Οπως αναφέρουν οι παραγωγοί, φέτος τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς δεν μπορούν να την πουλήσουν και όσοι καταφέρνουν να τη διαθέσουν, είτε σε ιδιώτες είτε σε συνεταιρισμούς, η τιμή που προτείνουν κυμαίνεται από 0,70-1,25 ευρώ το κιλό. Κρούουν, δε, τον κώδωνα του κινδύνου για εγκατάλειψη της καλλιέργειας, καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, ενώ οι αποθήκες τόσο των μεταποιητών όσο και των συνεταιρισμών είναι γεμάτες.
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι οι τιμές που δίνουν οι έμποροι είναι κάτω του κόστους, σημειώνοντας ότι το κόστος παραγωγής ανέρχεται περίπου στο 1,5 ευρώ το κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή παραγωγού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 ευρώ, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι παραγωγοί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ενωσης, Θανάσης Σωτηρόπουλος, με επιστολή του απηύθυνε έκκληση στους σταφιδοπαραγωγούς να μην παραδίδουν το προϊόν τους κάτω από 1,25 ευρώ το κιλό.
«Η Πολιτεία είναι απούσα και οι έμποροι αλωνίζουν και μας παίρνουν τη σταφίδα σε τιμές χαμηλότερες και από πέρυσι. Υπεύθυνη της σημερινής λεηλασίας του εισοδήματός μας βεβαίως είναι η Πολιτεία, η οποία υιοθέτησε πλήρως τις προτάσεις των εμπόρων», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, η Πολιτεία, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της, διά του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για διευθέτηση της σταφιδικής κρίσης με συγκεκριμένη διαδικασία απορρόφησης του πλεονάσματος σταφίδας, μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά ενέπαιξε και τη συνεταιριστική τους οργάνωση, την ΠΕΣ, για μια δήθεν δίκαιη στήριξη… Απόρροια των ενεργειών της αυτών, αλλά και όσων την ώθησαν στην απόφαση αυτή για τους δικούς τους λόγους… είναι η σημερινή λεηλασία του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών με την καταβαράθρωση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, της τιμής της σταφίδας…». Μάλιστα, ανέφερε ότι αν είχε ικανοποιηθεί το αίτημα των συνεταιριστικών οργανώσεων, που ζητούσαν απόσυρση του αποθέματος της σταφίδας, ο παραγωγός θα είχε πάρει από την αγορά πολύ υψηλότερη τιμή. «Γιατί σήμερα, ένα μήνα μετά το καθολικό αίτημα όλων των σταφιδικών συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών από όλη την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά για κατώτατη τιμή στη σταφίδα 1,25 ευρώ το κιλό, οι έμποροι κρύβονται;», τόνισε.
Επιπλέον, ο κ. Σωτηρόπουλος στην επιστολή του έκανε αναφορά και στο δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τονίζοντας ότι από τον Φεβρουάριο οι τιμές όλων των γεωργικών εφοδίων, καυσίμων, ενέργειας και εργατικού κόστους έχουν εκτοξευτεί.
Σημειώνεται ότι η Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών είναι η μεγαλύτερη «δύναμη» στην ελληνική αγορά, καθώς διαχειρίζεται 12.000-15.000 τόνους κορινθιακής σταφίδας σε σύνολο 20.000 τόνων που είναι η συνολική παραγωγή, και εξάγει το 95% σε περισσότερες από 40 αγορές, όπως Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αμερική, Καναδά, Ιαπωνία και Αυστραλία.
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
Αντίθετα, οι ιδιώτες έμποροι, τους οποίους οι παραγωγοί κατηγορούν για «συντεχνιακά» παιχνίδια σε βάρος τους, διαχειρίζονται μόλις το 15% της εγχώριας παραγωγής.
Στο μεταξύ, στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων προχωρά σήμερα σε νέα κινητοποίηση για τη χαμηλή τιμή της κορινθιακής σταφίδας και ζητά τον καθορισμό κατώτερης εγγυημένης τιμή στα 2 ευρώ το κιλό.
Πάντως, πέρα από την τιμή, πάγιο αίτημα παραγωγών και συνεταιριστών είναι η απόσυρση των αποθεμάτων, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση. «Η ζήτηση είναι μικρότερη από την προσφορά γιατί οι έμποροι και οι μεταποιητές ξέρουν ότι υπάρχει απόθεμα. Γι’ αυτό και χαμηλές τιμές», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» παραγωγός σταφίδας από την Αιγιάλεια.
Ειδήσεις σήμερα
«Αφοπλίζει» η Αντζελίνα Τζολί εναντίον του Μπραντ Πιτ: «Χτύπησε εμένα και τα παιδιά μου»
Η Σοφία Χατζηπαντελή έχει δώσει όνομα στο μονόφρυδό της – Πως το αποκαλεί