.149 | -31,50 |
Αλλοι οίνοι | 986.382 | 1.627.959 | -39,41 |
Σύνολο | 1.715.924 | 2.468.945 | -30,5 |
Ειδήσεις σήμερα
«Αφοπλίζει» η Αντζελίνα Τζολί εναντίον του Μπραντ Πιτ: «Χτύπησε εμένα και τα παιδιά μου»
Η Σοφία Χατζηπαντελή έχει δώσει όνομα στο μονόφρυδό της – Πως το αποκαλεί